1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Gazze'deki vahşet tarihe "ABD soykırımı" olarak geçecek!
Gazze'deki vahşet tarihe "ABD soykırımı" olarak geçecek!

Gazze'deki vahşet tarihe "ABD soykırımı" olarak geçecek!

Omar Suleiman, ABD'nin Siyonist çeteye destek vermenin ötesinde katliamın suç ortağı olduğunu ifade ediyor.

10 Eylül 2024 Salı 16:00A+A-

Omar Suleiman / Middle East Eye

Gazze soykırımı neden bir Amerikan soykırımıdır?

Savunma bütçesi başka 10 ülkenin toplamından daha fazla olan ABD, doğal olarak uluslararası bir hegemon olmaya devam ediyor.

Ancak bir zamanlar kendisini dünyaya sattığı gibi iyiliksever bir imparatorluk değil. Şimdi, 11 Eylül sonrası sonsuza dek sürecek savaşlara geçiş yaparken, bir soykırımın silahlarını üretmeye, finanse etmeye ve kullandırmaya devam ederken, Amerika'nın on yıllardır süren manevi düşüşü dibe vurmuş durumda.

Geçenlerde bir konuşmamdan sonra bir adam yanıma yaklaştı ve sordu: “Gazze'yi farklı kılan nedir?” İşgalcilerin Gazze'deki barbarlıklarına karşı eş zamanlı olarak gösterilen uluslararası ilgi ve eylemsizliğe atıfta bulunuyordu.

Elbette dini çıkarımlar var. Müslümanlar doğal olarak Filistin'i kutsal topraklar olarak görüyor, tıpkı Yahudiler ve Hıristiyanlar gibi.

İsrail'in Filistin topraklarını yetmiş yılı aşkın bir süredir işgal altında tutması, Batı Şeria'da sürekli olarak yasa dışı İsrail yerleşimlerinin inşa edilmesi ve İsrail'in insan hakları ihlallerinin giderek büyüyen listesi de dahil olmak üzere tarihsel çıkarımlar da var.

Ancak akla gelen en büyük fark, bu soykırımın her ayrıntısının yayınlanıyor olması. Uluslararası Adalet Divanı'ndaki Güney Afrika ekibinin danışmanı Blinne Ni Ghralaigh'in deyimiyle bu bir “canlı yayın soykırımı”

Ghralaigh, “Bu, kurbanlarının kendi yıkımlarını gerçek zamanlı olarak yayınladıkları tarihteki ilk soykırım” dedi.

Telefonunuzda, bilgisayar ekranınızda, sosyal medyada yayınlanıyor. Sağlıklı bir vicdan, on binlerce ölü Filistinli çocuğun parçalanmış bedenlerini görmezden gelemez.

Kibir ve ikiyüzlülük

Ancak bu, ABD'nin binlerce masum sivilin öldürülmesinde suç ortağı olduğu ilk olay değil.

Afganistan'da ve daha sonra Irak'ta Amerikan savaş makinesinin kurbanları kendi ölümlerini ve yıkımlarını canlı yayınlayabilselerdi ne olurdu?

ABD kaç katliama aracılık etmiş ya da bizzat gerçekleştirmiştir? Kaç kurbandan hiç bahsedilmeyecek?

2020 yılında New Yorker, Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası kapsamında, ABD Deniz Piyadelerinin 24 Iraklı erkek, kadın ve çocuğu öldürdüğü bir sivil katliamı olan 2005 Hadise katliamının görüntülerini elde etmek amacıyla Deniz Kuvvetleri, Deniz Piyadeleri ve ABD Merkez Komutanlığı'na dava açtı.

En küçük kurbanlar arasında üç yaşında bir kız çocuğu ve altı adım öteden başından vurulan Abdullah adında dört yaşında bir erkek çocuğu vardı.

Dört yıl süren uzun bir mücadelenin ardından Mart ayında ABD katliamın görüntülerini yayınladı. Failler ise halen cezalandırılmadı.

