Doğu Türkistan'da Gözyaşı Dinmiyor
Şaçı kasabasında çıkan olaylarda 96 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
Doğu Türkistan'da 28 Temmuz’da, Kaşgar ilinin Saçı kasabasında meydana gelen olaylar için, Çin devlet medyası, ilk defa kesin ölü sayısı açıkladı.
Pekin’in resmi rakamları açıklamak için neden bu kadar beklediği bilinmiyor.
Rakamlar, yaşananların, bölgede son yıllardaki en kanlı olaylardan biri olduğunu ortaya koyuyor.
Ölü ve yaralıların büyük çoğunluğunu Uygur Türkleri oluşturuyor.
96 kişinin öldüğünü açıklayan Pekin yönetimi, bir polis karakoluna ve hükümet binalarına saldıran 215 kişinin gözaltına alındığını kaydetti.
Ancak, Uygur insan hakları grupları, Ramazan’da Uygur Türklerine yönelik artan baskıları protesto eden insanlar üzerine Çin polisinin ateş açtığını bildirdi.
Bölgedeki demografik yapıyı sürekli Uygur Türkleri aleyhinde değiştirmeye çalışan Çin, olaylar sırasında sadece Uygur Türklerinin değil Han Çinlilerinin de öldüğünü öne sürüyor.
Pekin yönetimi, Şincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türklerine dini ve kültürel baskılarını Ramazan'da iyice artırdı.
Çin'in artan baskısı, oruç ve namaz başta olmak üzere ibadet özgürlüğüne getirdiği kısıtlama insan hakları savunucuları tarafından eleştiriliyor; dünya basınında sık sık haber oluyor.
Aralarında İlham Tohti gibi akademisyen ve insan hakları savunucularının da olduğu çok sayıda Uygur Türkü de "bölücülükle" suçlanarak gözaltına alındı.
Bu kişilere ilişkin bilgi aile ve avukatlarıyla dahi paylaşılmazken, verilen cezalar resmi medya aracılığıyla kamuoyuna duyuruluyor.
Çin, çoğu Uygur 20 milyondan fazla Türkün yaşadığı tarihi Doğu Türkistan topraklarını 1949'da hakimiyeti altına alarak Şincan Uygur Özerk Bölgesi adı vermişti.
TRT Haber
HABERE YORUM KAT