Gazze'de İçme Suyu Krizi
Gazze Şeridi Sular İdaresi Başkanı Şanti "Gazze Şeridi'ndeki kuyu sularının yüzde 95'i içmeye uygun değil" dedi.
Gazze Şeridi'nde kuyu sularının yüzde 95'inin içmeye uygun olmadığı ve ciddi boyutta su krizi yaşandığı belirtildi.
Gazze Şeridi Sular İdaresi Başkanı Yasir eş-Şanti, yaptığı açıklamada, belediyeler tarafından evlere verilen suyun çok kirli olduğunu ve ruhsat verilmediğini söyledi.
"Gazze Şeridi'ndeki kuyu sularının yüzde 95'i içmeye uygun değil. Yalnızca temizlik ve benzeri alanlarda kullanılabilir." diyen Şanti, su kirliliğinin yer altı kaynaklarına deniz suyu ve atık su karışmasından kaynaklandığını ifade etti.
Şanti, Dünya Sağlık Örgütünün 1 litre su için uygun gördüğü nitrat miktarının 50 miligram olduğunu ancak ellerindeki suda bunun yaklaşık 400 miligramı bulduğunu, en fazla 250 miligram olması gereken klorür miktarında da 1000 miligramın aşıldığını dile getirdi.
Yer altı sularının Gazze'nin tek su kaynağı olduğunu belirten Şanti, "Bizim kullanabileceğimiz nehirlerimiz, göllerimiz yok. Sadece yer altı sularımız var. Kullanmak ve içmek için su bulamadığımız bir aşamaya gelebiliriz." diye konuştu.
Şanti, Gazze Şeridi'nde yıllık su tüketiminin 200 milyon metre küp olduğunu ancak şu anda 70 ila 80 milyon metre küp su bulunduğu bilgisini verdi.
Su krizinin nedeni İsrail'in uygulamaları
Sular İdaresi Başkanı Şanti, Gazze Şeridi'ndeki su krizinin sorumlusu olarak İsrail'i işaret ederek şunları söyledi:
"Filistin 1948 topraklarındaki İsrail işgali nedeniyle su konusundaki hakkını alamadı. Ayrıca İsrail, sınıra kuyular açarak Gazze'ye ulaşması gereken kaynakları yağmalıyor, yer altı sularının ciddi şekilde azalmasına neden oluyor. Bu durum su kirliliğini de beraberinde getirdi."
Şanti, bu konudaki çözüm önerileri arasında yer alan deniz suyu arıtma tesisi kurulması ve daha az maliyetli olan su ithal edilmesi planının da İsrail ablukası ve finansman yetersizliğine takıldığını anlattı.
İsrail, Gazze Şeridi'ne yaklaşık 10 yıldır hava, deniz ve karadan abluka uyguluyor.
AA
HABERE YORUM KAT