1. YAZARLAR

  2. Abdurrahman Dilipak

  3. Esad’dan beklenen
Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Yazarın Tüm Yazıları >

Esad’dan beklenen

24 Mart 2011 Perşembe 01:03A+A-

Esad, ülkenin güneyindeki olaylarla ilgili valiyi görevden alması, doğru yönde, ileri doğru bir adım ama yetmez..

Yapması gereken belli. 10 Adımda özgürlük.. 10 Adımda barış.. 10 Adımda yeni Suriye!

1-Hapishanedeki siyasi tutukluları serbest bırakacaksınız.

2-Siyasi sebeblerden başka ülkelere gidenlerin geri dönüşü sağlanacak.

3-Siyasi ve sivil örgütlenmeye izin verilecek, siyasi partiler ve seçim yasasının yeniden düzenlenmesi, inanç, düşünce, basın, ifade ve örgütlenme hürriyeti önündeki engeller kaldırılacak..

4-En kısa zamanda yeni bir Anayasa için çalışmalar başlatılacak ve kapsamlı bir hukuk reformu için gereken yapılacak.

5-İnsan Hakları ihlallerine adı karışan, asker, polis, bürokrat, politikacı, istihbarat görevlileri derhal görevden alınacak.

6-Askeri vesayat rejimine son verilecek ve muhaberatın operasyon yetkisi elinden alınarak telefon dinleme de dahil, operasyonlar yargı denetimine açılacak..

7-Adalet, Barış ve Hürriyetin kamil anlamda korunup geliştirilmesi için, resmi ideoloji ve resmi tarih anlayışına, resmi din anlayışına son verilmeli. Hafız Esad’ın her yere dikilen heykel ve resimlerinin ve her yere verilen isimlerinin de artık ortadan kaldırılmaya başlanması gerek..

8-Beşir Esad vakit geçirmeden halkın önüne çıkıp yol haritasını masaya koymalıdır.. Halkı tehdit etmekten dikkatle kaçınmalıdır..

9-Belki, en kısa zamanda, “Yeniden yapılanma ve açıklık” için, değişik halk grublarının temsilcilerinden oluşan bir yüksek istişare konseyi oluşturmalıdır

10- Adalet ve Özgürlük çalışmaları yanında refah ve kalkınma, işsizliğin önlenmesi anlamında yeni bir programın uygulamaya konması ve bu anlamda Türkiye ile ileri derecede ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel işbirliğinin, savunma alanında işbirliğinin sağlanması gerekir.. Kardeş ve komşu ülkelerle sıfır sorun politikası Suriye için de ilginç bir model oluşturabilir..

Bunlar olursa Beşir Esad görevinin başında kalabilir mi?

Bu zor. Ama bana kalırsa, kahırla orada oturmaktansa, görevini halkın seçeceği birine devretmesi, onu yüceltir ve ülkesini bir felaketin eşiğinden kurtarır..

Esad, belki de uluslararası bir vakıf kurup, onun başına geçmeli.. Arap Birliği, Afrika Birliği üzerinde etkili, yeni bir politik aktör olarak şu an bulunduğu konumdan daha saygın bir konuma gelebilir.. İslam, Arap, Afrika Birliği, Birleşmiş Milletler gibi ya da bölgesel işbirliği projelerinde saygın ve etkin bir rol de üstlenebilir..

Beşir Esad akıllı ve şanslı bir kişi gibi gözüküyor.. Öteki Arap ülkelerinde yaşananlar ortada iken, direnmenin kimseye bir faydası yok.. Bunu görecektir.. Sonu belli bir yolda ilerlemekte ısrarcı olmayacaktır diye düşünüyorum. Böyle bir şeyin kimseye faydası yok.. Yeni Suriye’nin inşasının önünde bir engel değil, bu işin lokomotifi olmak gibi bir misyon çok daha saygın bir misyon olacaktır. Eğer Esad böyle bir karar verecek olursa, Türkiye’yi de yanında bulacaktır.. Diğer Arap ülkeleri için de güzel bir örnek, bir model olacaktır.. Yani Esad’ın rolü, Arap dünyasının geleceği açısından da büyük önem taşıyan bir rol olacaktır..

Ülkesinin geleceği ile ilgili siyasi bir kişilik olarak kalmak istiyorsa, bana kalırsa mevcut Baas’la değil, yeni bir siyasi oluşum başlatıp, başına geçebilir..

Baas Partisi, bizim CHP gibi. Beşir Esad için Baas sırtında taşınması güç bir yük olarak kalacaktır..

Habere göre, güneydeki Deraa ve Nava kentlerinde düzenlenen gösteriler beşinci gününe girdi ve can kaybı var.. Karar vermek için zaman giderek daralıyor ve işler her an içinden çıkılmaz bir hal alabilir ve son pişmanlık fayda vermez. Bu işler geri dönüşü mümkün olmayan, kritik eşik aşıldıktan sonra tekrar başa dönülemez. AB de Suriye’de barışçıl göstericilere ateş açılması ve keyfi tutuklamalara başlanmasına karşı çıktı.. Suriye yanlısı yaparsa, ne diğer Arap ülkelerinden, ne İslam ülkelerinden ne de AB’den beklediği desteği bulacaktır. AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, yaptığı yazılı açıklamada, Suriye yönetimine halkının meşru taleplerini dinleyerek şiddete başvurmak yerine diyalog ve samimi reformlar yoluyla çözüm üretmesi çağrısında bulundu. Ashton, Suriye’nin Dara kentindeki olaylarda, barışçıl göstericileri katledenler ve yaralayanlardan hesap sorulmasını istedi.

Beşir Esad Hakkın, halkının ve vicdanının sesini dinlemelidir. Eski hal muhal, ya yeni hal, ya izmihlal. Selâm ve dua ile..

YENİ AKİT

YAZIYA YORUM KAT