Gambiya'dan Çağrı: "Arakanlılar Ülkemize Gelsin!"
Myanmar'ın vatandaşlık statüsü vermediği ve göçe zorladığı Arakanlı Müslümanlara Afrika'daki küçük bir ülke sahip çıkmak istediğini açıkladı.
Halkın üçte birinin günlük 1.2 dolarla yaşamak zorunda olduğu Gambiya, Arakanlı Müslüman göçmenleri kabul etmeye hazır olduğunu duyurdu.
Gambiya hükümetinden yapılan açıklamada, Arakanlı Müslümanları kabul etmek ve onları ülkede kuracakları mülteci kamplarına yerleştirmenin "kutsal görev" olduğu belirtildi.
Endonezya, Malezya ve Tayland gibi bölge ülkelerine çağrıda bulunan Gambiya hükümeti, Myanmar'daki Arakan Müslümanlarının durumunu büyük bir endişe ile takip ettiklerini, özellikle denizin ortasında aç ve susuz kalan Müslüman mültecileri gönderilmesi halinde, kabul etmeye hazır olduklarını açıkladı.
Uluslararası topluma da çağrıda bulunan Gambiya, Arakanlı Müslümanlar için kurulacak kamplar için çadır, yatak, battaniye, ilaç ve ev gereçleri gönderilmesini talep etti.
Gambiya'da halkın üçte biri günlük 1.2 dolarla yaşamak zorunda. Askeri darbeyle iktidara gelen Gambiya Devlet Başkanı Yahya Jammeh ülkeyi demir yumrukla yönetiyor. Son 18 ay içerisinde çoğu Gambiyalı 5 bin kişi Avrupa'ya kaçak yollardan girmeye çalışırken Akdeniz'de can verdi.
ABD: LİDERLİK ROLÜ ÜSTLENMEYE HAZIRIZ
Arakanlı Müslümanların "yeniden iskanı" için bir açıklama da ABD'den geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, Güney Asya'daki göçmen trajedisi için ülkesinin yardım etmeye hazır olduğunu söyledi.
ABD'nin başkenti Washington'da günlük basın toplantısında konuşan Maria Harf aralarında Arakanlı Müslümanların da bulunduğu ve denizde mahsur kalan binlerce kişinin yeni yerlere yerleştirilmesinin gündemlerinde olduğunu belirtti. Harf göçmenler için BM Mülteciler Yüksek Komiserliği organizasyonu altında çok uluslu çabada liderlik rolü üstlenebileceklerini belirtti.
ERDOĞAN'DAN MALEZYA BAŞBAKANI'NA TELEFON
Denizde haftalarca aç ve susuz kalan Arakanlı Müslümanlarla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Malezya Başbakanı Necip Tun Abdürrezzak ile telefonda görüştü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malezya Başbakanı Abdürrezzak'a, "Türkiye üzerine düşeni yapmaya hazır, yardım ulaştırmanın yanısıra, mültecilere karaya ulaştıktan sonra da sahip çıkılmalı' dedi.
Dışişleri Bakanlığı da, Türkiye'nin Uluslararası Göç Örgütü ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliğine insani destek için 1 milyon dolar taahhütte bulunduğunu hatırlattı.
MALEZYA'DA KAÇAK GÖÇMEN ZİRVESİ
Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da bir araya gelen Endonezya, Malezya ve Tayland dışişleri bakanları Güneydoğu Asya kıyılarında teknelerde bekletilen mültecilerin durumunu görüşmüştü.
Malezya Dışişleri Bakanı Anifah Aman ve Endonezyalı mevkidaşı Retno Marsudi mültecileri geçici olarak kabul etmeyi kararlaştırdıklarını açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından şimdiye kadar Endonezya tarafından 900 mülteci kurtarılarak, karaya taşındı.
İnsan kaçakçılarına ait teknelerde 8 bine yakın kaçak göçmen olduğu tahmin ediliyor. Söz konusu kaçak göçmenler günlerdir denizin ortasında aç ve susuz bekliyorlar.
ARAKANLI MÜSLÜMANLARI KİMSE İSTEMİYOR
Myanmar ve Bangladeş'ten kaçan yaklaşık 8 bin mülteci Endonezya ve Malezya kıyılarında bekletiliyor. Şimdiye kadar 3 bin mülteci kabul eden Endonezya ve Malezya daha fazlasını kabul etmek istemiyordu.
Mültecilerin büyük çoğunluğunu Myanmar'dan kaçan Bangladeş kökenli Müslüman Rohingya halkı oluşturuyor. Kuala Lumpur'daki toplantıya katılmayan Myanmar ise Arakanlı Müslümanları ülkelerinden sürmek istiyor.
HABERE YORUM KAT