1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Gazze’nin çocukları ümmetin itibarını koruyor!
Gazze’nin çocukları ümmetin itibarını koruyor!

Gazze’nin çocukları ümmetin itibarını koruyor!

Diyarbakır İslami Sivil Toplum Kuruluşları Gazze gündemiyle faaliyetlerine devam ediyor. “Aksa Tufanı ve Kazanımlarımız” konulu konferansta araştırmacı yazar Ramazan Kayan ağırlandı.

02 Ekim 2024 Çarşamba 11:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Murat Koç’un sunuculuğunu yaptığı program Kur’an tilaveti ile başladı. Kur’an tilavetinin ardından sözü Ramazan Kayan aldı.

Dinleyicileri selamlayarak konuşmasına başlayan Ramazan Kayan, asrın pandemisini, asrın depremini yaşayan bizlerin yaklaşık bir yıldır asrın felaketine Gazze’de tanıklık ettiğini ifade etti.

Toplumsal felaketlerden, afetlerden gerekli uyarı ve dersleri çıkarmamız gerektiğini belirten Kayan, Gazze’nin coğrafyalardan bir coğrafya olmadığını bir duruş, izzet ve şeref diyarı olduğunu ve özelde biz Müslümanları genelde ise tüm dünya insanlarını silkeleyen ve bizi kendimize getiren bir belde olduğunu belirtti.

Ramazan Kayan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gazze inanç açısından, siyasi açıdan ümmet açısından neye karşılık geliyor bunu iyi anlamamız lazım. Gazze’yi Gazze yapan asıl değerleri,ilkeleri ve ölçüleri iyi kavramamız lazım. Çünkü gerek Gazze gerekse de Hamas diğer belde ve direniş hareketlerinden oldukça farklı bir meziyeti barındırıyor. Bu sebeple Gazze’yi ilmek ilmek incelemek şart. İsrail’in ilk işgalinden bu yana bitmeyen bir direniş var. Bütün bir ambargoya ve kuşatmaya rağmen neredeyse bir yıldır şanlı bir direniş var. Bu savaşta İsrail’in yaptığı tek şey sivil öldürmek. Dolayısıyla bu şanlı direnişin mahiyetini, dinamiklerini iyi anlamak ve dersler çıkarmak zorundayız.”

Allah Gazze üzerinden tüm dünyaya müdahale ediyor

Avrupa’nın tüm ülkelerinde tekbir sesleriyle, direnişi destekleyen sloganlarla yürüyüş ve protestolar düzenlendiğini vurgulayan Kayan, neredeyse dünyanın tüm vicdanlı insanlarının Gazze ile dayanışma içerisinde olduğunu ifade etti.

Allah’ın her topluma bu denli bir izzet bahşetmediğini ifade eden KAYAN, şunları vurguladı: “Allah’ın Gazze özelinde tüm dünyayı ayağı kaldırdığını görüyoruz. O halde Gazze meselesini iyi okumak ve eğitim, şehadet, aile ve toplum gibi alanlardaki okumalarımızı gözden geçirmek zorundayız. Hamas’ın bu denli teslimiyet sahibi bir gençliğe sahip olmasının en temel sebeplerinden biri camii merkezli bir hareket olmasıdır. İbadeti ve camiyi hayatın merkezine alması başarısının ilk adımıdır. Bu sebeple İsrail bunu farkettiğinde zaman zaman camileri bombalardı.”

Allah ile sağlam bir dikey iletişim kurmadan insanlarla sağlıklı bir yatay iletişim kuramayız

Gazze halkının sahip olduğu meziyetlerin temelinde Allah ile sağlam bir bağ kurmuş oldukları, oldukça sağlam bir ibadet bilincine sahip olmaları olduğunu belirten KAYAN, Allah’ın lütuf, rahmet ve bereketinin tan da burada yattığını belirtti.

Dünyanızın birçok yerinde Gazze etkisi ile yüzlerce insanın hidayete erdiğini söyleyen KAYAN, bizlerin de Gazze vesilesiyle dirilmesi gerektiğini belirtti.

Gazze’nin çocukları ümmetin itibarını koruyor

Ramazan Kayan, “Nasıl ki Meryem’e iftira atılacakken Hz. İsa dile gelerek annesinin itibarını koruduysa bugün tarih tekerrür ediyor ve Gazze’de direnen evlatlarımız da islam ümettinin itibarını koruyor.” dedi.

Hamas’ın yiğit evlatlarının bir yıldır tünellerde su ve hurma ile idare ederek direndiği ve İsrail’e kök söktürdüğünü ifade eden Kayan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şeyh Ahmed Yasin’in beş yılda yüzbin hafız projesinin olduğunu ve Hamasın bunu başardığını görüyoruz. Gazze halkının aynı zamanda entellektüel bir toplum olduğunu ve dünyanın en az boşanma oranlarının yine Gazze’de olduğunu görüyoruz. Çünkü Gazze’de ahiret merkezli evlilikler yapılır. Gazze’de evlilikler bizde olduğu kadar zor değil. İşte Gazze’de sosyoloji bu.”

Gazzeliler ahirete bizim gibi iman etmiyorlar

Maalesef ailemizde, kültürümüzde, sokağımızda, sanatımızda ahiretin pek olmadığını sosyal ve siyasi açıdan ahiret bilincinden uzak olduğumuzu belirten Kayan, Gazzelilerin ahiret bilincini iliklerine kadar işlediklerini vurguladı.

Kayan “Şehadete bakış açımızdan farkları şehadet arzusu ile yanıp tutuşan bir Gazze halkı var karşımızda. Gazze’nin sosyolojisi bu. Ders çıkarmak için önümüzde gördüğümüz gibi çok fazla veri var.” dedi.

Ebu Ubeyde ümmetin gençlerine rol model oldu

Dünyanın iki gözünden başka bir şeyini görmediği Ebu Ubeyde’nin bir kahraman olduğunu ve ümmetin gençlerinin rol modeli haline geldiğini söyleyen Kayan, Allah’ın sevdiği insanın şerefini böyle yücelttiğini vurguladı.

Gazze’nin Allah’ın dostlarının ve düşmanlarının kim olduğunu net bir şekilde ortaya çıkarttığını KAYAN konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tüm dünya islamın savaş ahlakını Gazze’de gördü. Bu ve daha birçok yönüyle Gazze islamı temsil makamında bir belde olduğunu bizlere göstermiştir. Bizlerin Gazze ile bu yönüyle dayanışma içerisinde olmamız lazım.” dedi.

Son olarak Kayan, Gazze’nin yense de yenilse de kazandığını ve zaferin bu saatten sonra İslam’ın olduğunu belirtti.

Kayan, tembelliği ve ataleti üzerimizden atmamız gerektiğini, tefekkür etmemiz ve sorunlarımızı çözmemiz gerektiğini, konfora ciddi anlamda savaş açmamız gerektiğini, korkularımızın üstesinden gelmemiz gerektiğini, ve karamsarlıkla mücadele etmemiz gerektiğini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

whatsapp-image-2024-10-02-at-09-48-49.jpeg

whatsapp-image-2024-10-02-at-09-48-50.jpeg

whatsapp-image-2024-10-02-at-09-48-48.jpeg

whatsapp-image-2024-10-02-at-09-48-47.jpeg

whatsapp-image-2024-10-02-at-09-48-46.jpeg

HABERE YORUM KAT

2 Yorum