1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Doğu Guta katliamının yıl dönümü: Katil Esed'in suçlarını unutma, unutturma!
Doğu Guta katliamının yıl dönümü: Katil Esed'in suçlarını unutma, unutturma!

Doğu Guta katliamının yıl dönümü: Katil Esed'in suçlarını unutma, unutturma!

2013 yılında Esed rejimi Guta kırsalındaki Zamalka, Ein Tarma ve Irbin kasabalarına sinir gazıyla saldırdı.

21 Ağustos 2024 Çarşamba 18:30A+A-

HAKSÖZ HABER

Doğu Guta'da, başkent Şam'ın varoşlarında düzenlenen kimyasal saldırıların üzerinden 11 yıl geçti ve Ümmü Yahya – o sırada yerel bir hastanede hemşire –, kıvranan ve ağızları köpüren insan görüntülerini hâlâ unutamıyor. 21 Ağustos 2013 gece yarısından kısa bir süre sonra Suriye rejimi Guta kırsalındaki Zamalka, Ein Tarma ve Irbin kasabalarına sinir gazıyla saldırdı.

Suriye İnsan Hakları Ağı'na (SNHR) göre, saldırılarda toplam 1.127 kişi öldü . Yaklaşık 6.000 kişi boğulma ve solunum problemlerinden muzdaripti.

SNHR, insanları uykularında gazla öldürmenin, saldırıların "önceden tasarlanmış ve kasıtlı" olduğunu gösterdiğini söyledi.

+18

İnsan hakları grubu tarafından yapılan açıklamada  şunlar ifade edildi: “Bölgede havanın o gece saat 02:00 ile 05:00 arasında nispeten serin ve sakin olacağı tahmin ediliyordu, yani sorumlular havanın durgun olacağını ve ağır zehirli gazın uçup gitmeyeceğini, doğal olarak aşağı doğru sürüklenerek yer seviyesine yerleşeceğini biliyorlardı.”

O sırada Ümmü Yahya hastanedeki mesaisini sabah 01 sularında bitirmişti. Alışılmadık bir şekilde nefes darlığı çektiğini fark etti ve eve gitti. Ancak birkaç dakika sonra tanıdığı bir ambulans şoförü - Ebu Halid - kapısını çalarak ona çok sayıda yaralı olduğunu söyledi.

Bombardıman veya füze saldırılarının sesini duymadığı için bu onu şaşırttı.

Ümmü Yahya, İdlib'de Guta saldırılarının üzerinden on yıl geçen bir anma töreninde konuşurken, "Ambulansa gittim ve Ebu Halid'in - erkek, kadın ve çocuklar - ağızları köpüren, boğulan insanları getirdiğini gördüm" diye hatırladığını söyledi.

Pazar anma törenine “Gerçeği Boğma” kampanyası kapsamında bir araya gelen aktivistler, tanıklar ve sivil savunma gönüllüleri katıldı. Sloganlar taşıdılar ve kimyasal saldırının faillerinden hesap sorulmasını istediler.

2e9a9773-1692600847.webp

Ümmü Yahya için 2013'teki o gece uzun ve sancılı geçti, kaosa saplandı ve ceset sayısı, hastanesinin artık daha fazla hasta ve kurbanı barındıramayacağı bir noktaya kadar artmaya devam etti.

"Görebildiğimiz tek şey boğulan ve sarsılan insanlardı" dedi. "Ne olduğunu anlamadık. Biri gelip yaralıya su sıkmamızı söyledi, ardından doktor atropin vermemizi söyledi. Ne yapacağımı bilmiyordum ve onlara verecek oksijenden başka bir şeyim yoktu.”

Atropin, acil bir durumda yavaş kalp atışını tedavi etmek için kullanılır. Ayrıca ameliyat sırasında tükürük ve solunum yollarındaki sıvıyı azaltmak için kullanılır.

Ümmü Yahya, hastane personelinin boğulma nedeninin kimyasal silah olduğunu ancak şafak sökerken anladığını söyledi.

“Boğulan çocukların inlemelerini, ağızlarından çıkan köpüğü, gözlerindeki korkulu bakışı unutamıyorum. Sabah hastanenin zemini cesetlerle doluydu.”

Hemşire 300 ölü saydı ve kadın ve çocukların cesetlerinin erkeklerden ayrılmasını istedi. Hastane personeli onları kefenlere sarmaya başladı ama ortalıkta dolanacak kadar yoktu.

Çile orada bitmedi. Hayatta kalan aileler ve hastane personeli cenazelerin bir kısmını defin için taşırken savaş uçaklarının saldırısına uğradı.

Ümmü Yahya acı bir şekilde, "Kimyasal silahla öldürülen aileler, savaş uçakları tarafından öldürülenlere kıyasla merhametli bir şekilde öldü" dedi. "Bombalama sonucunda her yerde kesilmiş uzuvlar ve kan vardı."

interactive-chemical-weapons-attacks-in-syria-1692601815.webp

Ölenler arasında sağlık görevlileri ve hastanede çalışan ve oğluyla birlikte hayatını kaybeden Dr. Abdul Ghani de vardı. O kadar çok ölü vardı ki, bireysel mezarlar yerine onlar için toplu mezar kazılmasına karar verildi.

Saldırıdan üç gün sonra insanlar günlerdir komşularından haber alamadıklarını ve görmediklerini söylemek için hastaneye geldiler. Ümmü Yahya, ambulanslar ve bir izleme komitesi oraya gittiler ve evlerinde cansız yatan bütün ailelerin ürkütücü görüntüsü tarafından karşılandılar.

