Gazeteci Aydın Koral 28 Şubat’a Müdahil
26 ayrı davadan 157 yıla kadar hapis cezası istemi ile yargılanan Aydın Koral, 28 Şubat davasına müdahil olacağını açıkladı.
Kenan Kıran / Yeni Akit
Selam Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmenliğini yaparken yazdığı yazılardan dolayı Devlet Güvenlik Mahkemelerinde (DGM) 26 ayrı davadan 157 yıla kadar hapis cezası istemi ile yargılanan Aydın Koral, 28 Şubat davasına müdahil olacağını açıkladı. Akit’e konuşan Gazeteci-Yazar Aydın Koral, 28 Şubat sürecinde düşüncelerini açıkladığı gerekçesiyle 20 ay hapis cezası aldığını, Yargıtay’ın söz konusu cezayı bir haftada onadığını bildirdi.
“Brifinge Eleştiriye 20 Ay Hapis Cezası!”
Aydın Koral, Selam Gazetesi’nde 16 Mayıs 1998 tarihli yazısında Milli Askeri Stratejik Konsept ile “irtica tehlikesi” adı altında inançlı insanların tehlike olarak gösterilmesini ve Kudüs işgalcisi İsrail’le ilişkilerin büyük oranda arttırılmasını eleştirdiğini, askerler tarafından savcı ve hakimlere verilen brifinglere de dikkat çekerek, askerlerin sivil hayata müdahalelerinin demokrasiye zarar verdiğini yazdığını hatırlattı.
“Ceza Yargıtay’da 8 Günde Onandı”
Söz konusu yazının ardından İstanbul DGM tarafından verilen 20 aylık hapis cezasının temyizi için Yargıtay’a başvurduklarını, temyiz başvurusunun, 20 Mayıs 1998 tarihinde Yargıtay’a ulaştıktan sonra sadece 8 günde incelenerek 28 Mayıs 1998 tarihinde onaylandığını hatırlatan Koral, “20 ay hapis cezası aldığım yazımda darbeci generallerin İsrail ve ABD ile işbirliği içinde olduklarını dile getirmiştim” dedi.
“28 Şubatçılar 15 Yılımı Çaldılar”
Aydın Koral, “28 Şubat darbesinin zulmüne uğrayıp 157 yıllık hapis cezaları talebine maruz kalıp, üniversitede doktora çalışmalarıma başlamak üzereyken yurtdışına çıkmak zorunda kalmasaydım, şu anda gazeteciliğin yanında akademik kariyerimi de tamamlamış bir akademisyen, belki de bir profesör olarak halkımıza hizmete devam edecektim. Millete ve ülkeye yaptıkları korkunç maddi ve manevi tahribatın yanında benim de hayatımdan 15 yılımı çalan 28 Şubat darbecilerinin hesaba çekileceği bu süreçte tüm mağduriyetlerin giderileceğini ümit ediyorum. Eğer Türkiye’de yargı alanında vesayet tamamen kalktıysa, ideolojik ve siyasi mülahazalarla yargı bağımsızlığı engellenmiyorsa artık ben de ülkeme dönebilmeliyim” diye konuştu.
Aydın Koral’ın 157 Yıl Hapsi İsteniyor
Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’nin 28 Şubat sürecine ilişkin soruşturması kapsamında tutuklanan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir’in, dönemin Adalet Bakanlığı’na ve savcılara gönderdiği yazılar neticesinde Aydın Koral hakkında DGM’lerde bir çok dava açılmış.
Aydın Koral’a dönemin İstanbul DGM, Ağır Ceza ve Asliye Mahkemeleri’nde 18 dosya ile 26 ayrı dava açılmış. Koral hakkında, 157 yıl 6 aya kadar hapis ve milyarlarca lira para cezası isteniyor. DGM savcılarının Koral hakkında istediği 157 yıl hapis cezası, şimdiye kadar düşünce için istenen rekor ceza olarak değerlendiriliyor.
20 Aylık Hapis Cezası 523 Dosya Atlanarak Görüşüldü Ve Onaylandı
Aydın Koral’ın irtica adı altında inançlı insanların tehlike olarak nitelendirilmesini eleştiren yazısına İstanbul DGM tarafından verilen 20 aylık hapis cezası Yargıtay tarafından tartışmalı biçimde ve tam gündemdeki 523 dosya atlanarak görüşülmüş ve onaylanmıştı.
Jet Kararın Altında Yusuf Kenan Doğan İmzası
Koral’ın avukatları tarafından Yargıtay’a yapılan temyiz başvurusu, 20 Mayıs 1998 tarihinde Yargıtay’a ulaştıktan sonra sadece 8 günde incelenerek 28 Mayıs 1998 tarihinde onaylandı. Oybirliğiyle alınan mahkumiyet kararının altında Adalet Bakanlığındaki görevi sırasında Adalet Bakanlığı eski Müsteşarı Yusuf Kenan Doğan’ın da imzası var.
Ülkesine Dönemiyor
Koral, açılan onlarca dava ve kesinleşen hapis cezaları üzerine Türkiye’den ayrılarak yurtdışına çıkmak zorunda kalmış, 5 yıl önce Türkiye’ye dönme teşebbüsünde bulunmuştu.
Koral, kendisinin Türkiye’den çıkışından tam beş yıl sonra gündeme gelen ‘Umut Davası’yla ilişkilendirilerek hiç bir somut kanıt, hukuki delil ve belge olmadığı halde hakkında yeniden dava açılması sebebiyle Türkiye’ye dönemedi.
Aydın Koral, 28 Şubat zulmünden dolayı 1998’de yurtdışına çıktığı halde, Savcılık tarafından, 5 yıl sonra yaşanan ‘Umut Davası’ndan dolayı yurtdışına çıkmış gibi gösterilerek ülkeye dönmesi de engellendi.
HABERE YORUM KAT