1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Gazze'ye sokulmayan yardımlar Mısır'da çürümeye terk edildi
Gazze'ye sokulmayan yardımlar Mısır'da çürümeye terk edildi

Gazze'ye sokulmayan yardımlar Mısır'da çürümeye terk edildi

Siyonist İsrail'in Gazze Şeridi'ne sokulmasına izin vermediği insani yardımların Mısır'da çürümeye terk edildiği bildirildi.

06 Eylül 2024 Cuma 17:01A+A-

Gazze Şeridi'ne gönderilmek üzere yola çıkan insani yardımlar, İsrail'in engellemesi sebebiyle son kullanma tarihlerinin geçmesi üzerine Mısır'ın El Ariş kentinde çöplere döküldü.

Bölgede yüklü miktardaki yardımların çürümeye terk edildiği bildirildi. İsrail ordusu sınır hattı üzerindeki kontrolünü sürdürürken büyük miktarlarda insani yardım El Ariş'in açık alanlarına atılıyor. Gıda ve ilaç yüklü yüzlerce kamyondan bazıları aylardır Gazze sınırının Mısır tarafında mahsur kalmış durumda ve ihtiyaç duyulan insani yardım malzemelerini bölgeye ulaştırmak için izin bekliyor.

Mısır Kızılayı'ndan bir yetkili New Arab'a yaptığı açıklamada, Gazze halkına ulaştırılmak üzere El Ariş Uluslararası Havaalanı'na ulaşan yardımların büyük bir kısmının uzun süre beklemeleri sebebiyle son kullanma tarihinin geçtiğini ya da artık tüketime uygun olmadığını doğruladı.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, yardımın bir kısmının özel depolama gerektiren ilaçlardan, diğer kısmının ise konserve yiyeceklerden oluştuğunu söyledi. Yetkili "Bu yardımın Refah sınır kapısının kapatılmasından önce kısa bir süre içinde Gazze'ye ulaşması amaçlanıyordu" dedi.

Bölge sakinleri de son kullanma tarihi geçen yardımların açık alanlara atıldığını doğruladı. El Ariş sakinlerinden Nur Muhammed, New Arab'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Büyük kamyonlar zaman zaman yaşadığım bölgeye gelip yüklerini yol kenarına boşaltıyor. Yerel halk daha sonra bunları gözden geçiriyor ve hala kullanılabilir durumda olan ve bozulmamış eşyaları alıyor. Dökülen yardımların dünyanın çeşitli ülkelerinden geldiği açık. Bazı paketlerde Türkiye, Katar, Suudi Arabistan ve diğer Arap ve Avrupa ülkelerinin isimleri yer alıyor.

Gazze halkına ulaşması gereken insani yardımların atılmasıyla ünlenen El-Ariş'in belirli bölgelerinde sık sık kalabalıklar toplanıyor. Toplanan yardımların bir kısmı yerel halk tarafından kullanılırken bir kısmı da pazarlarda satılıyor."

El Ariş'teki bazı caddeler, park halindeki yardım yüklü kamyonların oluşturduğu uzun kuyruklar nedeniyle tıkanmış durumda ve bu durum yerel sakinlerin trafik üzerindeki etkileri konusunda şikayetlerine yol açıyor. Bu sebeple şehir yetkilileri kamyonları şehir dışına, çölün iç bölgelerine doğru yönlendiriyor. Mısır Kızılayı'ndan bir yetkili New Arab'a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Büyük miktarda yardım artık yeni malzemeleri alamayacak depolarda bekletiliyor. Sonuç olarak yardım yüklü kamyonlar, ister Refah sınır kapısı yakınlarında ister El Ariş'teki uluslararası yolda olsun, yollarda sıralanmaya devam ederek park halinde duruyor.

Yardım kamyonları yola çıkmadan önce yardımları Kuzey Sina'nın çeşitli yerlerine bıraktı. Bunun sonucunda yardım yığınları El Ariş sokaklarına ve diğer yakın bölgelere dağıldı."

El Ariş şehir konseyinden bir kaynak ise son kullanma tarihi geçen yardımların El Ariş'teki yerel yetkililerin gözetimi altında imha edildiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT