1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. İmamoğlu delil mi karartıyor?
İmamoğlu delil mi karartıyor?

İmamoğlu delil mi karartıyor?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yolsuzluk ve terör soruşturmasında çarpıcı detaylar ortaya çıktı.

23 Mart 2025 Pazar 13:02A+A-

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yolsuzluk ve terör soruşturmasında çarpıcı detaylar ortaya çıktı. Gözaltına alınan Murat Ongun ve Serdal Taşkın’ın, İBB’ye ait mobil uygulamalar aracılığıyla vatandaşların kişisel verilerini ele geçirdiği öne sürülürken, İstanbulluların tüm trafik verisinin ABD’li USTDA’ya 5 milyon dolarlık “hibe” karşılığında açıldığı iddia edildi. Skandalın yankıları sürerken, İBB’nin bu anlaşmaya ilişkin resmi duyuruyu internet sitesinden kaldırdığı tespit edildi.

Şüpheli Ses Kaydı: “İstanbul’u Görüyoruz!”

Soruşturma dosyasında yer alan şok edici bir ses kaydında, Serdal Taşkın’ın Murat Ongun’a şu ifadeleri kullandığı belirtiliyor:

“DMP’den (Veri Yönetimi Platformu) 3, 4 kat, belki 5, 6 kat para kazanırsınız. Ama bu çok büyük bir sorun ortaya çıkardı. Bizim bütün İstanbul’u gördüğümüz ortaya çıkar, göreceğimiz. Bizim için çok büyük bir sorun.”

Bu konuşma, İBB yönetiminin kentteki verileri kontrol ettiği ve bunları kullandığı iddialarını güçlendiriyor.

İBB delil karartıyor!

Ongun ile Taşkın’a ait olduğu iddia edilen ses kaydının kamuoyuna yansımasının hemen ardından, İstanbulluların trafik verilerinin ABD’li USTDA’ya 5 milyon dolar ‘hibe’ karşılığında açıldığına dair haberin İBB’nin resmi web sitesinden silindiği ortaya çıktı.

Sitede kaldırılmadan önce anlaşmaya ilişkin duyuru şu ifadelerle yapılmıştı:

"İBB, Başakşehir’deki “Veri Merkezi”nin bir benzerini, kentin Anadolu yakasında da kurmak için harekete geçti. Bu kapsamda, ABD Kalkınma Bankası (USTDA) ile yaklaşık 1 milyon dolarlık hibe anlaşması imzalandı. Kentlerin yeni nesil teknolojiler ile çağa ayak uydurma zorunluluklarının bulunduğunu belirten İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul’un sorunlarına yenilikçi, katılımcı, veri odaklı teknolojiler aracılığıyla çözümler üretmeyi ve var olan mevcut hizmetlerimizi iyileştirmeyi hedefliyoruz” dedi. İBB ve USTDA arasında, 22 Eylül 2019’da da “İstanbul Ulaşım ve Trafik Mükemmeliyet Merkezi Projesi”nde kullanılmak üzere, 5 milyon 117 bin 887 dolarlık hibe anlaşması imzalanmıştı."

Ekrem İmamoğlu: “Konuşanların Kim Olduğu Belli Değil”

Soruşturma dosyasında Ekrem İmamoğlu’na, ses kaydındaki ifadeler soruldu. Ancak İmamoğlu, konuşmadaki kişilerin kim olduğunun belli olmadığını savundu.

Bu gelişmelerin ardından İBB’nin trafik verilerinin kimlerin eline geçtiği büyük bir soru işareti yaratmış durumda.

HABERE YORUM KAT