Esir takası sırasında gündeme gelen Taylandlılar kim ?
İşgalci İsrail'deki Taylandlı işçiler, yaşanan son çatışmaların ardından yeniden gündeme geldi.
İsrail'de Güneydoğu Asya ülkelerinden gelen çok sayıda işçi bulunuyor. Bu işçiler, yaşanan son çatışmalarla tekrar gündeme gelmiş durumda. Söz konusu işçiler başta Tayland olmak üzere Kamboçya, Sri Lanka, Hindistan, Filipinler gibi ülkelerde İsrail'e geliyor.
Taylandlı rehineler Hamas ile İsrail arasındaki esir takası kapsamında serbest bırakıldı.
İsrail'de neden bu kadar çok Taylandlı var?
İsrail'de 30 binin üzerinde Taylandlı işçi olduğu tahmin ediliyor. Bunların 7 bininden fazlası son çatışmalarla birlikte ülkelerine geri döndü. İsrail'e çalışmak için gelen Taylandılar, tıpkı diğer Güneydoğu Asyalılar gibi, oldukça farklı işlerde çalışıyor.
Bu işler arasında hizmet sektörünün çeşitli alanlarının yanı sıra tarım da büyük bir yer tutuyor. Birçok Taylandlı, İsrail'in Filistinlilerden ele geçirdiği araziler üzerinde gerçekleştirilen tarım faaliyetlerinde işçi olarak çalışıyor.
Taylandlı işçiler evlerde hizmetçi olarak ve yaşlı bakımında da çalışıyor. Birçok Taylandlı işçi İsrail'deki inşaatlarda işçilik yapıyor.
Düşük bir nüfusa sahip olan İsrail özellikle Filistinli işçileri kullanmamak için dışarıdan işçi alımı yapıyor. Son yıllarda artan gerilim kapsamında İsrail'de Filistinlilerin işçi olarak istihdam edilmesinde ciddi oranda azalmaya gidildi.
7 Ekim saldırısı sonrasında İsrail'deki inşaatların bir kısmı, Filistinli işçilerin çıkarılması sebebiyle durma noktasına geldi. İsrail bu alandaki ihtiyacı gidermek için de Asya'dan gelen işçilere bel bağlıyor. Ayrıca son dönemde İsrail ile normalleşen Fas gibi Arap ülkelerinden işçi getirilmesi için de girişimlerde bulunulmuştu.
Taylandlı işçiler başta tarım olmak üzere çeşitli alanlarda yoğun biçimde çalışırken söz konusu durum çeşitli hak ihlalleriyle de gündeme geliyor.
İsrailli işçi hakları sivil toplum kuruluşu Kav LaOved tarafından 2020 yılında yapılan bir araştırma, Taylandlı işçilerin yüzde 83'üne yasal asgari ücretin altında ödeme yapıldığını ortaya koydu.
Araştırmaya göre pek çok Taylandlı işçi yasal olarak güvence altına alınmış haklarını alamıyor, güvensiz çalışma koşullarıyla ve tedavi imkanlarına erişmekte zorluklarla karşılaşıyor. Benzer endişeler İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından 2015 yılında yayınlanan bir raporda da vurgulanmıştı.
2022 ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan İnsan Ticareti Raporu'nda, İsrail'de tarım sektöründe çalışan bazı Taylandlı işçilere yapılan muamele "zorla çalıştırma" olarak nitelendirdi.
Buna rağmen başta Tayland olmak üzere Güneydoğu Asya'dan işçilerin İsrail'e çalışmak için gelmeye devam edeceği düşünülüyor.
HABERE YORUM KAT