1. HABERLER

  2. ETKİNLİK-EYLEM

  3. Fethiye'de Gazze ile dayanışma yürüyüşü ve mitingi yapıldı
Fethiye'de Gazze ile dayanışma yürüyüşü ve mitingi yapıldı

Fethiye'de Gazze ile dayanışma yürüyüşü ve mitingi yapıldı

Muğla'nın Fethiye ilçesinde Filistin-Gazze'ye destek yürüyüşü ve mitingi gerçekleştirildi.

06 Haziran 2024 Perşembe 22:04A+A-

Muğla'nın Fethiye ilçesinde Filistin-Gazze'ye destek yürüyüşü ve mitingi gerçekleştirildi.

Fethiye Birlik ve İyilik Platformu, Fethiye Kaymakamlığı ile belediye önderliğinde gerçekleştirilen etkinliğe katılanlar, sahil bandında toplandı.

Grup, ellerinde Türkiye ve Filistin bayraklarıyla işgalci İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını protesto etti.

Beşkaza Meydanı'na kadar yürüyen grup, "Kahrolsun İsrail", "Katil İsrail Filistin’den defol", "Soykırıma hayır", "Fethiye burada Filistin'in yanında" sloganları attı. Yürüyüş sırasında Filistin bayrağı taşıyan bir paramotor uçuş yaptı.

Meydanda, okunan selanın ardından miting sona erdi.

Topluluk adına basın açıklamasını Cemil Kaşlı okudu.

fethiye-gazze-20240606-02.jpg

fethiye-gazze-20240606-03.jpg

fethiye-gazze-20240606-04.jpg

fethiye-gazze-20240606-05.jpg

Basın açıklamasının tam metni:

FİLİSTİN VE GAZZEYE DESTEK BİLDİRİSİ VE BASIN AÇIKLAMASI-

76 yıldır devam eden İsrail işgalinde, özellikle 7 Ekim’den bu yana gerçekleşen soykırımda   binlerce çocuk , kadın ve masum insan katledildi. Vicdansız, insanlıktan nasibini almamış İsrail yönetimi tarafından, Çocukların, kadınların, masum silahsız insanların tedavi gördüğü, sığındığı hastaneler, okullar, sivil yerleşim yerleri bombalandı, ateş altına alındı, işgal edildi. , 

Başta İslam ülkeleri olmak üzere uluslarası kuruluşlar ve devletler tarafından kınamanın ötesine geçilmediği için işgalci Siyonist eli silahlı güçler, bundan cesaret bularak daha da barbarlaşıyor, saldırganlaşıyor. Batının değer olarak kabul ettiği ve BM’nin temel ilkelerinin tamamı,   başta ABD, İngiltere, Almanya, Fransa olmak üzere batılı ülkelerin destekleriyle dünyanın gözleri önünde 7 Ekim’den bugüne defalarca yok sayıldı. Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi, Çocuk Hakları Sözleşmesi, Soykırım Sözleşmesi, Roma Sözleşmesi’ne atıfla İnsanlığa Karşı Suçlar, Cenevre Sözleşmeleri sadece kâğıtlar üzerindeki değersiz metinler haline geldi.

İsrail, uluslararası hukuka ve taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı biçimde Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 25 Mart 2024 tarihinde aldığı derhal ateşkes kararını uygulamayarak bölgedeki insani krizi derinleştirmekte ve geri dönüşü olmayacak tahribata devam etmektedir. BM Sözleşmesi’nin 25. maddesine göre Güvenlik Konseyi kararları BM’ye taraf devletler için bağlayıcı olmasına rağmen İsrail’in ateşkes kararına uymaması uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerine açıkça aykırılık teşkil etmektedir. Uluslarası Adalet Divanında yargılanan İsrail, tüm insanlığın vicdanında ve insanlık tarihi önünde çoktan soykırım uygulayan ve insanlığa karşı açıkça suç işleyen bir devlet olarak mahkum olmuştur.

