Filistin’de Yahudi Yerleşimi Hızla Artıyor
Batı Şeria'da, Filistin topraklarında bulunan 100'den fazla yerleşim yerinde Yahudi nüfusu 500 bini geçti.
İsrail, tüm uluslararası baskılara rağmen işgal ettiği Filistin toprakları üzerindeki Yahudi yerleşim yerleri inşaatlarına hız kesmeden devam ediyor.
Birleşmiş Milletler'in (BM) 242 Sayılı Çözüm Önerisi'ne göre 1967 sınırlarının ötesindeki tüm Yahudi yerleşim yerleri gayrimeşru sayılmasına rağmen İsrail, ard arda aldığı yeni kararlarla Filistin topraklarında yeni konutların inşasını sürdürüyor.
AA ekibi, İsrail'in, Kudüs'ün 9 kilometre dışında bulunan Filistin'in Beytüllahim kenti sınırları içinde inşa ettiği Har Homa Yahudi yerleşimindeki çalışmaları yerinde izledi. İnşaatlarda ağır iş makineleri, onlarca kamyon, yüzlerce işçi hummalı bir çalışma yürütüyor.
Her hafta yeni bir blok yükseliyor
Filistinlilerin yoğun protestolarına rağmen her hafta bu yerleşim birimlerinde yeni bir blok yükseliyor. Ne hukuksal engeller, ne de yapılan uluslararası baskılar şantiyedeki çalışmaları etkilemişe benzemiyor.
Elbette bu sadece Har Homa ile sınırlı değil, diğer tüm yerleşim birimi inşaatlarında aynı şey göze çarpıyor.
Toplam 370 bin Filistinlinin yaşadığı Doğu Kudüs’te 200 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor.
Tüm Batı Şeria genelinde de durum çok farklı değil. İsrail’in inşa ettiği 100’den fazla Yahudi yerleşim yerinde yarım milyondan fazla Yahudi yaşıyor. Aynı topraklar üzerinde yaşayan Filistinlilerin sayısının ise 2,5 milyon civarında olduğu belirtiliyor.
İsrail'in bu son yerleşim birimleri inşa çalışmaları Filistin'deki işgali geri çevrilemez bir noktaya doğru götürüyor.
Müzakereci Ureykat İstifa Etmişti
İşgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki topraklarda inşa edilen yerleşimler uluslararası hukukta tamamen yasadışı olarak kabul ediliyor.
ABD Dışişleri Bakanı John Keryy de geçtiğimiz günlerde Ramallah'ta, Yahudi yerleşim yerlerini "gayri meşru" bulduklarını açıklasa da bu konuda uluslararası herhangi bir yaptırımın olmaması İsrail'i yeni topraklar işgal etme ve yeni bir yerleşim birimi inşa etme konusunda cesaretlendiriyor.
Yahudi yerleşim birimi inşa çalışmaları, bölgedeki kaosu derinleştirmekle kalmıyor, ABD arabuluculuğunda Abbas yönetimi ile İsrail arasında başlatılan "barış görüşmelerini" bile olumsuz etkiliyor.
Ramallah yönetimi, görüşmelere başlamanın ön şartı olarak, inşaatların durdurulmasını istemişti, ancak İsrail inşaatları durdurmak yerine, Doğu Kudüs'te yeni inşaatlara başlayacağını duyurmuştu.
Bunun üzerine Filistinli müzakere ekibinin başında bulunan Saib Ureykat, süren inşaatlar nedeniyle görüşmelerden çekilmek için Mahmut Abbas’a geçen hafta istifasını sundu.
HABERE YORUM KAT