1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. DOĞU TÜRKİSTAN

  4. Doğu Türkistanlı Genç Çin’in Tutukladığı Kardeşi İçin Mücadele Ediyor 
Doğu Türkistanlı Genç Çin’in Tutukladığı Kardeşi İçin Mücadele Ediyor 

Doğu Türkistanlı Genç Çin’in Tutukladığı Kardeşi İçin Mücadele Ediyor 

Doğu Türkistanlı Tursuncan Ablet, Çin hükümetinin tutuklayıp kamplara gönderdiği kız kardeşinin serbest kalması için mücadele ediyor. 

07 Ocak 2020 Salı 18:16A+A-

YAHYA FIRAT/ HAKSÖZ-HABER 

Çin zulmünden kaçarak eğitim amaçlı Türkiye’ye gelen doktora öğrencisi olan Doğu Türkistanlı Tursuncan Ablet, Çin hükümetinin tutuklayıp kamplara gönderdiği kız kardeşi Aygül Ablet’in serbest kalması için mücadele ediyor.  

w.jpg

Tursuncan Ablet Haksöz Habere yaptığı açıklamada, 2018 Şubat ayından bu yana kız kardeşinden haber alamadığını söyledi. Daha sonraki tarihlerde anne ve babasıyla da bağlantısının kesildiğini aktaran Ablet, ailesi için başta Türkiye olmak üzere tüm uluslararası insan hakları organizasyonlarına başvuracağını belirtti.  

w1-001.jpg

Kız kardeşimden haber alamıyorum 

Kız kardeşiyle birlikte Pekin’de liseyi bitirdiklerini ifade eden Ablet, “2018 Şubat ayında kız kardeşimle bağlantım kesildi. O günden beri haber alamıyorum. 2018 yaz aylarında edindiğim bilgilerle kardeşimin toplama kamplarına götürüldüğünü öğrendim. Sincan’daki polis amirliğini ve üniversitenin rektörünü aradım hiçbir haber alamadım. Çin’in Ankara Büyükelçiliğine sordum, onlar her zaman beni oyaladılar.” dedi. 

Çin’in insan haklarını ihlalini yaptığını anlatan Ablet, Çin hükümetinin kız kardeşinin bırakmasını talep ettiğini söyledi.  

w2-001.jpg

Ailem benimle iletişime geçemiyor 

Sincan’da bulunan anne ve babasından da da haber alamadığını belirten Ablet, “2017 yılında Çin polisinin kontrolünde annem ve babamla görüştüm. Daha sonra haber alamadım. Onlar benim Türkiye’deki adres bilgilerimi bilmelerine rağmen bana ulaşamıyorlar. Çin’de büyük bir baskı var. Ailem o yüzden benimle iletişime geçemiyor. Doğu Türkistan’daki herhangi biri yurt dışından biriyle iletişime geçmeye korkuyor. Çünkü, yurt dışında biriyle en basit bir selamlaşma tutuklanmaya neden olabilir.” diye konuştu. 

Çin’deki kamplarda adeta vahşet yaşandığını ifade eden Ablet, “Çin devleti Doğu Türkistan’da adeta bir soykırım yapıyor.  

2. Dünya Savaşı’nda Hitler’in Yahudilere yaptığının aynısını bugün Çin hükümeti Doğu Türkistanlılara yapıyor. Oradaki tanıklar da bu vahşeti tüm çıplaklığıyla anlatıyor.” değerlendirmesinde bulundu.  

Türkiye’nin bu zulme dur demesini istiyorum 

Çin’in Uygurlu Müslümanlara yaptığı zulmü dünyaya anlatacağını beyan eden Ablet, “Çin hükümetinin bu kampların hemen kapatılmasını ve gözaltında olan insanların hemen bırakılmasını istiyorum. Bunun için mücadele edeceğim. Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları komisyonuna gideceğim. Türkiye’nin bu zulme dur demesini istiyorum.” ifadelerini kullandı. 

 

HABERE YORUM KAT