1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed rejiminin alıkoyduğu en az 200 Suriyeli halen kayıp
Esed rejiminin alıkoyduğu en az 200 Suriyeli halen kayıp

Esed rejiminin alıkoyduğu en az 200 Suriyeli halen kayıp

Doğu Guta'dan Muhammed el Hatib adlı bir aktivist yaptığı açıklamada daha önce de Suriye'nin kuzeyinden dönen çok sayıda kişinin alıkonulduğunu belirtti.

09 Eylül 2024 Pazartesi 20:06A+A-

Suriye'nin kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki bölgelerden Şam'a seyahat ederken Esed rejimi güçlerine ait bir kontrol noktasında alıkonulan çoğu kadın ve çocuk yaklaşık 200 Suriyelinin akıbeti bilinmiyor.

The New Arab'ın haberine göre bir grup sivil Suriye'nin kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde yerlerinden edilmiş akrabalarını ziyaret ettikten sonra Suriye'nin başkentine dönerken tutuklandılar.

3 Eylül'de Şam'ın kuzey girişinde bulunan Bağdat Köprüsü kontrol noktasında gözaltına alındıkları belirtilen sivillerin alıkonulması, aktivistler ve yerel haber grupları tarafından gündem edildi.

Gözaltına alınma nedenleri bilinmemekle birlikte, herhangi birinin serbest bırakılıp bırakılmadığına dair bir bilgi de verilmedi.

Suriyeli muhaliflerin Müzakere Komitesi Başkanı Bedir Camus, BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen'e olaya derhal müdahale etmesi ve tutuklulara ne olduğunu öğrenmesi çağrısında bulundu.

Perşembe günü Pedersen'e gönderdiği mektupta Camus, tutukluların serbest bırakılması için Beşar Esed rejimine baskı yapılmasını talep ederek, hayatları ve akıbetleri konusunda derin endişelerini dile getirdi.

Camus, olayın “Esed rejimin varlığının Suriye halkı için güvenlik tehdidi oluşturduğunun bir başka kanıtı” olduğunu ve Beşar Esed rejiminin eylemlerinin Suriyelilerin geri dönmesini istememelerinin nedenini doğruladığını vurguladı.

Müzakere Komitesi'nin medya ofisi tutuklamanın Şam kırsalındaki El Katife bölgesi yakınlarında gerçekleştiğini ve tutukluların El Sumeyra bölgesine nakledildikten sonra tekrar rejime bağlı istihbaratın El Hatib şubesine götürüldüğünü söyledi.

Doğu Guta'dan Muhammed el Hatib adlı bir aktivist yaptığı açıklamada daha önce de Suriye'nin kuzeyinden dönen çok sayıda kişinin alıkonulduğunu ancak tam olarak kaç kişi olduğunu bilmediğini, bu rakamın onlarca kişiden 200 kişiye kadar çıkabileceğini söyledi.

El Hatib, yüzlerce kişinin tutuklanmasıyla sonuçlanan gezinin Pazartesi günü Şam'dan yola çıktığını ve YPG tarafından kontrol edilen Halep vilayetindeki Menbiç kentine doğru ilerlediğini sözlerine ekledi.

Daha sonra Suriye'nin kuzeyinde rejimin kontrolündeki Halep şehrine giden otobüsler Çarşamba günü şafak vakti Şam'ın dış mahallelerine geri dönerken rejim güçleri otobüsleri durdurdu ve Suriye'nin kuzeyindeki muhalif grupların kontrolündeki bölgelerden geldiklerini söyleyen sivilleri gözaltına aldı.

Diğer bir habere göre Esed rejimine bağlı güçler geçtiğimiz günlerde Şam kırsalında onlarca kişinin gözaltına alındığı baskınlar düzenledi.

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir raporda, daha önce Esed rejimi ile "ilişkilerini düzelten" yaklaşık 386 kişinin geçen yıl alıkonulduğunu söyledi.

Geçtiğimiz ay Dünya Mülteciler Günü'nde bir rapor yayınlayan SNHR, 2014 ile 2024 yılları arasında Suriye'ye dönen mültecilerin ve ülke içinde yerinden edilmiş halkın rejim güçleri tarafından tutuklandığı en az 4.714 vakayı belgelediğini kaydetti.

Suriye'de halen uygulanmakta olan ihlallerin milyonlarca Suriyelinin ülkelerini terk etmelerinin ardındaki temel neden olduğunu belirten rapor, mültecilerin geri dönmemelerinin ardındaki nedenin de bu olduğunu belirtiyor.

Raporda ayrıca söz konusu durumun daha fazla Suriyelinin mülteci konumuna düşmesine neden olduğu ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

HABERE YORUM KAT