Hadise katliamı sadece ABD'nin Irak işgalinin değil, Batı'nın yapay değişim yaratma, yerel halklar pahasına ulusal güvenlik çıkarlarını güvence altına alma ve Müslüman dünyaya kendi iradesini dayatma yönündeki acımasız girişiminin de bir mikrokozmosudur.

Middle East Eye'ın genel yayın yönetmeni David Hearst, geçen hafta Al Jazeera'nin Centre Stage programına verdiği bir mülakatta, Gazze'deki suç ortaklığı nedeniyle Batı dünya düzenine ateş püskürdü.

Kendisi, “Batılı [liberal] ittifakın son otuz yılda yaptığı hiçbir şey işe yaramadı ve buna halen devam ediliyor” dedi.

Afganistan ve Irak'ta sonsuza dek süren savaşlardan, Barack Obama'nın Yemen, Pakistan ve Somali'de insansız hava araçlarıyla vurma politikasını körükleyen “sahada asker yok ” kararına kadar, ABD'nin manevi ölümü uzun zamandır yaklaşıyor.

Ve mesele sadece cinayet ve yıkım değil; mesele tüm bunların kibir ve ikiyüzlülüğü.

Şeytani savunma

Hearst Al Jazeera'ye verdiği mülakatta, “Liberalizmlerini korumak için son derece liberal olmayan araçlar kullanıyorlar ve bunu Müslümanlara karşı kullanıyorlar” diye ekledi.

“Bunu Yahudilere ya da sinagoglara karşı kullanmaya cesaret edemezler.”

Gazze'deki hastanelere, camilere, kiliselere ve 500'den fazla okula atılan bombalar büyük ölçüde Amerikan bombalarıdır.

Amerika'nın İsrail'in savaş suçlarını ve insan hakları ihlallerini desteklemesi, işgalin devam eden soykırımını sürdürmesine izin veriyor ve İsrail terörünün bu şeytani savunması -çoğu zaman kendi vatandaşları pahasına- Amerika'nın manevi ölümünün tabutuna son çiviyi çakıyor.

Washington onlarca yıldır İsrail'in Amerikan vatandaşlarını katletmesine karşı sessiz ve umursamaz kaldı, Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray brifinglerinde kendi vatandaşlarına yönelik saldırıları savundu.

2003 yılında 23 yaşındaki Amerikalı aktivist Rachel Corrie, Gazze'de bir İsrail buldozeri tarafından ezilerek öldürüldü. Buldozer bir Amerikan buldozeriydi ve Savunma Bakanlığı'nın bir programı aracılığıyla İsrail'e satılmıştı.

Filistin asıllı Amerikalı Al Jazeera muhabiri Şirin Ebu Akleh 2022 yılında Batı Şeria'da İsrailli keskin nişancılar tarafından öldürüldü.

Daha bu hafta İsrail güçleri, Nablus'un güneyindeki yasa dışı İsrail yerleşimlerine karşı düzenlenen protestolara katılan 26 yaşındaki Türk asıllı Amerikalı Aysenur Ezgi Eygi'yi başından vurarak öldürdü. İsrailli yetkililer “olayı inceleyeceklerini” ifade ettiler ki bu on yıllardır yinelenen kasvetli bir yanıttı.

ABD'nin tepkisi de aynı olacaktır: Bir omuz silkme, sonuçtan yoksun bir kınama.

ABD, İsrail'in Filistin'i işgali karşısında bir müzakereci, hakem ya da herhangi bir şekilde tarafsız bir ses değildir. Bu ABD'nin varoluş nedenidir.

Gazze soykırımı bir Amerikan soykırımıdır ve Amerikalıların, hükümetlerinin tarihsel hegemonik rakipleriyle sıklıkla ilişkilendirdikleri türden savaş suçlarındaki suç ortaklığıyla yüzleşmelerinin zamanı gelmiştir.


Middle East Eye'da yayınlanan bu değerlendirme Mepa News tarafından için Türkçeleştirilmiştir.

HABERE YORUM KAT