1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Filistin’de İkinci İntifada’dan bu yana en geniş çaplı ayaklanma yaşanıyor!
Filistin’de İkinci İntifada’dan bu yana en geniş çaplı ayaklanma yaşanıyor!

Filistin’de İkinci İntifada’dan bu yana en geniş çaplı ayaklanma yaşanıyor!

Kudüs'te yaklaşık bir haftadır yaşanan gelişmeleri A. İsmail Şenbaş Haksöz Haber için değerlendirdi.

12 Mayıs 2021 Çarşamba 21:45A+A-

İsmail Yılmaz / HAKSÖZ HABER

Filistin’de İkinci İntifada’dan bu yana en geniş çaplı ayaklanma yaşanıyor!

İsrail her sene olduğu gibi bu Ramazan’da da işgal altındaki Filistin topraklarında gerilimi artırmaya devam ediyor. İşgalci Siyonistlerin bu girişimleri, Müminler arasında uhuvvet ve ünsiyetin arttığı bu mübarek ayda Filistin’deki İslami direnişin perçinlenmesine sebep oldu.

Kudüs’ün kuzeydoğunda bulunan Şeyh Cerrah Mahallesi’ni işgal planında stratejik bir nokta olarak gören İsrail, işgal askerlerinin korumasındaki sivil işgalcileri harekete geçirerek bu muhitteki mukim Filistinli halkın evlerine zorla el koydu. Şeyh Cerrahlı Filistinlilerin, el koyma girişimlerine sert tepki göstermesiyle bölgede tansiyon yükseldi. Eş zamanlı olarak Kudüs’ün çevre mahallelerinde ve Mescidi Aksa’da haksız ve orantısız saldırılar başlatan İsrail işgal güçleri, Filistinli halkın muhkem direnişi ile karşılaştı. Şeyh Cerrah, Kudüs ve Mescidi Aksa’da ibadet eden Filistinlilere yönelik plastik mermili ve gaz bombalı saldırılar çatışmaya dönüştü.Kudüs’teki olayların ardından alışılageldiği üzere çatışmaların ve savaşın odağı bir şekilde Gazze’ye taşınmış oldu. İsrail’in her Ramazan’da gerçekleştirdiği bu olağan saldırılarına karşın, bölgede sıra dışı bir takım gelişmeler yaşandı.

Kudüs ve Mescidi Aksa’daki direnişin, Batı Şeria ve 1948’de işgal edilmiş şehirlerde aynı anda vuku bulması, çatışmaların kapsamı ve niteliği açısından önemli bir gelişmedir. 2000 yılındaki 2. İntifada'dan beri bu denli geniş çaplı bir ayaklanma görülmemişti. Kudüs, Remle, Lid, Rahat, UmmFehm, Cenin, Kalandiya, Ber Şeva ve Hayfa başta olmak üzere işgal edilmiş 20 Filistin kentinde halk, direnişi omuzladı. Lid şehrindeki çatışmalar işgal yönetiminin kontrolünden çıktığı için kentte OHAL ilan edildi. Remle, Rahat ve Lid şehirlerinde işgalcilere ait 30’dan fazla araç ateşe verildi. Hayfa, Kalandiya, BerŞeva, Cenin ve Lid’de Filistinli gençlerin silah kullandığı ve gösterilerin silahlı çatışmaya dönüştüğü rapor edildi.

20 Filistin şehrinden direniş görüntüleri

İsrail’in Kudüs ve Mescid-i Aksa saldırılarına paralel olarak Hamas’ın askeri kanadı İzzettin El-Kassam Tugayları da roketli saldırılarına başladı. Roketler ilk aşamada Gazze’ye mesafe olarak yakın şehirleri hedef aldı. Aşdod ve Aşkelon’a yüzlerce roket gönderildi. Dünyanın en etkili hava savunma sistemlerinden biri olarak gösterilen Demir Kubbe Hava Savunma Sistemi, havadaki yüzlerce roketi algılamada ve imha etmede yetersiz kaldı. Böylece Aşkelon’da bulunan ve stratejik öneme sahip bir petrol rafinerisi Gazze’den fırlatılan roketlerin hedefi oldu. Rafineride çıkan yangın tüm alana yayıldı.

Gösterilerin sıcak çatışmaya dönüşmesiyle İsrail Güvenlik Kurulu, Gazze’ye hava saldırısı için 80 uçaklı bir saldırının onayını verdi. Gazze’de sivil yerleşim yerleri işgal uçakları tarafından özellikle iftar ve sahur vakitlerinde aralıksız olarak vuruldu. İsrail işgal uçakları, Gazze’nin ortasında kalabalık bir mahallede bulunan, ulusal ve uluslararası medya kurumları ve ajanslarının kullandığı 15 katlı binayı yerle bir etti.

Gazze’deki ortak operasyon odasından yapılan "Batı Şeria, Kudüs ve işgal altındaki iç kesimlerdeki halkımızı, fırsat buldukları her yerde, ellerinde ne olursa olsun düşmana saldırmaya çağırıyoruz" açıklamasından sonra Kassam Tugayları, roketlerin menzilini ve kapsamını genişleterek Siyonizm’in başkenti olan Tel Aviv’i hedef aldı. Kassam Tugayları çeşitli menzilde ve yapıdaki 1000’den fazla roketi Tel Aviv, Kudüs,BerŞeva, Aşdod ve Aşkelon şehirlerine fırlattı.

Yüzlerce roketi semalarında gören İsrail yönetimi, Tel Aviv’de okulları tatil etti. Ayrıca 10 kişinin aynı anda bir araya toplanması yasaklandı. Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı’nda hava trafiği Gazze’den atılan roketler yüzünden sürekli durdu.

İsrail’in köklü gazetelerinden olan Yediot Aharonot: "İsrail'in Gazze'ye karşı caydırıcı gücü tamamen aşındı ve bu durum Kudüs'ü ve Tel Aviv'i doğrudan vuran füzelerle ispatlanmış oldu” haberini manşetten verdi. Aynı şekilde İsrail'in ünlü gazetelerinden Maariv'in manşeti de “Ülke yanıyor!” şeklindeydi. İsrail Ordu Radyosu, Gazze’den atılan roketler hakkında “Kuruluşundan bu yana İsrail'e yapılan en büyük füze saldırısı” nitelemesi yaptı. İsrailli meşhur gazeteci Nir Dafouri ise: “İsrail, tarihinde şuanda olduğu gibi bir tehditle hiç karşı karşıya kalmadı. Öyle ki Hamas ve İslami Cihad, İsrail'e geri çekilmesi için mühlet veriyor sonra bombardıman başlıyor” dedi.

 

İsrail’in Filistin’e yaptığı saldırılar dünyadan muhtelif mecralarda tepkilerle karşılandı. Fenerbahçe’nin dünyaca ünlü futbolcusu Mesut Özil'in öncülüğünde Fenerbahçe-Sivasspor maçı öncesi Fenerbahçeli futbolcular "Özgür Filistin" baskılı tişörtler ile direnişe destek verdiler. Aynı şekilde Liverpool'un dünya yıldızı Muhammed Salah da Twitter profil resmini Kubbet'üs Sahra resmi ile değiştirdi. Süper lig ekiplerinden Konyaspor ise ilk 11’ini Filistinli şehitlerden kurarak Filistin’deki direnişe destek oldu.

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum