Gazzeliler radyo sayesinde dünyadan haberdar oluyor...
Gazze halkının 21. yüzyılda haber alma aracı: Radyo
Katil İsrail'in Hamas'ın bölgedeki seçimleri kazanmasıyla birlikte 2007'den beri abluka altında tuttuğu ve 3 aydır kanlı saldırılara maruz bıraktığı Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler, kendi vatanlarındaki son gelişmelerden ve siyasî olaylardan ancak radyo vasıtasıyla haberdar olabiliyor.
- İşgal rejiminin 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği bombardımanın yanı sıra sınır geçişlerini kapatması ve iletişimi kısıtlaması nedeniyle günümüzde artık raflara kaldırılan radyo, Filistinlilerin dünyadan ve diğer bölgelerden haber aldığı tek kaynak haline geldi.
Elektriğe çok kısıtlı vakitlerde ulaşılan bölgede, pil ya da güneş enerjisiyle çalışıyor olması radyoya yönelişin en önemli sebeplerinden biri.
Cep telefonu, internet, televizyon gibi diğer yaygın iletişim cihazlarının aksine elektriksiz de çalışması radyoyu yeniden muteber hale getirdi. Hatta Filistinliler, talep yoğunluğu nedeniyle bu cihazın fiyatlarının artırılmasından şikâyet ediyor.
Haber almanın tek yolu
Katil İsrail bombardımanlarının yorgunu Gazze'nin güneyinde bulunan Refah kentindeki yerlerinden edilenlerin kaldığı çadırlarda yaşayan 71 yaşındaki Iz Abid, ailesiyle birlikte radyo başında toplanarak, Gazze'ye yönelik saldırılara ilişkin bilgi aldıklarını söylüyor.
İnternetin ve elektriğin yokluğunda radyo, haber almanın tek yolu haline geldi.
diyen Abid, bölgede neler olduğundan haberdar olmak istediklerini bunu da ancak güneş enerjisiyle çalışan radyosuyla sağlayabildiklerini belirtiyor.
Gazze'nin doğusundaki Et-Tuffah Mahallesi'ndeki yerinden zorla edilen Filistinli Lütfi Abid de haber alabilmek için radyoyu kullandığını söylüyor.
Abid, "Televizyon, cep telefonu veya internet üzerinden haberlere ulaşılamayınca böyle bir yönteme başvurduk." diye belirtiyor.
- İsrail saldırıları nedeniyle Gazze kenti gibi iletişim ağlarının büyük bir kısmının tahrip edildiği kentlerle iletişimin zor olduğuna işaret eden Abid, radyonun Gazzelilerin dış dünyayla ve diğer bölgelerle bağlantı kurmasını sağladığını aktarıyor.
Abid, pil bulamadıkları durumda elektriğin olduğu bir yere gittiklerini ya da radyoyu güneş enerjisiyle şarj etmeye çalıştıklarını söyledi.
İşgal rejiminin radyolarını da takip ediyorlar
İsrail'de çalıştığı sırada İbranice öğrenen Gazzeli Muhammed el-Mugir de Gazze'ye yönelik saldırılarla ilgili İsrail içinde yaşanan tartışmalar ve kararlardan haberdar olmak için İbranice yayın yapan İsrail radyolarını da dinlediğini söylüyor.
Mugir, "İsrail radyo kanallarında İsrailli eski subaylar, yazarlar, uzmanlar ve diğerlerinin önerilerini dinlemek, Gazze'deki saldırıların gidişatına dair fikir veriyor." diyor.
Radyo, Gazze'de nadir bulunan bir ürün oldu
Filistinli Sema el-Hatib de Gazze saldırılarının ardından radyonun bölgede nadir bulunan bir ürün haline geldiğine dikkati çekiyor.
- Gazze'deki gelişmeleri radyodan takip etmek isteyen halk tüm çabalara rağmen dükkânlarda radyo bulamayabiliyor.
Hatib, "İnternet olmadığı için cep telefonlarından gelişmeleri takip edemiyoruz. Eğer internet çekerse günlük paketler alıyoruz. Ancak bu seferde telefonumuzun şarjı olmayabiliyor." diyen Hatib, "İletişimin ve internetin kesildiği ve İsrail'in Gazze'yi dış dünyadan kopardığı bir zamanda bu cihaz zaruri bir ihtiyaç haline geldi." ifadesini kullanıyor.
İnternet kesildiğinde radyodan hangi bölgelere saldırı düzenlendiğini takip ettiklerini ve yakınlarından bu şekilde haberdar olmaya çalışan Hatib, radyosu olmayanların da komşusunun ya da yakınlarının radyosunu kullandığını kaydederek, "Gelişmelerden haberdar olmak için gün batımında komşularımızla evlerimizin önünde sesli bir şekilde çalan bir radyonun başında toplanıyoruz." diye konuşuyor.
HABERE YORUM KAT