Doğu Guta'da 'Vakum Bombalı' Saldırı: 42 Ölü
Rejime ait savaş uçaklarının Şam'ın Doğu Guta bölgesinde direnişçilerin denetimindeki 3 beldeye "vakum bombasıyla" düzenlediği saldırılarda 42 kişi yaşamını kaybetti.
Rejime ait savaş uçaklarının başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesinde direnişçilerin denetimindeki 3 beldeye düzenlediği hava saldırısında 42 kişi öldü.
AA muhabirinin Duğu Guta bölgesindeki sahra hastanesi yetkililerinden aldığı bilgiye göre, rejime ait savaş uçakları, Sekba, Hamuriye ve Kafr Batna beldelerinde yerleşim yerlerine "vakum bombasıyla" saldırılar düzenledi.
Savaş uçaklarının Doğu Guta bölgesindeki hedeflere 10'a yakın hava saldırısı düzenlediğini belirten yetkililer, saldırılarda en az 42 kişinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda kişinin de yaralandığını belirtti.
Sekba'daki görgü tanıkları da rejim güçlerinin beldeye düzenlediği hava saldırısında çok sayıda kişinin öldüğünü ve yaralandığını, saldırı bölgesinde büyük hasar meydana geldiğini bildirdi. Görgü tanıkları yaralıların ambulanslarla beldedeki sahra hastanesine kaldırıldığını, sivil savunma ekiplerinin yıkılan iş yeri ve evlerin enkazından ölü ve yaralıları çıkardığını aktardı.
Rejim güçleri, abluka altındaki Doğu Guta bölgesinde direnişçilerin kontrolündeki ilçe ve beldelere sık sık vakum bombası, havan topu ve füzelerle saldırılar düzenliyor.
Bölgenin abluka altında olması nedeniyle halk temel gıda malzemelerine ulaşamıyor. Elektrik ve suyun verilmediği bölgede halk, içme suyu ihtiyacını kuyulardan temin etmeye çalışıyor.
"Doğu Guta'da 6 ayda 500 sivil yaşamını yitirdi"
Öte yandan, Uluslararası Af Örgütü tarafından yayımlanan "Abluka altında ölmeye terk edilmiş" başlıklı raporda, Suriye'nin başkenti Şam'ın Doğu Guta bölgesinde yaşayan 160 binden fazla kişinin "kahredici bir hayatta kalma mücadelesi verdiği" vurgulandı. Raporda, rejimin bu yılın ilk 6 ayında Doğu Guta'ya 60'dan fazla hava saldırısında bulunduğu ve bu saldırılarda 500 sivilin katledildiği belirtildi.
Hava saldırılarının, abluka altındaki Doğu Guta'da sivillerin verdiği yaşam mücadelesi ile bölgedeki insanlık krizini daha kötü hale getirdiğine işaret edilen raporda, rejimin bölgedeki sivillere yönelik sistematik saldırı düzenlediğini kanıtlayan yeni delillerin elde edildiği kaydedildi.
Rejim güçleri idaresindeki kontrol noktaları sebebiyle de sivillerin Doğu Guta'ya giriş çıkışının sınırlı olduğu, Suriye Amerikan Sağlık Birliğinin raporuna göre 21 Ekim 2012 ile 31 Ocak 2015 tarihleri arasında tıbbi bakıma yetersiz erişim ve açlık sebebiyle Doğu Guta'da 200'den fazla kişinin hayatını kaybettiğinin belirtildiği kaydedildi.
AA
HABERE YORUM KAT