Esed zindanlarının gizli bölümlerindeki binlerce tutsak ölümü beklerken bayram yaşadı
Esed rejiminin en ünlü işkencehânesi Sednaya Cezaevi'ne giren ekipler alt katlardan çığlık sesleri geldiğini fark etti. Bodrum kata inen dehliz bulunduğunda oradakiler şok bir tabloyla karşılaştı.
Esed rejiminin ünlü işkencehânesi Sednaya Cezaevi giren mücahitler cezaevinin zemin ve üst katlarında tutulan binlerce kişiyi kurtardı.
Sonrasında mücahitler, cezaevinin bodrum katlarından yardım çığlıkları geldiğini fark etti. Hapishanede kalanların verdiği bilgi, Sednaya'nın yeraltı mahzenlerinde yüzlerce kişinin hapsedildiği yönündeydi.
Ekipler bu mahzenlere ulaşabilmek için yoğun uğraş verdi. Saatler süren çalışmaların ardından mahzene giden geçitlerden biri bulundu. Yerin metrelerce altındaki koridora ulaşan mücahitler karşılaştıkları manzara karşısında derin bir şok yaşadı.
Esed zindanlarının gizli bölümlerindeki binlerce tutsak ölümü beklerken bayram yaşadı https://t.co/PbldZ3oqnU pic.twitter.com/b26JvPwppC
— HAKSÖZ HABER (@HaksozHaber) December 8, 2024
Bitişik sıra koğuşlarda kurtarılmayı bekleyen yüzlerce kişi vardı ve içeriye ışığın girmediği ortamda büyük demir kapının tavandaki parmaklığına tırmanmış tutsaklar yardım çığlıklarıyla ortalığı inletiyordu.
Orada oldukları fark edilmese açlık ve susuzluktan ölecek yüzlerce tutsaklar, Sednaya İşkencehânesi'nin karanlık dehlizinden kurtarıldı. Ölmeyi beklerken bir anda özgürlüğe kavuşan tutsaklar, cezaevi koridorlarını bayram yerine çevirdi.
Başkent Şam'ın yaklaşık 30 kilometre kuzeyindeki Sednaya kasabasında bulunan cezaevi, 2011 yılında başlayan halk ayaklanmasıyla birlikte Esed rejiminin sistematik katliamlarıyla anıldı.
Esed zindanlarının gizli bölümlerindeki binlerce tutsak ölümü beklerken bayram yaşadı https://t.co/PbldZ3oqnU pic.twitter.com/xiiBPIlG6C
— HAKSÖZ HABER (@HaksozHaber) December 8, 2024
Uluslararası Af Örgütü'nün 'İnsan Mezbahası' ifadesiyle tanımladığı hapishane, işkence yöntemleriyle ünlüydü.
Bunlar arasında dayak, elektrik şoku, aç bırakma, psikolojik baskı ve tecavüz gibi uygulamalar vardı. Hapishaneye ilişkin yayınlanan çeşitli raporlar 2011-2015 yılları arasında 13 binden fazla tutsağın bu hapishanede katledildiğini ortaya koyuyor.
1980'lerin başında askerî hapishane olarak inşa edilen cezaevi, 2011 yılından itibaren işadamı, gazeteci, yazar ve akademisyenlerden oluşan rejim muhalifi sivilleri ağırladı. Doğrudan Baas ordusunun kontrolündeki hapishanede gizli celselerin ardından infaz gerçekleşir ve mahkûmun akıbeti ailesine bile bildirilmezdi.
Kalabalık hücrelerde temiz gıda ve sudan yoksun biçimde tutulan Sednaya mahkûmları, rejimin çökmesiyle birlikte yeni bir hayata başladı.
Esed'in Sednaya Hapishanesi, insanlık dışı şartları bakımından soykırımcı İsrail'in Necef Çölü'ne kurduğu ve tecavüz vakalarıyla ünlenen Sde Teiman'la yarışıyor.
HABERE YORUM KAT