Gazze Ekonomisi Uçurumun Kenarında
Gazze'deki işveren örgütü bölgedeki işsizlik ve fakirlik oranının yüzde 50'yi geçtiğini belirterek, birçok sektörün bu durumdan etkilendiğini söyledi.
Gazze'deki Filistinli İşadamları Derneği Başkanı Ali Hayek, Gazze'ye uygulanan ablukanın "daha önce hiç görülmemiş bir şekilde çöküntüye sebep olduğunu" ifade etti.
Ekonomi ve büyüme oranlarında gözle görülür bir gerileme yaşandığını dile getiren Hayek, Mısır sınırındaki tünellerin kapatılmasını ekonomideki gerilemenin başlıca sebeplerinden biri olduğunu vurguladı.
Hayek, "Mısır'daki tüneller aracılığıyla başta inşaat malzemeleri olmak üzere temel ihtiyaçlar karşılanıyordu. Ancak bugün İsrail'in ablukayı daha sıkı tutması ve önemli ihtiyaç maddelerinin girişine izin vermemesi büyük çöküşü hızlandırıyor. İnşaat başta olmak üzere, birçok sektörde yaşanan durgunluk sebebiyle binlerce işçi, işten çıkarıldı. Bu durum tam bir felaket, Gazze böylesi bir ekonomik krizi yaşamamıştı" ifadelerini kullandı.
Hayek, Gazze'deki yetkililerin, Filistin yönetimiyle koordineli olarak, sınır kapılarından sorumlu İsrailli yetkililerle hemen her gün görüştüklerini belirterek, bir an önce Gazze'nin ticari sınır kapılarının açılması ve denizde "serbest dolaşım imkanı" sağlanması çağrısında bulundu.
El Fetih yönetiminde olan Filistin’in Batı Şeria bölgesinde kişi başı milli gelir 1200 dolarken, Hamas yönetimindeki Gazze'de kişi başı milli gelir 550 dolar civarında.
Batı Şeria bölgesinde her 16 kişiye bir motorlu araç düşerken, Gazze'de ise bu oran 30'da bir.
İşgalci İsrail, 2006 yılında Gazze'de seçimleri Hamas'ın kazanması sonrasında 2 milyon nüfusa yaklaşan şehri kuşatmaya aldı. Dünyada nüfus yoğunluğunun en çok olduğu bölgelerden biri sayılan Gazze, bu haliyle insan hakları aktivistlerine göre "bir açık hava hapishanesi" durumunda.
Mısır da 3 Temmuz 2013 askeri darbesinin ardından istisnai durumlar haricinde Refah sınır kapısını kapatırken, Gazzelilerin birçok ihtiyacını karşıladığı sınırdaki tünelleri de yıktı.
( Al Jazeera ve AA)
HABERE YORUM KAT