“Ergenlik çağına erişince, kendisine hüküm ve ilim verdik. işte biz, iyilik yapanları böyle ödüllendiririz”
“Erginlik çağına erişince, kendisine hüküm ve ilim verdik. İşte biz, iyilik yapanları böyle ödüllendiririz.” (Yusuf – 22)
“Erginlik çağına erişince, kendisine hüküm ve ilim verdik. İşte biz, iyilik yapanları böyle ödüllendiririz.” (Yusuf – 22)
Ne zaman ki Yusuf rüştüne erdi ve kuvvetinin kemal çağına ulaştı Biz ona hüküm, hikmet ve bilgi verdik. Böylece onu muhsinlerden kıldık. İşte biz muhsinleri (Allah’ı görüyormuşçasına Ona kulluk yapanları) işte böylece mükâfatlandırırız buyuruyor Rabbimiz. Biz ona hikmet ve ilim verdik ifadesi ona peygamberlik lütfettik anlamına gelmektedir. Hüküm otoriteyi, gücü temsil eder, ilim de vahyi temsil eder. Yâni halkın işlerini düzenlesin diye, insanlar arasında adâletle hükmetsin diye Biz ona güç kuvvet ve peygamberlik verdik diyor Rabbimiz.
BASAİRUL KUR’AN
Hz. Yusuf’a, her meselede sağlıklı bir hüküm verebilme, olayların nasıl noktalanacağını kestirip bilebilme, rüyaları yorumlayabilme yeteneği daha kapsamlı bir deyimle yaşamı ve yaşam süresince karşılaşılabilecek olayları gerçek yüzüyle kavrayabilme yeteneği verilmişti. Bu noktada ayetin ifadesi, pek çok olguyu kapsayabilecek denli geniştir. Bunlar, iyi davranan bir kimse olmasının, inancıyla ve ahlâkıyla iyi bir kimse olmasının ödülüydü:
“Biz iyi davranışlıları işte böyle ödüllendiririz.”
Âyet-i Kerimenin son bölümü, Peygamber efendimiz (s.a.v.)i teselli etmekte ve gelecekte, inkarcılar karşısında kuvvetleneceğini bildirerek ona mânevi bir güç vermektedir.
Evet, Allah teala o gün Hz. Yusufu nasıl kardeşlerinin kötülüklerinden korumuş ve onu Mısır ülkesinin idaresinde en yüksek mevkiye getirmişse, Hz. Muhammed (s.a.v.)i de Kureyşliler karşısında korumuş ve neticede onu, dünyanın en büyük devletlerini sarsan bir devlet kurmaya ve Allah'ın dinini hakim kılmaya muvaffak etmiştir.
TABERİ TEFSİRİ
HABERE YORUM KAT