1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. “Gazze'de gazetecilerin öldürülme hızına bakılırsa, yakında sizi bilgilendirecek kimse kalmayacak!”
“Gazze'de gazetecilerin öldürülme hızına bakılırsa, yakında sizi bilgilendirecek kimse kalmayacak!”

“Gazze'de gazetecilerin öldürülme hızına bakılırsa, yakında sizi bilgilendirecek kimse kalmayacak!”

Bir yıldan kısa bir süre içinde 130'dan fazla gazeteci Gazze'de işgal güçleri tarafından öldürüldü. Sınır Tanımayan Gazeteciler, gazeteciler için saygı duruşunda bulunmak ve gazetecilerin korunmasını talep etmek üzere on ülkede eylem planlıyor.

27 Eylül 2024 Cuma 17:00A+A-

HAKSÖZ HABER

STG, 26 Eylül Perşembe günü Gazze'de öldürülen gazeteciler için dünyanın dört bir yanında protesto gösterileri düzenliyor. İşgal ordusu 7 Ekim'den bu yana Filistin bölgesinde 130'dan fazla gazeteciyi öldürdü ve bunların en az 32'si çalışırken katledildi. Bu küresel farkındalık kampanyasıyla RSF, uluslararası kamuoyunu bu krizin ciddiyeti konusunda uyarmayı amaçlamaktadır: bu gazetecilerin öldürülme hızının endişe verici olması, özgür ve bağımsız haber alma hakkını tehlikeye atmaktadır.   

Protestolar on ülkede gün boyu sürecek: Almanya, Brezilya, İspanya, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Birleşik Krallık, Senegal, İsviçre, Tayvan ve Tunus. Dünyayı bilgilendirmeye olan bağlılıklarını hayatlarıyla ödeyen korkunç sayıda gazeteciyi simgeleyen kanla kaplı basın yelekleri bu ülkelerin her birinde Taipei'deki Özgürlük Meydanı, Londra'daki Big Ben'in önü, Dakar'daki Afrika Rönesansı Anıtı ve Paris'teki Eyfel Kulesi gibi sembolik yerlere yerleştirilecek. Her protestoda büyük pankartların üzerinde ortak bir mesaj yer alacak:

“Gazze'de gazeteciler öldürülüyor, yakında sizi bilgilendirecek kimse kalmayacak.”

 

“Gazze'de gazetecilere yönelik katliam sona ermelidir. İsrail ordusunun Gazze'deki gazetecileri ortadan kaldırması - bir yıldan kısa bir süre içinde 130'dan fazla gazeteci öldürüldü - abluka altındaki bölgede tam bir medya karartması yaratma tehdidinde bulunuyor. Bu saldırılar sadece Filistin basınını değil, uluslararası kamuoyunun dünyanın en yakından izlenen çatışma bölgelerinden birinden güvenilir, özgür, bağımsız ve çoğulcu haber alma hakkını da hedef almaktadır. Gazze'deki gazetecilerin korunmasını, cezasızlığa son verilmesini ve yabancı gazetecilerin Gazze Şeridi'ne erişiminin sağlanmasını talep ediyoruz. Bilgi edinme hakkımız tehlikede.”

 

Thibaut Bruttin

STG Genel Direktörü

STG Gazze'deki gazetecilerin korunması için mücadele ediyor

STG, Gazze'de gazetecilere karşı işlenen savaş suçları için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) dört şikayette bulundu. İlk iki şikayetin ardından, UCM Savcısı Karim Khan'ın ofisi STG'ye, gazetecilere karşı işlenen suçların Filistin'deki durumla ilgili soruşturmasına dahil edildiğine dair güvence verdi.

STG, yerel bir kuruluş olan Araştırmacı Gazetecilik İçin Arap Muhabirler  ile birlikte Gazze'de hem yerel hem de uluslararası medya kuruluşları için çalışan 250'den fazla gazeteciyi destekledi. Bu destek, savaşı haberleştirmeye devam edebilmeleri için muhabirlere barınak ve ekipman sağlamayı da içeriyor.

STG, Gazze'deki gazeteci katliamına karşı savunuculuk yapmaya, gazetecilerin bölgeye giriş ve çıkışını engelleyen ablukanın sona erdirilmesi çağrısında bulunmaya ve medya çalışanlarına karşı işlenen suçları belgelemeye devam ediyor.

STG ayrıca Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bir basın özgürlüğü merkezi açarak bölgedeki gazetecilere, özellikle de savaşı takip edenlere, dünyayı en güvenli koşullarda bilgilendirme çalışmalarını sürdürebilmeleri için gerekli ekipman, yardım ve kaynakları sağladı. 

Kaynak: Reporters Without Borders

HABERE YORUM KAT