Facebook'a bağımlıyken, Facebook'un 'ahlaki iflası'nı mı konuşacağız?
Teknoloji devi Facebook açısından vaziyet pek iç açıcı değil. Bir arıza yüzünden pazartesi akşamı holdingin birçok hizmetine saatlerce erişilemedi. Bu esnada sosyal medyaya dönük bir bağımlılık olduğu da kesinleşti.
Pazartesi kesintisi esnasında Instagram ve WhatsApp’a da ulaşılamadı. Bu arada şirketin eski çalışanlarından Frances Haugen, salı günü ABD Kongresi'ne verdiği ifadede Facebook'a karşı ağır ithamlarda bulundu.
Binlerce belge ile de şirketin kâr amacı dışında bir amaca sahip olmadığını söyledi. Olay Avrupa medyasının internet güvenliğini gündeme taşımasına vesile oldu.
Tekel şirketlerin ahlaki sorgulamasına girişen Avrupa basını insanların sosyal medya bağımlılıklarının gerekçelerini ne zaman konuşacak merak ediyoruz.
THE INDEPENDENT (GB)-Ahlaksız bir ağ
The Independent, sızdırıcı Frances Haugen'in ABD Senatosu'nda verdiği ifadenin, Facebook kullanıcılarının gözlerini açacak bir hesaplaşma olmasını umuyor:
“Facebook'un toplumumuz, demokrasimiz, çocuklarımız ve sağlımız üzerindeki zararlı etkilerini uzunca bir süredir hissetmekteyiz. Şimdiyse içeriden bir ses, emsalsiz bir adım atıp elindeki binlerce belge yardımıyla Facebook'un 'ahlaki iflasını' herkese göstermiş oldu. Karşımızda son derece yıkıcı bir tablo var: Facebook, ürünlerinin ne kadar zararlı olduğunun farkında ve bu durumu değiştirmek için gerekli adımları atmıyor. Bu yeni iddialar, Facebook yönetim kademelerinin, her zamanki gibi azami kârı toplumun esenliğinin üzerine koyduğunu bir kez daha gösteriyor.”
EL PERIÓDICO DE CATALUNYA (ES)-Petrol ve sigaradan farksız
El Periódico de Catalunya devlet eliyle düzenleme istiyor:
“Facebook, demokrasiye ve gençlerin psikolojik sağlığına verdiği zararın bilincindeydi - ve bunu bile bile gizlemeyi seçti. Yani burada artık bir şirketin meşru ticari çıkarlarının ötesinde, kamusal bir sorundan söz ediyoruz. Bu bağlamda teknoloji şirketlerinin, fosil yakıt sanayinin iklim değişikliği ya da tütün endüstrisinin sigara içmenin sağlık üzerinde sonuçları hakkındaki tutumunu tekrarlıyor sorusunun sorulması gerekiyor. ... Ekonominin dayattığı akıl yürütme, şirketin çıkarlarını belli bir yöne sevk ediyorsa yetkili kurumlar, ifade özgürlüğünün önünü kapamamak şartıyla düzenlemeler getirmeli ve gençliğin korunmasına yönelik önlemler almalıdır.”
NEUE ZÜRCHER ZEITUNG (CH)-Rezaletin böylesi
Neue Zürcher Zeitung'a göre bu arıza olabilecek en kötü zamanda yaşandı:
“Ne de olsa sızdırıcı ve eski çalışan Frances Haugen hafta sonu çıktığı bir televizyon programında şirket aleyhinde ağır iddialarda bulunmuştu. Haugen'e göre Facebook, büyüme ve kâr gibi hedefleri, kullanıcıların ve toplumun güvenliğinin üzerine koymuştu. ... Facebook bünyesindeki hizmetlere saatler boyunca erişilememesi, birçok kullanıcının Facebook'a olan bağımlılığını göstermekle kalmadı, şirketin adının böylesine gözler önünde olduğu bir zamanda kötü bir zamanlama anlamına da geldi. Bundan daha büyük rezalet olamazdı. Erişim kesintisi, dijital altyapının hala hatalara ne kadar ... açık olduğunu ve dijital yapı üzerine inşa edilmiş ekonomi ve iş dünyasının ne kadar kolay alt üst olabileceğini de gösterdi.”
HABERE YORUM KAT