Diyarbakır ve Yüksekova’da Durum
Yüksekova ve Cizre’nin il olma hayali ertelendi. PKK’nın saldırılarla bölgeyi altüst ettiği günlerde, bir umuttu il olmak.
Yüksekovalı dostları aradım, “Neler oluyor?” diye sordum. Sorunları sıraladılar: “Hayal kırıklığı yaşıyoruz. Hakkari'nin ilçe olmasını istemiyorduk.
Biz il olabilirdik, orası da il olarak kalırdı.” Asıl sıkıntı, “özyönetim” ilan edilip hendekler kazılan mahallelerdeki perişan durum.
Evlerin çoğu yıkılmış halde. Güvenlik güçleri, inşaat yapılmasına, çivi çakılmasına izin vermiyor. 800 liralık kira yardımı, çoğu aileye, “PKK ile ilişki şüphesi” yüzünden yapılmıyor.
Kış yaklaşıyor, okullar yaşanılabilir duruma gelmiş değil. Çadır kurmak yasak, inşaat yasak.
Yaklaşan sert kış, halkı korkutuyor. “Çocuklar askeri tanklara taş atarlardı. Şimdi sempatiyle bakıyorlar, by-by yapıyorlar.
Örgüte tepkililer, devletten çok şey bekliyorlar. Ancak beklentilerimiz karşılanmıyor. Şehir içinde bir aracı hareket ettirmek bile çok özel izinler gerektiriyor.
Bir muhatap bulamıyoruz. Kaymakam elinden gelen gayreti gösteriyor. Çevre Bakanı geldi ancak yüzeysel bir gezi yapıp gitti.”
Son PKK saldırılarında FETÖ'nün de desteği olabileceğine ilişkin şüpheler, Yüksekova’da değişik çevrelerde dillendiriliyor...
Halk, yıkılmış kentin onarılmasıyla ilgili inandırıcı adımların atılmasını bekliyor.
Son bilgi:
Yüksekova Kaymakamı evleri zarar görenlere yardımın en az 5 bin lira olacağını söyledi. Bu haber sevinç yarattı.
Diyarbakır PKK’ya tepkili
“Halk Diyarbakır’da PKK'ya ve HDP'ye öfkeli. Büyük çoğunluk korkuları yüzünden bu duygularını açıktan dile getirmese bile bir birikim oluştuğunu söyleyebiliriz.”
Diyarbakırlı dostlarımın ilk cümleleri böyle...
15 Temmuz sonrası, Diyarbakır'da çözüm umudu doğmuştu.
FETÖ'nün darbelenmesi, beklentileri artırmıştı. Devletle bölge arasında bir barış ihtimali belirmişti.
Bu nedenle, HDP'nin dışta bırakılması, kırgınlıkla karşılanmıştı. Ancak sonra olanlar karşısında "hükümet haklıymış” diyenler çoğalıyor. PKK saldırılarının, bölgenin huzurunu, hayatın normalleşmesini engellediği fikri yaygınlaşıyor.
PKK-HDP, her saldırıdan sonra biraz daha taban kaybediyor.
Halk, PKK'nın tırmandırdığı şiddetin nedenini çözmeye çalışıyor.
“Bunların Kürtlerin barış beklentileriyle bir ilgisi yok. Tersine bedel bölgeye ödetiliyor” diyorlar.
Kandil'e tepki, devletten beklenti, artıyor
POSTA
YAZIYA YORUM KAT