1. HABERLER

  2. HABER

  3. Evren İle 10 Bin Asker-Sivil Mercek Altında
Evren İle 10 Bin Asker-Sivil Mercek Altında

Evren İle 10 Bin Asker-Sivil Mercek Altında

Anayasa değişikliğinin referandumla kabul edilmesine rağmen 12 Eylül darbecilerinin yargılanıp yargılanamayacaklarına ilişkin tartışma sürüyor.

23 Eylül 2010 Perşembe 07:28A+A-

TBMM Anayasa Komisyonu Başkan Vekili Ayhan Sefer Üstün ise Kenan Evren ile birlikte 12 Eylül darbesinde görev yapanların tamamının yargılanacağı konusunda iddialı. Üstün'ün yaklaşık 10 bin kişiyi kapsayacağını tahmin ettiği yargılanacaklar listesinde Kenan Evren ve arkadaşlarıyla albay rütbesine kadar olan subaylar, Başbakan Bülend Ulusu ve Bakanlar Kurulu üyeleri, Mamak ve Diyarbakır Cezaevi yöneticileri, Kamer Genç'in de aralarında bulunduğu Danışma Meclisi üyeleri de bulunuyor.

12 Eylül darbecilerinin yargılanmasına ilişkin hukuki inceleme halen sürüyor. Hukukçulardan bir bölümü 'zamanaşımı' gerekçesiyle yargılamanın mümkün olmadığını iddia ediyor. Meclis Anayasa Komisyonu Başkan Vekili ve AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, muhalefet ve bazı hukukçuların aksine darbecilerin mutlaka yargılanacağını söylüyor. Üstün, daha da ileri giderek 12 Eylül darbesinde görev alan asker ve sivil yöneticiler için yargı yolunun açıldığını savunuyor. Üstün'e göre darbede fiili görev alan isimlerin hepsi 'darbecilik' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına muhatap olacak. Bu kişiler ağır ceza mahkemelerinde yargılanacaklar. Referandumun kabulü askerlerle beraber darbede görev yapan sivillere de yargı yolunu açıyor. Üstün, 1980'den ANAP'ın işbaşına geldiği 1983 yılına kadar kurulan hükümetlerde görev yapan başbakan ve Bakanlar Kurulu üyeleri ile darbecilerin atadığı belediye başkanlarının da yargılanacağı görüşünde. Buna göre eski Başbakan Bülend Ulusu ile 12 Eylül sonrası Ereğli Belediye başkanlığına atanan eski ANAP genel başkanı Ali Talip Özdemir de yargılanacak. Ayhan Sefer Üstün, 1982 Anayasası'nı hazırlama görevi üstlenen Danışma Meclisi üyelerinin de bu kapsamda olduğunu söyleyerek CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'i de işaret ediyor. Yargılanacaklar listesinde işkenceleriyle ünlü olan Diyarbakır ve Mamak cezaevi yöneticileri de bulunuyor.

Darbecilerin suçları yıllara yayıldı zamanaşımı söz konusu olamaz

AK Partili Üstün'e göre 12 Eylül'deki suçlarla ilgili zaman işletilmedi, aksine donduruldu. Zaman işlemiş kabul edilse bile zamanaşımı için gerekli 30 yıllık dilim de henüz tamamlanmış değil. Üstün bunu, "12 Eylül 1980'de suçlar daha yeni işlenmeye başlanmıştı. Darbecilerin eylemleri bir günde olup biten suçlar değildir. Yıllara yayıldı. Bunlar temadi suçlardır. Yani devam eden suçlardır. Suç devam ettikçe zamanaşımı da yeni tarihe göre hesaplanır." şeklinde açıklıyor. "Bizim hukukumuzda savcılarımız 'bu olayda zamanaşımı var' diyerek soruşturmayı kapatamaz." diyen Üstün, bundan sonraki süreci şöyle anlatıyor: "Savcı soruşturmayı yapar, lehte aleyhte delilleri toplar, ifadeleri alır, 'zamanaşımı hususu mahkemenin takdirinde olmak üzere' diyerek davayı açar. Mahkemeler de zamanaşımı olduğunu düşünse bile bunu ortaya çıkarabilmek için bir yargılama yapmak zorundadır. Bu açıdan da baktığımızda da darbecileri uzun bir yargılama süreci beklemektedir. Bundan sonra hiç kimse hukukun dışına çıkma cesaretini ve ayrıcalığını kendinde göremeyecektir."

ZAMAN

HABERE YORUM KAT

1 Yorum