Filistin yanlısı içeriklerdeki artış genç neslin kimden yana olduğunu kanıtlıyor!
Jules Roscoe, Tiktok vb. sosyal mecralarda artan Filistin yanlısı içerikler hakkında başlatılan dezenformasyona karşı algoritmalarla oynanmadığını genç neslin Filistin hassasiyetinin fazla olduğunu ifade ediyor.
Jules Roscoe / İlke Analiz
Mesele algoritma değil, gençler Filistin yanlısı
Yayımlanan blog yazısında şirket, Amerikan kamuoyunu etkilemek amacıyla Filistin yanlısı içerikleri teşvik ettiği yönündeki iddiaları reddetti.
TikTok, Hamas’ın 7 Ekim saldırısı ve İsrail ordusunun Gazze’yi bombalamaya başlamasının ardından uygulamada Filistin yanlısı içeriklerin artışı sebebiyle, geçtiğimiz haftalarda Cumhuriyetçi Parti’nin eleştirilerine maruz kaldı. Cumhuriyetçiler, şirketin “gençlerin beynini yıkayarak” Hamas’ı desteklemeleri için kasıtlı olarak Filistin yanlısı içerikleri teşvik ettiğini iddia etti.
Ancak şirket Pazartesi günü yaptığı basın açıklamasında Filistin yanlısı içeriğin çoğalmasının uygulamanın algoritmasından kaynaklanmadığını, aksine, gençlerin Filistin’i daha fazla destekleme eğiliminde olduğunu belirtti. Açıklamada, “Gençler arasındaki eğilimler TikTok var olmadan çok önce zaten Filistin’e doğru yönelmişti” denilerek “Filistin’e duyulan sempatiye kıyasla, İsrail’e verilen destek genç Amerikalılar arasında bir süredir daha düşük. Bu durum, TikTok’un var olmasından çok önce, 2010 yılına kadar uzanan Gallup’ın Y kuşağı anket verilerine bakılarak kanıtlanmaktadır.” diye de eklendi.
Açıklamada paylaşılan veriler, İsrail’e yönelik sempatinin eski kuşaklar arasında “tamamen olumlu” olduğunu, ancak Y kuşağının “ikiye bölündüğünü”, yüzde 42’sinin Filistin’e, yüzde 40’ının ise İsrail’e daha fazla sempati duyduğunu belirtiyor.
TikTok, Z Kuşağını kapsayan anketteki verilerin oldukça az olduğunu belirtti. Gallup verileri, “Son ankette 18-22 yaş arasını kapsayan Z kuşağının çok az sayıda yetişkin üyesi var; ancak mevcut sınırlı veriler, Z kuşağının bu soruya ilişkin görüşlerinin Y kuşağına benzer olduğunu gösteriyor” diyor. Her dört yetişkin TikTok kullanıcısından yaklaşık üçü 18 ila 34 yaşları arasında.
Free Press için kaleme aldığı bir makalede Wisconsin Temsilcisi Mike Gallagher, TikTok’un “Amerika’nın en önde gelen düşmanı, çıkarlarımızı ya da değerlerimizi paylaşmayan Çin Komünist Partisi (ÇKP) tarafından kontrol edildiğini” ve “uygulamadaki Hamas yanlısı propagandanın Amerikalılar için bir uyarı işareti niteliğinde görülmesi gerektiğini” ve Hamas yanlısı içeriği teşvik etmenin ÇKP’nin işi olduğunu, Çin’e ait iki internet platformunun da haritalarında İsrail’i etiketlemediğini ve bu tür bir sansürün “sürpriz olmaması” gerektiğini yazdı. Kongre daha önce de TikTok’un yasaklanması için girişimlerde bulunmuş ve eski başkan Donald Trump da çok defa Tiktok’u yasaklama tehdidinde bulunmuştu. Fakat şimdiye kadarki tüm girişimler başarısızla sonuçlandı.
Şirket, açıklamasında algoritmasının “taraf tutmadığını”, ancak olumlu bir geri bildirim döngüsü içinde çalıştığını, bir kullanıcı belirli bir içerik türüyle ne kadar çok etkileşime girerse o tür içerikten o kadar çok gösterileceğini, yazdı.