"Dürüst olmak gerekirse, Zamalka ve Ein Tarma'da tüm aileleri ölü bulmadan açtığımız bir kapı yoktu" dedi. "Ne yapacağımızı bilmeden çaresizce durduk."

Evlerden birinde, birkaç gün önce düğününe katıldığı gelin ve damadı kapının yanında cansız bir şekilde, sanki kaçmaya çalışır gibi yatarken buldu. Başka bir evde ise yedi kişilik bir aile ölü bulundu.

Cenaze kefenleri bittiği için ölüler naylon torbalara sarılmıştı. Saldırıdan altı gün sonra, hala kontrol edilmemiş birkaç ev vardı ve onların ölü sakinleri hâlâ içerideydi.

"Orada gördüklerim korkunçtu. Kimyasal silahlarla öldürülen birinin yüz hatları beş altı gün sonra değişiyor. Ümmü Yahya, inanın hiçbir belirgin özellikleri kalmamıştı” dedi.

Hayatta kalan aile üyelerinden bazıları, çarpık yüzleri nedeniyle akrabalarını tanıyamadı, bu da hemşirenin ölenlerin çoğunu isimsiz olarak kaydetmesine yol açtı.

Bu çetin sınav Ümmü Yahya'yı çok etkiledi ve iki hafta boyunca çalışamaz, hatta vücudunu hareket ettiremez hale geldi.

“Çocukların nasıl ağladığını ve bir babanın çocuğunu kurtarmam için bana nasıl yalvardığını hatırlıyorum ve ona tek söyleyebildiğim hiçbir şey yapamayacağımdı” dedi.

“Yaralı insanlara bakabilirim veya bir bombalamadan şarapnel çıkarabilirim ama kimyasal saldırının kurbanları için hiçbir şey yapamadım. Elimizden gelen her şeyi yaptık.”

Ümmü Yahya, aileler ve kurbanlar için adaletin yerini bulmasını ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed ile hükümetinin bir gün hesap vermesini umuyor.

"İnsanların Esed'in suçunu unutmamasını ve bizi kalpleri ve ruhlarıyla desteklemelerini umuyorum" dedi.

2e9a9640-1692600764.webp

SNHR, 23 Aralık 2012'de kaydedilen ilk kimyasal silah kullanımından 20 Ağustos 2023'e kadar Suriye'de toplam 222 kimyasal silah saldırısını belgeledi.

Grup, "Tüm bu saldırıların yaklaşık yüzde 98'i Suriye rejim güçleri tarafından gerçekleştirilirken, yaklaşık yüzde 2'si IŞİD tarafından gerçekleştirildi" dedi.

2013 Guta saldırılarını "modern çağın en büyük kimyasal silah saldırısı" olarak nitelendiren SNHR, Esed rejiminin hala cezasız kaldığını söyledi ve Birleşmiş Milletler'i rejime ekonomik, siyasi ve askeri yaptırımlar uygulamaya çağırdı. 

Bugün ise Türkiye'de kimi çevreler Esed ile normalleşmenin gerekliliğini savunarak insan onur ve vicdanıyla dalga geçiyorlar. Doğu Guta kimyasal katliamının yıl dönümünde Esed katilinin suçlarını unutma, unutturma!

resized-dbe64-b3aa50f9resized-6dc7863cbab8b5.jpg

resized-fb02a-a1874f85resized-e29512252-tur-picture-20220821-28701124-28701117.jpg

thumbs-b-c-60f4df3e027f53dd7a31dc3733c0929b.jpg

99920337-p05xcl2d.jpg

1551470006608-858966.jpg

Katil Esed'in "kimyasal karnesi"

Uluslararası camianın gündemine oturan 21 Ağustos 2013'teki Doğu Guta'daki kimyasal silahlı katliamda 1400'ün üzerinde sivil hayatını kaybetmişti.

Dönemin ABD Başkanı Barack Obama, daha önce Suriye'deki kırmızı çizgisini kimyasal silah kullanımı olarak açıklamış olsa da ABD ve Rusya, alternatif bir çözümde uzlaşmıştı. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütüne (KSYÖ) devredilen süreçte, rejimden tüm kimyasal stokunu imha etmesi istenmişti. KSYÖ, 19 Ağustos 2014'te bu sürecin tamamlandığını duyurmuştu.

Ancak zehirli kimyasal gazlarla saldırılar düzenlemeye devam eden rejim güçleri, 4 Nisan 2017'de İdlib'in Han Şeyhun ilçesinde sivilleri kimyasal silah saldırısıyla hedef alarak bu silahtan vazgeçmediğini gösterdi. Söz konusu katliamda 100'den fazla sivil ölmüş, 500'den fazla sivil gazdan etkilenerek yaralanmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) ile KSYÖ ortak soruşturma misyonu (JIM), 19 Nisan 2017'de Han Şeyhun'da sarin gazı kullanıldığını, 27 Ekim 2017'de de saldırının rejim tarafından düzenlendiğini teyit etmişti.

Hafızalara kazınan bir diğer kimyasal silah saldırısı ise Doğu Guta bölgesinin Duma ilçesinde 7 Nisan 2018'de rejim güçlerince düzenlenmişti. 78 sivilin yaşamını yitirdiği katliamda, çoğu kadın ve çocuk yüzlerce sivil de zehirli gazlardan etkilenerek tedavi gördükten sonra evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Rusya ve Çin'in, BM Güvenlik Konseyi toplantılarında rejim lehine vetoları sonucunda, Esed rejiminin yargılanmasının önü kesildi.

Kaynak: Al Jazeera
Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum