Gazze kıyılarına "ölüm kokan" ABD iskelesi
İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'ne yardım taşıyan gemilerin ulaşabilmesi için Gazze kentinin kıyısında liman yapımı çalışmaları sürüyor.
ABD desteğiyle son haftalarda İsrail tarafından Gazze sınırına giren çok sayıda buldozer ve kamyon, İsrail'in bölgede yıktığı evlerden çıkan binlerce ton molozu içindeki ceset parçalarıyla beraber yeni deniz iskelesinin inşasında kullanılmak üzere Gazze sahilline taşıyor. 6 aydır Gazze Şeridi'ne bomba yağdıran İsrail'in limanın kurulmasını ve deniz koridorunun aktif hale getirilmesini memnuniyetle karşılaması şüphe uyandırırken, akla, limanın İsrail’in sahildeki egemenliğini güçlendirmek, Refah Sınır Kapısı’nı devre dışı bırakmak ve Gazze halkını göçe teşvik etmek için inşa edileceği ihtimallerini getiriyor.
ABD Başkanı Joe Biden 7 Mart'ta ordusunu, Gazze'ye yardımların girişi için sahile geçici liman inşa etmek üzere görevlendirdiğini duyurdu.
ABD Savunma Bakanlığı Pentagon da ABD'nin Gazze sahiline insanî yardımları ulaştırmak amacıyla kurmayı planladığı geçici limanın inşasının 60 günü bulabileceğini ve sonrasında Gazze'ye günlük 2 milyon öğün yardım sağlanacağını açıkladı.
Öte yandan, Filistinlilerin İsrail'in yaklaşık 6 aydır devam eden saldırıları sonucu bombalanan evlerin enkazının kaldırılması, hayatını kaybedenlerin ve yaralıların çıkarılması için talep ettikleri ekipman çağrıları sonuçsuz kaldı.
İsrail’in 6 aydır devam eden Gazze saldırılarında ilk kez geçtiğimiz gün BMGK’de ateşkes çağrısını reddetmeyip “çekimser” kalan ABD, bir yandan İsrail’e rekor miktarda silah gönderirken, diğer yandan Gazze’ye havadan insanî yardım ulaştırıyor.
Ancak son haftalarda ABD desteğiyle İsrail tarafından Gazze sınırına giren çok sayıda buldozer ve kamyon, İsrail'in Gazze'de yıktığı evlerden çıkan binlerce ton molozu, içindeki ceset parçalarıyla beraber yeni deniz iskelesinin inşasında kullanılmak üzere insanî felaketin yaşandığı bölgenin sahiline taşıyor.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, geçen hafta Filistin topraklarındaki duruma ilişkin hazırladığı raporda, "İsrail'in Gazze saldırılarının ardından binlerce insanın kayıp olduğunu ve bu kayıpların çoğunun hâlâ yıkılan evlerin enkazı altında olduğunu" ifade etti.
İskelenin inşası için yüz binlerce ton moloz gerekecek. Bu da yeni limana en yakın noktada olan Gazze kentinin tamamından molozların toplanması anlamına geliyor. Gazze kentinden, sahil boyunca uzanan Reşid Caddesi üzerinden güneye göç etmek zorunda kalan Filistinli görgü tanıkları, İsrail'in kentin çeşitli noktalarında bombaladığı evlerin molozlarını yeni liman bölgesine taşıyan onlarca kamyon gördüklerini ifade etti.
Tanıklar, enkaz yığınlarında hâlâ bölgedeki imkânsızlıklar nedeniyle çıkarılamayan naaşlar olduğunu ve yeni limanın inşası için taşınan molozlara, İsrail katliamlarında öldürülen yakınlarının kan ve ceset parçalarının karıştığını söyledi.
İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre Başbakan Binyamin Netanyahu, geçen hafta Meclis Dışişleri ve Güvenlik Komitesi özel toplantısında, “Liman, Gazze'den Filistinlilerin çıkışını kolaylaştırabilir. Filistinlilerin Gazze Şeridi'nden ayrılmaları için diğer ülkelerin onları kabul edip etmemesi dışında bir engelleri yok.” demişti.
Öte yandan, Birleşmiş Milletler Gıda Hakkı Özel Raportörü Michael Fakhri, 8 Mart’ta ABD’nin Gazze Şeridi’ne liman inşa etme önerisini kınamıştı.
Fakhri, “İlk defa birinin liman kullanmamız gerektiğini söylediğini duyuyorum. Ne Filistin halkı ne de uluslararası toplum liman talebinde bulundu.” ifadelerini kullanarak, ABD’nin bu önerisini “kötü niyetli” şeklinde nitelendirmiş ve ABD'nin aynı zamanda İsrail'e bomba, mühimmat ve mali destek sağladığına dikkati çekmişti.
Filistin Geçici Hükümeti Başbakanı Muhammed Iştiyye ise, Gazze Şeridi'ne deniz yoluyla yardım ulaştırmak için Gazze kenti sahilinde inşa edilmekte olan limanın "ölüm kokan bir iskeleden ibaret" olduğunu belirtti.
Gazze kıyısında inşa edilmekte olan limanın, şehit naaşlarıyla dolu, yıkılmış bina kalıntılarından yapılıyor olması mantıklı mı? Bu, ölüm kokan bir iskeleden ibarettir.
Iştiyye, "Ölüm makinası İsrail'in çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 32 binden fazla insanı infaz etmesi yeterli değil mi? 72 binden fazla insanın yaralanması yetmedi mi? 281 binden fazla konutu tamamen ve kısmen yıkılması, 1,6 milyondan fazla insan yerinden edilmesi yetmiyor mu?" ifadelerini kullandı.
Iştiyye, şöyle devam etti:
"Washington'un, ateşkes çağrısı yapan bir kararı engellemek için geçen 7 Ekim'den bu yana 4 kez veto hakkını kullanması mantıklı mı? Bu mantıksız ve izin verilemez. İsrail'in BM'de korunması durdurulmalı çünkü İsrail haydut bir devlettir."
HABERE YORUM KAT