Açıklamada, “TikTok, bir konunun bir tarafını diğer tarafa [tercih ederek] ‘desteklemez. ABD’de, sistemin TikTok’un amaçladığı gibi hareket edip etmediğini anlamak için üçüncü taraf güvenilir teknoloji sağlayıcımıza TikTok kaynak koduna erişim izni verdik. TikTok’ta, insanların görüntülediği, beğendiği ve paylaştığı videolar, ilgili bulabilecekleri içerik hakkında öneri algoritmasını bilgilendirir. Bu sinyalleri kullanan öneri algoritması, potansiyel olarak önerilecek videoları sıralamak için bir tahmin puanı oluşturur.” denildi. TikTok’un açıklamasının en etkili itici gücü şu: TikTok’ta gençler daha fazla Filistin yanlısı içerikle karşılaşıyor, çünkü etkileşimde bulundukları şey bu.
Ayrıca, yazıda şirketin daha fazla görüntüleme elde etmek için Filistin yanlısı etiketlerin kasıtlı olarak artırdığı iddiaları da reddedildi. Açıklamada, “Etiketlerin körü körüne karşılaştırılması ciddi şekilde kusurludur ve TikTok’taki faaliyetin yanlış temsilidir.” denildi. “Platformdaki etiketler TikTok tarafından değil, içerik oluşturucular tarafından oluşturulmakta ve videolara eklenmektedir. Orta Doğu ve Güney Doğu Asya gibi bölgelerdeki milyonlarca insan, etiketlerle ilgili görüntülemelerin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Bu nedenle, #FreePalestine ve #StandwithPalestine ile daha fazla içerik ve daha fazla genel görüntüleme var. Platform hakkındaki yanlış anlaşılmayı körüklemek için etiketleri seçmek kolaydır.” açıklaması yapıldı.
Açıklamada ayrıca, sadece bir etiketle ilişkilendirilen video sayısını saymanın platformu anlamak için “yeterli bir bağlam” olmadığı, #StandwithIsrael etiketinin #FreePalestine etiketinden daha az video ile ilişkilendirilmesine rağmen, ABD’de video başına yüzde 68 daha fazla görüntülenmeye sahip olduğu gibi değişkenlerin olduğu belirtildi. Bunun yanı sıra açıklamada #FreePalestine etiketinin #StandwithIsrael etiketinden çok daha eski olduğu belirtiliyor. “Bazı etiketler daha yeniyken (örneğin #standwithIsrael) diğerleri daha köklüdür (örneğin #FreePalestine). #StandwithIsrael etiketli videoların büyük çoğunluğu (10’da 9’u) ABD’de son 30 gün içinde yayınlanmıştır. Görüntüleme ve paylaşımlarda bir farklılık olması elbette beklenmektedir.” diye de bu durum açıklanıyor.
Motherboard, her bir etiket altındaki ilk 20 videoda yaptığı kısa bir aramada, #FreePalestine etiketi altında yer alan en eski videonun 20 Eylül 2022’ye ait olduğunu, #StandwithIsrael etiketi altında yer alan en eski videonun ise 8 Ekim 2023’e ait olduğunu tespit etti.
TikTok açıklamasında ayrıca “Hamas’ı destekleyen içerik de dahil olmak üzere” topluluk kurallarını ihlal ettiğini düşündüğü “çatışma bölgesinde” 925.000 videoyu kaldırdığını belirtti. Bununla birlikte şirketin savaşla ilgili içeriklerin ayrıştırılmasına yardımcı olmak üzere İbranice ve Arapça bilen moderatörler işe aldığı da belirtildi. Uygulamada çatışma başladıktan sonra sahte hesaplarda bir “artış” görüldüğünü ve bu hesapları kaldırmak için büyük bir çaba gösterdiklerini belirtti.
Bu yazının yazıldığı sırada #FreePalestine etiketi 25,5 milyar, #standwithIsrael etiketi ise 440,4 milyon görüntülenmeye sahiptir.
13 Kasım 2023 tarihinde Vice‘da yayımlanan “TikTok Says It’s Not the Algorithm, Teens Are Just Pro-Palestine” başlıklı yazı İLKE Analiz için Yüsra Muslu tarafından tercüme edildi.
HABERE YORUM KAT