1. HABERLER

  2. HABER

  3. Erdoğan: “Dolmabahçe'deki Toplantı Yanlıştı”
Erdoğan: “Dolmabahçe'deki Toplantı Yanlıştı”

Erdoğan: “Dolmabahçe'deki Toplantı Yanlıştı”

Yeni Şafak gazetesi köşe yazarı Ali Bayramoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ukrayna yolunda gazetecilere yalnız izleme heyetinden değil, Dolmabahçe toplantısından da rahatsızlık duyduğunu açıkladığını söyledi.

22 Mart 2015 Pazar 01:41A+A-

Ukrayna yolunda Cumhurbaşkanı'nın uçağında bulunan Bayramoğlu, IMC televizyonunda bu akşam katıldığı televizyon programında, Erdoğan'ın açıklanan 10 maddelik deklarasyon konusunu da eleştirdiğini söyledi.

Erdoğan: Bana danışmıyorlar

Bayramoğlu, Erdoğan’a çözüm sürecine bakışını ve izleme heyetine itirazıyla ilgili sorular sorduğunu belirtti. Erdoğan’ın “Onlar her şeyi bana danışmıyorlar.  Benden olur almıyorlar. Ben de bunu beğenmiyorum ve itiraz ediyorum.” dediğini söyledi.

Gazeteci Ali Bayramoğlu,  Erdoğan’ın itirazının, ona danışılmamasına mı yoksa tam olarak Erdoğan’ın istediği gibi hareket edilmemesine mi olduğunu belirtmediğini söyledi.

'Konu mankeni değilim'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Denizli'de sivil toplum kuruluşları temsilcilerine hitabında da şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanı siyaset yapıyor' diyorlar. Ne demek o? Yani Cumhurbaşkanı siyasetin dışında olabilir mi? Siyasetle ilgili söyleyeceği hiç bir şey yok mu? Bunlar kendilerine göre konu mankeni arıyorlar. Ben Cumhurbaşkanı olarak konu mankeni değilim."

Dolmabahçe açıklaması

28 Şubat'ta Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve İçişleri Bakanı Efkan Âlâ ile İmralı-Kandil arasında görüşmeleri yürüten HDP heyeti İstanbul Dolmabahçe'deki Başbakanlık çalışma ofisinde bir araya gelmişti.

Görüşmenin ardından yapılan ortak açıklamada, ilk olarak HDP'li Sırrı Süreyya Önder konuştu. Önder, Abdullah Öcalan'ın, PKK'ya bahar aylarında olağanüstü kongre çağrısı yaptığını duyurdu, "Öcalan bu kongrede silahlı mücadele yerine demokratik siyasetin yer alması gerektiğini söylüyor" dedi. 

"Silahlı mücadele değil demokratik siyaset"

Önder, silah bırakmanın görüşülmesi için Öcalan'ın PKK'ya yaptığı kongre çağrısını şu sözlerle iletmişti:

"Süreçte gelinen aşamaya ilişkin Öcalan'ın temel belirlemesi de şudur: Bu 30 yıllık çatışma sürecini kalıcı barışa götürürken, demokratik bir çözüme ulaşmak temel hedefimizdir. Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi kararı vermek için PKK'yı bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum. Bu davet, silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır."

10 maddelik deklerasyon

Sırrı Süreyya Önder, Öcalan tarafından müzakerelere geçilmesi için hazırlanan 10 maddelik taslak metni de bu açıklamada tekrarlamıştı. Bu taslak metin içinde yer alan maddeler şu şekilde:

1- Demokratik siyaset; tanımı ve içeriği

2- Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması

3- Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri

4- Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına dönük başlıklar

5- Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları

6- Çözüm sürecinin yol açacağı yeni güvenlik yapısı

7- Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri

8- Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına dönük çoğulcu demokratik ve eşit mekanizmaların güvenceleri

9- Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması

10- Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa

Kaynak: İMÇ TV

HABERE YORUM KAT