Gazze'de Zor Şartlar Altında Bal Üretimi
Gazzeli arıcılar, mera ve çiçek tarlalarının sınırlı olmasından dolayı İsrail sınır bölgelerinde bal üretimi yapmaya çalışıyor.
Gazze Şeridi'nin güneyindeki sınır bölgesinde yer alan Han Yunus kentine bağlı Huzaa beldesi sakinlerinden çiftçi Ahmed Kadih, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze'deki çiçek tarlalarının sınırlı olduğunu ve bu nedenle arı kovanlarını İsrail sınırına 800 metre yakın yere yerleştirdiğini söyledi.
“Sınıra Yakın Bölgelerde Arıcılık Yapmak Tehlikeli ve Zor”
Gazze'deki tarım alanlarında buğday, mercimek, arpa, baklagiller ve çeşitli bitkilerin ekildiği ancak sınırın öbür tarafında arılar için çok verimli bol çiçekli meraların olduğunu ifade eden Kadih, “Sınıra yakın bölgelerde arıcılık yapmak tehlikeli ve zor. 2014'de Gazze'ye yönelik saldırılar sırasında Huzaa beldesine giren İsrail askerleri, 65 arı kovanımı imha etti. Tehlikeli olmasına rağmen, başka alternatifim olmadığından, sınıra yakın bölgeye 50 arı kovanını tekrar yerleştirmek zorunda kaldım.” diye konuştu.
Filistinli çiftçi Kadih, 7 yıldan beri arıcılık yaptığını belirterek, “Arıların bal toplamak için 5 ila 7 kilometre uçabildiğini düşünüyorum. Arıların, 1948'de İsrail tarafından işgal edilen topraklarda çok iyi ve verimli meralara uçabilmeleri için kovanlarımı sınıra en yakın noktalara konuşlandırıyorum.” dedi.
“Bölgenin Bal İhtiyacını Karşılamaya Yetmez”
Öte yandan, Gazze'deki Arı Yetiştiricileri Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Ahmed Zareb, Gazze Şeridi'nde 20 bin arı kovanın odluğunu dile getirerek, “Bu mevsimde yaklaşık 300 ton bal beklentimiz var. Ancak bu miktar bölgenin bal ihtiyacını karşılamaya yetmez.” ifadelerini kullandı.
AA
HABERE YORUM KAT