Ergenekon Duruşması 11 Nisan’a Ertelendi
Mütalaadan sonraki ilk duruşmanın yapılacağı Ergenekon Davası gerginlik sebebiyle 11 Nisan'a ertelendi.
Çeşitli parti ve derneklere üye eylemciler, Ergenekon davası duruşmasını protesto etmek için Silivri Cezaevi önüne gelerek eylem yapıyor. Ellerinde İşçi Partisi bayrakları taşıyan grup üyeleri, "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" şeklinde sloganlar attı. Duruşma gerginlik sebebiyle 11 Nisan'a ertelendi.
Duruşma için Silivri Cezaevi önünde toplanan kalabalık gruplar halinde cezaevinin önüne doğru yürüdü. Jandarma ekipleri, oluşturulan güvenlik kordonu ile göstericilerin duruşma salonuna yaklaşmalarına izin vermedi. Göstericilerin bulunduğu bazı bölümlerdeki jandarma barikatının yıkıldığı gözlendi.
Öte yandan, duruşmayı izlemek için Silivri Cezaevi'ne gelenler arasında CHP'li milletvekilleri Umut Oran, ile Muharrem İnce de yer aldı. Muharrem İnce, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Silivri'de görülen davaya tepkisini dile getirerek Türkiye'nin bunları aşacağını söyledi. İnce, uygulanan düzenin faşizm olduğunu, mahkemelerin de Tayyip Erdoğan mahkemeleri olduğunu ileri sürdü.
Umut Oran ise adil bir yargılanma ve bağımsız, tarafsız bir yargı istediklerini söyledi. Toplanan göstericilerin cezaevi önünde olmalarını normal olarak karşıladığını anlatan Oran, yabancı parlamenterlerin de duruşmayı izlemek için geldiklerini ve dünyanın, Türkiye'de hukukun bağımsız, tarafsız çalışmasını beklediğini ifade etti.
BARO'NUN ISRARI SEBEBİYLE DURUŞMA GEÇ BAŞLADI
İstanbul Barosu yöneticilerinin, sanık avukatlarının bulunduğu bölümde oturması ve mahkemenin yetki belgesi olmayan avukatların içeri alınmaması yönündeki kararı sebebiyle duruşma geç başladı.
Ergenekon Davası'nda 18 Mart'ta görülen bir önceki duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcılar, ''Ergenekon terör örgütünün varlığının sabit olduğu anlaşılmıştır'' ifadesine yer vermişti.
Mütalaada, İlker Başbuğ, Hasan Iğsız, Hurşit Tolon'un, Mustafa Balbay, Mehmet Haberal, Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu 64 sanık hakkında, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenmişti.
96 sanık hakkında ise, iddia olunan Ergenekon terör örgütüne üye olmak suçundan 15'er yıla kadar ağır hapis cezası talep edilmişti. 3 haftalık aranın ardından görülen 282'inci duruşma nedeniyle Silivri'de yoğun güvenlik önlemleri alındı.
Duruşma salonunun çevresi bariyerlerle kapatılırken, çok sayıda güvenlik ekibi hazır bekletiliyor. Öğleden sonrasına ertelenen duruşma, başlatılamadan 11 Nisan'a ertelendi.
YOĞUN ÖNLEMLER ALINDI
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Ergenekon terör örgütü davasının 278. duruşması bugün yapılacak. Savcılık mütalaası sonrasındaki ilk duruşma olması sebebiyle Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde geniş güvenlik önlemleri alındı.
Silivri'de bugün yapılacak duruşma sırasında salon önünde CHP, İşçi Partisi, Eğitim İş, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Alevi Kültür Derneği, TGB, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Milli Merkez Anayasa Forumu ve Halkın Kurtuluş Partisi taraftarlarının eylem yapması bekleniyor. İşçi Partisi'nin son günlerde 'Yeminler edildi, yıkılacak Silivri' şeklindeki propagandasını göz önünde bulunduran jandarma, bölgede muhtemel bir arbedeye karşı önlem alıyor.
CHP ve İşçi Partisi de, Silivri'deki tutuklular için harekete geçti. İki parti, davanın bugünkü duruşması için Türkiye'nin her yanından partilileri otobüslerle Silivri'ye getirerek kitlesel eylem yapacak.
Tedbirler kapsamında Silivri'ye E-5 karayolu tarafından girişteki bariyerler yaklaşık bir kilometre daha uzatıldı. TEM yolu tarafındaki jandarma kontrol noktası da otoban tarafına doğru geriye çekildi.
HABERE YORUM KAT