1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Filistin Tasarısı BM'ye Tekrar Sunulacak
Filistin Tasarısı BM'ye Tekrar Sunulacak

Filistin Tasarısı BM'ye Tekrar Sunulacak

Arap Birliği, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde reddedilen Filistin karar tasarısının tekrar sunulmasına karar verdi.

16 Ocak 2015 Cuma 10:27A+A-

Arap Birliği, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) reddedilen Filistin karar tasarısının tekrar sunulmasına karar verdi.

Mısır'ın başkenti Kahire'de, dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirilen Arap Birliği toplantısının kapanış bildirisinde, "Arap Birliği Konseyi, Kuveyt, Moritanya, Ürdün, Mısır ve Fas'ı, işgalin sonlanması ve nihai çözüm için yeni Arap karar tasarısının tekrar BMGK'ya sunulması konusunda uluslararası desteği güçlendirmesi amacıyla gerekli görüşme ve istişareleri yapmak üzere görevlendirdi" denildi.

"Filistin devletinin" aralarında Uluslararası Ceza Mahkemesi de bulunan uluslararası kurum, anlaşma ve sözleşmelere katılma konusunda sarf ettiği çabanın Konsey tarafından desteklendiği ifade edilen açıklamada, başkenti Doğu Kudüs olan 1967 sınırlarında Filistin devletinin tanınması için Arap işbirliğinin sürdüğü belirtildi.

Bu çerçevede İsveç'in Filistin'i tanıması ve İngiltere, İrlanda, İspanya, Fransa, Portekiz parlamentolarının bu yöndeki tavsiye niteliği taşıyan kararları ile İtalya parlamentosundaki hareketlilik övüldü.

Arap Birliği'nin, "kesin ve mutlak şekilde" İsrail'i Yahudi devleti olarak tanımayacağı, Filistin liderlerine yönelik baskıların kabul edilmeyeceği dile getirilen açıklamada ayrıca Arap Birliği'nin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas yönetimindeki uzlaşı hükümetine desteği vurgulandı.

BM Güvenlik Konseyi'nde 31 Aralık'ta yapılan oylamada, 1967 sınırlarına göre başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulmasını öngören tasarıya ABD ve Avustralya ret oyu vermiş, İngiltere, Litvanya, Nijerya, Güney Kore ve Ruanda çekimser kalmıştı. Fransa, Ürdün, Şili, Arjantin, Çad, Lüksemburg, Çin ve Rusya'nın evet oyu kullandığı tasarının kabulü için gerekli 9 oy sağlanamamıştı.

Ancak, BMGK'nın 31 Aralık'ta görev süresi dolan 5 geçici üyesi Avustralya, Lüksemburg, Arjantin, Güney Kore ve Ruanda'nın yerine, 2015-2016 dönemi için seçilen Angola, Yeni Zelanda, İspanya, Malezya ve Venezuela'nın gelmesi, tasarının yeniden sunulması halinde gereken 9 destek oyunun alınabileceği umudunu artırmıştı.

 

HABERE YORUM KAT