Gazze Afet Bölgesi İlan Edildi
Mahmud Abbas'ın, Gazze'yi "afet bölgesi" ilan ettiği bildirildi.
Ramallah’ta bulunan devlet başkanı Mahmud Abbas'ın, Siyonist İsrail'in haftalardır hava, kara ve denizden saldırı düzenlediği Gazze'yi afet bölgesi ilan ettiği bildirildi.
Filistin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Abbas'ın, BM ve uluslararası toplumdan da sorumluluğunu üstlenerek, gereken önlemlerin alınması ve insani kriz yaşanan Gazze'nin afet bölgesi ilan edilmesi yönünde talepte bulunduğu belirtildi.
Gazze'nin afet bölgesi ilan edildiği kaydedilen açıklamada, Abbas'ın, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a gönderdiği mektubunda, "Acımasız İsrail'in saldırılarının ardından olağanüstü insani krizin yaşandığı Gazze'de, acil ihtiyaçların karşılanması için BM'ye bağlı kuruluşlarının teşvik edilmesini" istediği aktarıldı.
Açıklamada ayrıca Gazze'de saldırılardan kaçan sığınmacılara güvenli kalacak yerlerin sağlanması, gıda, içme suyu ve ilaç temin edilmesinin gerektiğini vurgulayan Abbas'ın şu ifadelerine yer verildi:
"Gazze'ye yardım malzemelerinin ulaştırılabilmesi için insani koridorlar açılmalı, İsrail saldırılarından kaçan ailelere yardım yapılabilmesi için güvenli bölgeler oluşturulmalı. Filistin halkı, işgalci İsrail'in topraklarımızda sürekli olarak işlediği insan hakları ihlallerine karşı korunmalı ve bu konuda acil eyleme geçilmeli."
1.359 Şehit
İsrail'in 7 Temmuz'da başlayan saldırılarında şu ana kadar bin 359 kişi hayatını kaybetti, 7 bin 677 kişi yaralandı.
Çevre Felaketi Yaşanıyor
Öte yandan, Gazze Belediye Başkanı Nizar Hicazi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elektrik santralinin bombalaması üzerine üretimin tamamen durmasıyla bölgede insani felaket yaşandığını belirtti.
Hicazi, "Üretimin durması çevre felaketini beraberinde getirdi. Elektrik olmadığı için atık su arıtma tesisleri çalışmıyor, halk içme suyuna ulaşamıyor. Belediye, arıtılmamış deniz suyunu kullanmak zorunda kaldı. Bu da sağlık alanında felakete yol açtı" dedi.
İsrail'in su kuyularını hedef aldığını söyleyen Hicazi, yaklaşık 200 kuyunun kullanılmaz halde geldiğini, temiz su bulmakta güçlük çektiklerini aktardı.
Kanalizasyon sularının pompalanamadığı için çevre felaketine yol açabileceğini söyleyen Hicazi, "Üretimi günlük 6 saati geçmeyen jeneratörleri kullanıyoruz. Ancak yeterli olmuyor. Kanalizasyon sularının sokaklara taşmasından, evlerin su altında kalmasından endişe ediyoruz" diye konuştu.
Hicazi, "Jeneratörlerin çalışabilmesi için günlük 15 bin litreden fazla yakıta ihtiyacı var. Ancak savaş ortamında yakıt bulmakta zorluk çekiyoruz. Uluslararası toplumdan, Gazze'de işlenilen insanlık suçuna karşı harekete geçmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.
Gazze Enerji İdaresi Başkan Yardımcısı Fethi eş-Şeyh Halil dün, İsrail'in, elektrik santralinin ana yakıt tankını vurması üzerine üretimin tamamen durduğu açıklamıştı.
HABERE YORUM KAT