Gazze'ye Saldırılar Sürüyor
İsrail savaş uçakları, Gazze’de Hamas’ın silahlı kanadına ait askeri alanın da dahil olduğu farklı bölgelere 5 hava saldırısı düzenledi. Saldırılarda ölen ya da yaralanan olmadı.
Anadolu Ajansı’na göre, İsrail savaş uçakları, Gazze'nin orta kesimindeki Nuseyrat mülteci kampında bulunan Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayı'na ait bir askeri sahaya ve "Ebracu Ayn Calut" bölgesine saldırı düzenledi.
Görgü tanıkları, İsrail savaş uçaklarının, Gazze'nin güneyinde yer alan Han Yunus kentinin Beni Sehile mahallesinde ekili araziye düzenlediği saldırıda, bazı evlerde hasar meydana geldiğini belirtti.
İsrail Hava Kuvvetlerine bağlı helikopterlerden Gazze Şeridi'nin sahil bölgesindeki Zaveyda bölgesinde deniz polisine ait bir sahaya füze saldırıları yapıldı.
Çevrede bulunan ev ve dükkanlarda hasar meydana geldi.
Öte yandan, işgal ordu sözcüsü Avihai Aderaa, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından, Gazze'den İsrail'in güneyine 5 roket atıldığını, bunlardan ikisinin "demir kubbe" füze savunma sistemi tarafından imha edildiğini aktardı.
İsrail savaş uçaklarının, Cuma günü Gazze’deki Şati mülteci kampına düzenlediği hava saldırısında iki Filistinli hayatını kaybetmişti.
İsrail yönetimi, 12 Haziran'da, Batı Şeria'daki Gush Etzion yerleşim biriminde kaybolan 3 Yahudi yerleşimci gencin kaçırıldığını iddia etmiş, bu konuda Filistin yönetimini sorumlu tutmuştu.
Bu kişilerin bulunması için İsrail parlamentosu, orduya operasyon yapma dahil geniş yetkiler vermişti.
Müzakere çöktü istifa geldi
Bu arada ABD'nin İsrail-Filistin barış görüşmeleri için görevlendirdiği Ortadoğu Özel Temsilcisi Martin Indyk müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından görevinden ayrıldı.
Reuters haber ajansına konuşan bir Amerikalı yetkili, istifa eden Indyk’in Washington merkezli düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü’ndeki görevine geri döneceğini belirtti.
İsrail - Filistin barış müzakereleri üç yıllık aradan sonra ABD’nin arabuluculuğuyla Temmuz 2013’te yeniden başladı. Barış müzakereleri için dokuz aylık bir takvim belirlendi.
İki taraf arasındaki kriz İsrail tarafının Filistinli tutukluları serbest bırakmayı ertelemesiyle başladı.
Filistin Yönetimi, İsrail'in, Filistinli tutukluları 29 Mart günü serbest bırakacağına ilişkin 2013 Temmuz ayında verdiği sözden cayması karşısında Kerry'den devreye girmesini talep etmişti.
Filistin Yönetimi tutukluların bırakılmaması üzerine Mahmud Abbas Filistin’in 15 Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmesine taraf olma başvurusunu imzalamış ve bunun üzerine de İsrail tutukluların bırakılma kararını iptal etmişti.
Geçen yılın temmuz ayında ABD arabuluculuğunda varılan anlaşma gereği İsrail 103 Filistinli tutukluyu bırakacaktı. Barış görüşmeleri için karşılıklı jest olması nedeniyle Filistin de daha önce BM Genel Kurulu'nda oylamayla kazandığı 'devlet' statüsü gereği BM kurumlarına üyelik başvurusunu ertelemeyi vaat etti.
İsrail, nisan ayında Hamas ile Fetih hareketi arasında ortak hükümet kurulmasına yönelik anlaşmayı bahane ederek müzakereleri askıya aldı.
Al Jazeera ve AA
HABERE YORUM KAT