1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Fransa Paris Olimpiyat Oyunları'nda başörtüsünü yasakladı
Fransa Paris Olimpiyat Oyunları'nda başörtüsünü yasakladı

Fransa Paris Olimpiyat Oyunları'nda başörtüsünü yasakladı

Sözde özgürlükçü Fransa, Paris Olimpiyat Oyunları'nda Fransız sporcular için başörtüsünü yasakladı.

24 Temmuz 2024 Çarşamba 12:00A+A-

Fransa, 26 Temmuz-11 Ağustos'ta Olimpiyat Oyunları'na ve 28 Ağustos-8 Eylül'de ise Paralimpik Oyunları'na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Fransa'da düzenlenecek Paris Olimpiyat Oyunları'nda Fransız sporcuların başörtüsü takmasının yasaklandığını belirten ilk açıklamanın, Fransa Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera tarafından 24 Eylül 2023'te yapıldığı belirlendi. Fransız televizyon kanalı France 3'te yayımlanan Dimanche en Politique programına konuk olan Fransız Bakan, ülkesinin delegasyonundaki hiçbir kadının Paris Olimpiyat Oyunları sırasında başörtüsü takamayacağını ifade etti.

Televizyon programında gazeteci Francis Letellier'nin sorularını cevaplandıran Fransa Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera, sporda katı bir "laiklik rejiminin" uygulanmasından yana olduklarını belirtti.  

dailyummah-2024-07-24t111043480.png

Söz konusu yasağın açıklanmasının ardından, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Marta Hurtado 26 Eylül'de yaptığı bir açıklamada, olimpiyatlarda Fransız sporcuların başörtüsü takmasının yasaklanmasını doğru bulmadığını söyledi. Hurtado, "İnsan Hakları Ofisi, genel manada kimsenin bir kadına ne giyip giymemesi gerektiğini dayatmaması gerektiğini belirtiyor." açıklamasında bulundu.

dailyummah-2024-07-24t111130539.png

Uluslararası Af Örgütü başta olmak üzere birçok kuruluş bir araya gelerek uygulanması kararlaştırılan bu yasağa ilişkin bir mektubu, Olimpiyat Oyunları'nı düzenlemekten sorumlu organizasyon olan Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne (IOC) 24 Mayıs'ta gönderdi. Mektupta, hem Paris Olimpiyat Oyunları'nda hem de tüm spor müsabakalarında başörtüsü takan Fransız sporculara yönelik tüm yasakların kaldırılması için Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nden (IOC), Fransa'daki spor otoritelerine kamuya açık bir çağrıda bulunması talep edildi.

Uluslararası Af Örgütü, başörtüsü yasağının kaldırılması çağrısında bulunan ortak mektuba Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) yetersiz bir yanıt verdiğini aktardı. Mektuba yanıt olarak Uluslararası Olimpiyatlar Komitesi (IOC), Fransa'nın getirdiği başörtüsü yasağının komitenin sorumluluğu dışında olduğunu ifade etti ve "Din özgürlüğü, farklı devletler tarafından farklı şekillerde yorumlanıyor" açıklamasında bulundu. Ardından Uluslararası Af Örgütü 16 Temmuz 2024 tarihli basın bülteninde, söz konusu başörtüsü yasağının ülkenin "ayrımcı çifte standart" politikasının varlığını ortaya koyduğunu belirtti. Basın bülteninde, başörtülü Fransız sporcuların Olimpiyat Oyunları'na katılımının yasaklanmasının, uluslararası insan hakları hukukuna aykırı olduğu yinelendi. Basın açıklamasında bu yasağın, Paris Olimpiyat Oyunları arifesinde Fransız yetkililerin "ayrımcı ikiyüzlülüğünü" gösterdiği ve Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (IOC) verdiği cevap neticesinde "zayıflığını" ortaya koyduğu belirtildi. 

HABERE YORUM KAT