En Büyük Korku Varil Bombaları
İdlib’e sığınan sivil halkın endişeli bekleyişi sürüyor. Esed güçlerinin Doğu Guta’daki acımasız hava bombardımanından İdlib’e kaçan sığınmacılar, en çok korktukları şeyin ‘varil bombaları’ olduğunu söylüyor.
Suriye rejiminin ablukaya aldığı Doğu Guta’daki hava bombardımanından 6 ay önce kaçarak İdlib’e sığınan siviller şimdilerde İdlib’e gerçekleşen hava saldırıları nedeniyle aynı korkuları yeniden yaşıyor. İdlib’de yeni bir yaşam kurma hayalinde olan Gutalı siviller en çok korktukları şeyin “varil bombaları” olduğunu söylüyor.
Suriye iç savaşında en fazla göç alan İdlib’de yaşayan siviller Suriye rejiminin muhaliflere yönelik başlattığı hava harekâtı nedeniyle oldukça endişeli. Rejimin Hama’daki bombardımanından güçlükle kaçıp İdlib’de gelen sivillerin yaşadığı İHH İnsani Yardım Vakfı’nın kurduğu Halep Lebbeh Kampı’nda yeni hava harekâtı korku yarattı.
En az 67 varil bombası
Yaklaşık 5 bin sivilin barındığı kampta kalan sığınmacılar, “O dönem gözümüz hep havadaydı bombalar her an düşecek diye korkuyla bekliyordu. Buraya o günleri unutup yenir bir hayat kurmak için geldik” diyor. O dönem yaşadıkları korkuyu uzun süre üzerlerinden atamadıklarını anlatan siviller, “Bizi en çok korkutan varil bombalarıydı. Çünkü ne her an yeni bir bomba atılacak korkusuyla yaşamak çok kötüydü. Şimdi tekrar başladı bombalama. Yine aynı korkuları gözümüz hep havada yaşamaya devam ediyoruz” dedi.
Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Esed rejiminin, muhaliflerin kontrolündeki sivil yerleşimlere ağustos ayında düzenlediği varil bombası saldırılarına ilişkin raporunu yayımladı. Raporda, rejim güçlerinin geçen ayki saldırılarda en az 67 kez varil bombası kullandığı ve bu saldırılarda 2’si çocuk, 1’i kadın 7 sivilin hayatını kaybettiği bildirildi. Rejim güçlerinin geçen ay İdlib’e 53, Dera’ya 8, Hama’daki sivil yerleşimlere 6 kez varil bombası saldırısı gerçekleştirdiği belirtildi. Bu yılın ocak-ağustos döneminde rejimin kullandığı toplam varil bombası sayısı ise 3 bin 503 olarak açıklandı.
Maliyeti az, etkisi büyük
Rejim, hem düşük maliyeti (yaklaşık 50 dolar) hem de büyük yıkım etkisi nedeniyle varil bombalarını tercih ediyor. Bu bombalarla çoğunlukla sivil alanları hedef alan rejim, en yüksek can kaybının ve büyük yıkımların ortaya çıkmasını hedefliyor.
İçine doldurulan patlayıcı miktarına göre bombalar, 50-200 metrelik alanda tahribata neden oluyor. Atılış şekli askeri terminolojide “serbest düşüş ilkesi” olarak tanımlanan varil bombaları, yerleşim yerlerine verdikleri hasarla sivilleri göçe zorluyor.
2 bin İdlibli sınırda
Tahran’da Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin katıldığı üçlü zirveden beklenen ateşkes çağrısı sonuçsuz kalırken, Türk Silahlı Kuvvetleri de Suriye sınırına askeri sevkiyatını sürdürüyor.
Rus uçaklarının İdlib kırsalındaki hedeflere yönelik hava saldırısı sürerken, yaklaşık 4 milyon kişinin yaşadığı kentte kara operasyonundan endişe eden Suriyeliler Türkiye sınırına göç ediyor. Büyük çoğunluğu kadın ve çocuk olan yaklaşık 2 bin kişi, Hatay’ın Yayladağı ilçesinin Aslanyazı, Görentaş ve Güveçci mahallelerinin karşısına kurulan çadırlara yerleşti. Türkiye sınırında kendilerinin daha güvenli olacağını belirten Suriyeliler, İdlib’e huzur getirilmesini istediklerini söyledi.
Kaynak: Milliyet
HABERE YORUM KAT