Dünya Uygur Kongresi: İade anlaşması, Çin'in baskı ve zulüm aracı haline gelecek
Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa, Uygur Türkleri'nin Çin'e iadesi anlaşması hakkında "İade anlaşması Türkiye tarafından kabul edilirse, bu, Çin'in baskı ve zulüm aracı haline gelecek" dedi.
Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa, Uygur Türkleri'nin Çin'e iadesi anlaşması hakkında konuştu.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, İsa, Türkiye'den Çin ile yapılan "suçluların iadesi anlaşmasından" vazgeçmesini talep ettiklerini söyleyerek, şu ifadeleri kullandı: " ''İade anlaşması Türkiye tarafından kabul edilirse, bu, Çin'in baskı ve zulüm aracı haline gelecek. Çin hükümetine yurtdışındaki Uygurları zorla geri getirmek için eşgüdümlü çabalarında yardımcı olacak.''
İsa, Çin'in Uygurları uydurma iddialarla suçlayarak hedef almayı amaçladığını belirterek, ''Çin 2017'den beri tahminen 1,8 ila 3 milyon Uygur ve diğer Türk halkını, terörle mücadele kisvesi altında toplama kamplarında kapatmış durumda. Son zamanlarda sızdırılan belgeler, Çin'in Uygurları yasal, şiddet içermeyen davranışları nedeniyle tutukladığını ortaya koydu. Kamplarda tutulanlar, suçlama olmaksızın süresiz olarak alıkonulmakta, beyin yıkama kurslarına tabi tutulmakta, fiziksel ve zihinsel işkence, tecavüz, zorla kısırlaştırma ve diğer insanlık dışı muamelelere maruz bırakılmaktadır" dedi.
TÜRKİYE'DEKİ UYGURLAR EDNİŞELİ
Anlaşmanın Çin tarafından onaylanmasının ardından 50 bin Uygur'a ev sahipliği yapan Türkiye'deki Uygur toplumu arasında büyük endişe yarattığını dile getiren İsa, ''Çin, Uygur mültecileri amansızca takip ediyor, gücünü ve nüfuzunu Uygurların sığındığı ülkelere Uygur mültecilere ve sığınmacılara baskı yapmak için kullanıyor. Uygurlar Çin'e iade edildiğinde faili meçhul cinayetlere, keyfi gözaltılara, ağır işkencelere ve diğer ciddi insan hakları ihlallerine maruz kalıyorlar. Geçtiğimiz 20 yılda 300'den fazla teyit edilmiş Uygur, 16 farklı ülkeden zorla Çin'e geri gönderildi. Bu rakamlar, komşu devletler tarafından gizlice Çin'e geri gönderilen Uygurları içermiyor. Bu kişiler öğrenciler, mülteciler ve sığınmacılardı'' dedi.
ALMANYA, İSVEÇ VE MALEZYA GERİ GÖNDERMEMEKTE KARARLI
2018'de İsveç ve Almanya hükümetlerinin, Uygurların ve diğer azınlıkların sınır dışı edilmesini durdurmak için politikalar geliştirdiğini hatırlatan İsa, Malezya hükümetinin de Uygur mültecileri Çin'e geri göndermeyeceğini açıkladığını aktardı.
Türkiye'nin Uygur halkıyla kültürel ve dilsel bağları olan bir ülke olduğunu kaydeden İsa, Uygurların Türkiye'yi ''ikinci vatan'' olarak gördüğünü belirtti.
UYGURLAR TÜRKİYE'Yİ 'İKİNCİ VATAN' GÖRÜYOR
''Doğu Türkistan'da ortaya çıkan soykırım göz önüne alındığında, Türk hükümetinin Türkiye'de yaşayan tüm Uygurları koruma sorumluluğu var'' diyen İsa şunları söyledi: ''Türkiye'nin uluslararası hukuka göre bir yükümlülüğü var. Bunu yapmamak, bu Uygurları ciddi kötü muamele riskiyle karşı karşıya bırakacaktır. Bu durum aynı zamanda, Çin'deki zulümden kaçan Uygurları uzun süredir memnuniyetle karşılayan ve bu ihlallere karşı çıkan bir ülke olarak Türkiye'nin itibarını zedeleyecektir.''
HABERE YORUM KAT