Tüm ateşkes çağrılarına rağmen savaş suçu işlemeye devam eden İsrail, Refah bölgesindeki saldırılarına da devam etmektedir. Son olarak İsrail, yoğun şekilde hava saldırıları düzenlediği Refah bölgesine aynı zamanda kara saldırısına da başlamıştır. Mültecilerin, sivil halkın yaşadığı çadır kente yangın çıkaran bomba atarak onlarca masum insanının yanarak ölmesine neden olmuştur.  İsrail, Gazze-Mısır arasındaki insani yardımların ulaştırılmasında ana geçiş noktası olan Refah Sınır Kapısı’nın Gazze tarafını ele geçirerek, Filistinli sivil halka başta gıda olmak üzere temel ihtiyaçların ve acil insani yardımların ulaştırılmasının engellenmesini hedeflemektedir. İsrail yıllarca abluka altında adeta açık hava hapishanesine dönüştürdüğü Filistin’de, temel insan hak ve özgürlükleri ile uluslararası hukukun ilkelerini hiçe sayarak insani yardımları engellemek suretiyle açlığı ve yokluğu en büyük silah olarak kullanmakta ve bölgede yaşayan binlerce Filistinliyi çöllere göç etmeye zorlayarak tüm Filistinlileri soykırımla yok etmeye çalışmaktadır.

Temel hak ve özgürlüklerle yakından ilişkili olan barış hakkı, en temel insan haklarından biridir. Özellikle insan haklarının en ağır şekilde ihlal edildiği, hakların tanınmadığı, eşitsizliklerin en fazla yaşandığı savaş dönemlerinde barış hakkının savunulmasının kritik önemi haizdir. Bunlara rağmen İsrail, BM Güvenlik Konseyi’nin derhal ateşkes çağrısına, Uluslararası Adalet Divanı’nın bölgeye insani yardımın ulaştırılmasını içeren tedbir kararlarına ve devletlerin ateşkes çağrılarına riayet etmeyerek Gazze’de-Filistinde insan hakkı ihlallerine devam etmektedir. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Roma Tüzüğü’nün 8. maddesine göre çatışmalarda aktif olarak yer almayan kişilere ve silahlarını bırakmış silahlı kuvvetler mensuplarına yönelik her türlü öldürme, zalimane muamele ve işkence savaş suçu olarak düzenlenmiştir. İsrail, tüm bu kararlara, düzenlemelere ve tepkilere rağmen Filistin’in geneline yaymaya devam ettiği ve Filistin halkını yok etmeyi amaçlayan saldırılarıyla tüm Dünyanın gözleri önünde soykırım ve savaş suçu işlemektedir.

Fethiye Birlik ve İyilik Platformu ve Fethiye-Muğla halkı olarak;

İsrail tarafından Filistin’deki sivil halka yönelik sistematik ve yaygın bir şekilde gerçekleştirilen soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş suçu teşkil eden saldırıları güçlü bir şekilde telin ediyoruz. Gazze’de ve Filistinde acil biçimde ateşkesin sağlanmasını ve uluslararası toplumun tüm aktörlerini, bölgede yaşanmaya devam eden katliam karşısında daha etkili bir rol üstlenmeye davet ediyoruz

BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) devam eden çatışmalarla ilgili aksiyon alması, bölgede barış ve güvenliği tesis etmesi gerekmektedir. Bölgede yaşayan sivillerin acilen güvenliği  sağlanmalı; insani yardım koridoru vasıtasıyla hayati öneme sahip sağlık ve gıda yardımları bölgeye ulaştırılmalıdır. İsrail’in Filistin’e yönelik işgal niteliğindeki saldırıları derhal sona erdirilmelidir.

 İsrail’in masum insanları öldürdüğü saldırılarda kullandığı tüm silahlara ve saldırılarda kullandığı tüm doğrudan ve dolaylı mühimmatlara ulaşmasının engellenmesi için tüm devletlerin ve başta ABD'nin İsrail’e ambargo uygulamasını talep ediyoruz. İsrail’e ticari ambargo uygulayan Devletimizi destekliyor, diğer tüm devletlerin de İsrail’e ticari ambargo uygulamasını istiyoruz. Tüm milletimizi  İsraili ve ürünlerini BOYKOT etmeye davet ediyoruz.

NEHİRDEN DENİZE TAM BAĞIMSIZ VE ÖZGÜR FİLİSTİN DEVLETİNİN KURULMASINI, TÜM DEVLETLER TARAFINDAN TANINMASINI İSTİYORUZ.

Ey İnsanlar, İnsanlık, kadın, çocuk ve masumlar ÖLMESİN DİYORUZ.

FETHİYE BİRLİK VE İYİLİK PLATFORMU

HABERE YORUM KAT

6 Yorum