1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Dünyanın çöpünü alıp ne yapıyoruz?
Dünyanın çöpünü alıp ne yapıyoruz?

Dünyanın çöpünü alıp ne yapıyoruz?

Bloomberg muhabiri Londra’daki üç çöp poşetine GPS cihazı koyuyor ve çöplerin nereye gittiğini takip ediyor. Bir poşet Londra’da kalırken, diğer ikisi Hollanda-Almanya-Polonya üzerinden Türkiye’ye giriş yapıyor.

31 Mart 2022 Perşembe 12:40A+A-

Fatih Demir-HAKSÖZ HABER

Bloomberg için araştırmacı gazetecilik yapan Kit Chellel İngiltere’deki çöplerin nereye gittiğini merak etti ve bu konuda çalışmaya başladı.

İngiltere’nin en büyük market zincirlerinden birinden aldığı ve geri dönüşüme gönderilebileceği ifade edilen gıda maddelerinin ambalajlarına takip cihazları yerleştiren Kit, sonrasında yaşananlar karşısında şaşkınlığını gizleyemedi.

Çıkan sonucu gören bizler de oldukça şaşkınız çünkü Türkiye, çöp ithal ederek ne gibi bir kazanç elde ediyor anlayamıyoruz!

Türkiye'nin ısrarla yurtdışından çöp aldığını kimi zaman kaderine terk edilmiş çöp yüklü konteyner gemilerini ülkeye aldığı biliniyor. 

Göçmen konusunda olduğu gibi "geri dönüşüm politikalarında" da iki yüzlü tavırlar takınan Avrupa ülkeleri geri dönüşümünü gerçekleştirmekte zorlandıkları veya geri dönüşüme göndermenin maliyetinden kurtulmak için diğer ülkelere çöplerini taşımaya, ihraç etmeye devam ediyor. 

Türkiye, 2020 yılında Avrupa’dan en çok plastik atık alan ülke olmuştu. Geçen seneye göre plastik atık ithalatında yüzde 13 artış gerçekleşen Türkiye'ye her gün 241 kamyon dolusu plastik atık geldiği belirtiliyor.

Son 16 yılda ise Avrupa’dan Türkiye’ye gelen plastik atıkların 196 kat arttığı kayıtlara geçti. Çevre koruma gönüllülerinin yaptıkları çalışmalar tarım arazileri ile nam salan Adana'nın çöp şehrine döndüğünü gösteriyor. 

2020’de Adana’da çekilen görüntülere göre ithal edilen plastiklerin bir kısmının doğaya atıldığı ya da yakıldığı biliniyor. Nisan 2021’de yeniden Adana’ya yapılan saha gezisinde de durumun değişmediği ortaya çıkmıştı. 

Bu son yapılan araştırmaya göre de 2022'de de pek bir şey değişmemiş! Yeni kayıt altına alınan görüntülere göre Avrupa’dan gelen plastik çöplerin doğaya bırakıldığı görülüyor.

Çin’in 2018 yılındaki plastik atık ithalatı yasağının ardından plastik çöplerin yeni adresi Türkiye olmuştu. 

Türkiye her sene plastik atık ithalatını katlayarak devam ettiriyor. Türkiye'nin her yerinde dumanlar yükselirken geri dönüşüm fabrikaları yetersiz olan Türkiye'nin, amacı merak ediliyor. Ayrıca Türkiye'nin bir çöp ülkesi olmasının önüne geçilmesi gerektiği aşikar.  

 

Bloomberg'in yaptığı çalışmanın Türkçe altyazılı videosu, 

 

Bloomberg'in yaptığı çalışmanın tamamı,

HABERE YORUM KAT

6 Yorum
  • Selim Can / 01 Nisan 2022 12:23

    İthal edilen plastik geri dönüşüm için getiriliyor ve geri dönüşümle hammadde elde ediliyor. Buda plastik imalatında maliyetleri düşürüyor...tabiiki suistimal eden vardır o ayrı..ama yurtdışında geridönüşüm tasnifi iyi yapıldığı için çöp değil, temiz plastik mamüller alınıyor..alan keriz mi geri dönüşüm yapamadıktan sonra parayı neden versin..Ahmet bey işin içindemisiniz bilmiyorum ama yüzde yedi işi bilmediğinizi gösteriyor..plastik mamülü atarsın kırıcıya kırılır ve eritirsin makinada ve sana hammadde çıkar..santrale filan gerek yok...500metre kare dükkan bir küçük tesis, elektrikte oldu mu yeme de yanına yat...gel sana Konya da gezdireyim böyle santraller :)

    Yanıtla (0) (0)
  • Ahmet avr / 01 Nisan 2022 10:21

    Müslüman türk kardeşim plastik atığın sadece yüzde 7 lik kısmı geri dönüşümü olabiliyor oda geri dönüşüm maliyeti yüksek otip tesisler devletten yüksek miktarda teşvik alıyorlar dünyada plastik hammaddesi üreten zengin birkaç sile var plastik petrol türevidir yakıldığı zaman zararlı gazlar ortaya çıkar hatta şunu söyliyeyim geri dönüşüm santraller bile gizliden doğalgazlı ama teşvik çok yüksek bunları açıklamıyorlar eğer siz plastik geri dönüşümü var diyorsanız ya bilmiyorsunuz yada o zengin aileler için çalışıyorsunuz

    Yanıtla (0) (0)
  • Müslüman Türk / 31 Mart 2022 23:18

    Ahmet Bey ,plastik atığın geri dönûşümü vardır.

    Yanıtla (0) (0)
  • Atom / 31 Mart 2022 22:03

    Birileri bu işten çok kazanıyor demekki. Doğa limin umrunda

    Yanıtla (0) (0)
  • Ahmet avr / 31 Mart 2022 20:17

    İyi de bu daha öncede söyleniyordu birkere plastik atığın geri dönüşümü yoktur bu bir aldatmacadır ve büyük bir yalandır metallerin camın ve kağıt geri dönüşümü olur Bazı torpilli Kişiler Avrupa’dan çöplerini alıp Türkiye ye getiriyorlar bunu bakanlarda biliyor hükümet te biliyor

    Yanıtla (0) (0)
  • Ahmet / 31 Mart 2022 13:38

    Atık geri dönüşüm tesisleri için devlet teşvikleri verilmeye başlandıktan sonra ithalatta büyük bir artış oldu. Ülkemizde geri dönüşüm ve ayrıştırılmış çöp kültürü çok zayıf olduğu için ülke içindeki plastik atıkları geri dönüşüme kazandıramıyoruz. Böyle olunca da geri dönüşüm hammaddesini dışarıdan alıp işlemeyi zorunlu kılıyor. Kısacası büyük bir geri dönüşüm hareketi başlatmadıkça bu iş böyle devam eder, yurtiçi piyasasında geri dönüştürülmüş plastiğe ihtiyaç devam ediyor çünkü

    Yanıtla (0) (0)