Fransa’da 'İslami ayrılıkçılıkla mücadele' tasarısı Ulusal Meclis’te özel komisyondan geçti
Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, "İslamcı ayrılıkçılıkla mücadele" olarak tanıttığı ve tepkiler üzerine "Cumhuriyet değerlerine saygıyı güçlendiren prensipler" olarak değiştirilen yasa tasarısı, Ulusal Meclis bünyesindeki özel komisyondan geçti
İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Cumhuriyet ilkelerini pekiştirmeyi amaçladığını savunduğu" yasa tasarısının Ulusal Meclisteki özel komisyonda geniş çapta kabul edildiğini belirtti.
"Sadece bugünün zorluklarına karşı koymak için değil, cumhuriyet değerlerini savunmak amacıyla gelecek için bir yasa yapıyoruz" ifadesini kullanan Darmanin, ülkede yükselişe geçen "aşırı sağcı ve solcu" yapıların da tehdit oluşturduğuna dikkati çekti.
Tasarının şubatta Ulusal Meclise sunulması bekleniyor.
Başbakan Jean Castex, yapılacak değişikliği "Bu yasa dinlere karşı bir yasa değil, özellikle Müslüman dinine karşı bir yasa değil. Dini fanatizm ile mücadele ve kurtuluş yasasıdır" sözleriyle savunuyor.
Tasarı ne içeriyor?
Cumhuriyet değerlerine saygıyı güçlendiren prensipler yasa tasarısı Fransa'daki “Müslüman toplumu hedef gösterdiği”, hayatlarının neredeyse “her alanına kısıtlamalar getirdiği” gerekçesiyle eleştiriliyor.
Tasarı, camiler ve bu camilerin idaresinden sorumlu derneklere yönelik müdahalenin yanı sıra Müslümanlara ait dernek ve sivil toplum kuruluşlarının finansmanını denetim altına almayı öngörüyor.
Üniversite öncesi eğitim kurumlarında başörtüsü takmanın yasak olduğu Fransa'da gündeme gelen tasarı, 3 yaşından itibaren tüm çocukların, çocuğun veya ailesinin durumuyla ilgili belirli sebepler dışında, evde eğitim almamasını öngörüyor. Ailelerin çocuklarına evden eğitim vermek için yetkili kurumlardan izin alması gerekecek.
Dini veya başka sebeplerle hastaların doktorlarını cinsiyete göre tercih etmesini yasaklayan tasarı, oluşturulan yeni bir mekanizma ile muhalif görüşlerin "nefreti körükleyici paylaşımlar" adı altında değerlendirileceğinin altını çiziyor. Tasarı, ayrıca tüm kamu görevlileri için "sekülerlik eğitimini" zorunlu kılıyor.
Yasaya göre Müslümanların açtığı dernekler yurtdışından avantaj veya kaynak sağladığında kanuni denetçi tarafından yıllık hesapları denetlenecek.
Kişilerin ırkları, etnik kökenleri, dini inançları, cinsel yönelimleri veya cinsiyetleri nedeniyle hedef alan ibadet yerleri geçici olarak kapatılacak.
HABERE YORUM KAT