1. HABERLER

  2. BASIN AÇIKLAMASI

  3. Konya'daki saldırı etkin bir şekilde soruşturulmalı, zalimler cezalandırılmalıdır!
Konya'daki saldırı etkin bir şekilde soruşturulmalı, zalimler cezalandırılmalıdır!

Konya'daki saldırı etkin bir şekilde soruşturulmalı, zalimler cezalandırılmalıdır!

Diyarbakır İslami Sivil Toplum Kuruluşları, Konya’nın Meram ilçesinde yedi kişinin katledildiği olayla  ilgili basın açıklaması yaptı.

01 Ağustos 2021 Pazar 21:59A+A-

Mazlum-Der Diyarbakır Şubesinde bir araya gelen İslami STK temsilcileri adına açıklamayı Mazlum-Der Şube Başkanı Mahmut Aytekin okudu.

Basın açıklamanın tam metni:

30 Temmuz 2021 tarihinde Konya İli Meram İlçesinde Dedeoğulları ailesinden içinde kadınlarında olduğu 7 kişi katledilmiştir. Failin komşu aile yakını olduğu, soruşturmanın sürdüğü yetkililer tarafından bildirilmektedir.

Taraflar arasında 2010 yılından beridir husumet olduğu, 12 Mayıs 2021 tarihinde meydana gelen kavgada ise 2’si ağır 7 kişinin yaralandığı kamuoyuna yansımıştı. Mağdur aileye yönelik “koruma kararı” alındığı, olayın buna rağmen gerçekleştiği anlaşılmaktadır.

Olayın mağduru Dedeoğulları ailesinin Kürt etnik kimliğine mensup olması nedeniyle ırkçı bir saldırı maruz kaldığını belirtenler olduğu gibi, tarafların komşu olması ve eski husumetleri de dikkate alınarak adli bir olay olduğu belirtenlerde bulunmaktadır.

Olay hakkında adli makamlarca soruşturma sürmekte olup asıl fail henüz yakalanamamıştır. Meselelere aklıselim ve İslami bakış açısıyla bakıldığında olaya dair ayrıntılı delillere vakıf olmadan ve tüm tarafları dinlemeden bu aşamada kesin olarak hüküm vermek doğru olmayacaktır.

Ancak idari makamların ve kolluk güçlerinin bu tür olaylarda gerekli güvenlik önlemlerini alma konusundaki isteksizliği / yetersizliği veya etkin yargısal faaliyette bulunul(a)maması da bu katliamlara zemin oluşturabilmektedir.

Türkiye’de siyasi partiler dâhil olmak üzere tüm kesimler arasındaki kutuplaştırıcı dil ve yaygınlaşan nefret söylemleri endişe verici boyutlara ulaşmıştır. Herkesi bu önyargılı dilden vazgeçmeye, kutuplaştırıcı / nefret söylemini terk etmeye davet ediyoruz. Bir arada yaşama kültürünü güçlendiren, toplumsal barışı sağlamaya yönelik insani dil ve ortamın geliştirilmesi için çaba sarf etmeye çağırıyoruz.

DİYARBAKIR İSLAMİ STK’lar olarak;

1.) Konya’daki katliamda yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

2.) Olayın Kürt etnik kimliğine mensubiyetinden kaynaklanan ırkçı - nefret suçu kapsamında m işlendiği yoksa iki komşu aile arasındaki adi bir suç olup olmadığı etkin bir şekilde Adli makamlarca soruşturulmalı, Fail/faillerin biran önce yakalanarak cezalandırılmaları gerekmektedir.

3.) Valilik ve Adalet Bakanlığı dâhil olmak üzere, olayın etnik veya ideolojik bir gerekçeden kaynaklanmadığına dair ön kabullerinin, soruşturmanın henüz sürüyor olması dikkate alındığında açıkça hatalı olup, soruşturmanın selametini ihlal etmektedir.

4.) Yetkilileri, olayın münferit bir olay olduğu ön kabulünü bir tarafa bırakarak; aşırı sağcı kişi veya grupların, fail/faillerle bağlantılarının olup olmadığı araştırılmalıdır.

5.) Toplumsal kutuplaştırmayı arttırıcı nefret söylemi ve nefret suçu işleyen yetkililer dâhil tüm kişiler hakkında etkin soruşturmalar yapılmalı, ırkçı temelde suç işleyen kişiler cezasız bırakılmamalıdır.

6.) Koruma tedbiri olan bir ailenin 7 ferdinin ağır bir katliama maruz kaldığı dikkate alındığında, adli ve idari makamların / denetleme görevi olan amirlerinin ağır kusuru olduğu görüldüğünden, bu kişilerin açığa alınmalı ve soruşturma sonucunda hak ettikleri cezalara çarptırılmaları gerekmektedir.

7.) Herkesi, aklıselim içerisinde durmaya, provokatör kışkırtmalarında olabileceği bu tür olaylar sonrası sağduyulu olmaya davet ediyoruz.

DİYARBAKIR İSLAMİ STK’LAR

 

 

HABERE YORUM KAT

6 Yorum
  • Mehmet / 02 Ağustos 2021 19:49

    Burada olayın ırkçılık boyutu yok diyenler Bi zahmet ailenin ta 2010 da emniyete verdikleri ifade kısa bir süre önce rudaw tv de 4 dk konuşmalarını ve ailenin akrabalarının söylediklerini dinleseler memnun olurduk.
    O zaman resmi yalanlar net anlaşılıyor

    Yanıtla (0) (0)
  • Selim / 02 Ağustos 2021 19:46

    Müslüman rumuzlu.. İyi bir isim seçmişsin ama sözlerin isimle derin çelişkili.. Yazıklar olsun.. Gergerlioğlu sence hangi partide siyaset yapmalı.. AKP de mi.. Onlar bu kadar hukuk ihlali gündeme getiren bir kişi yi kabul ederler mi Müslüman rumuz..!

    Yanıtla (0) (0)
  • Insan / 02 Ağustos 2021 14:07

    Müslüman Rumuzlu Okuyucuya:
    Gergerlioğlu bugün bütün Dünyanın saygı duyduğu çok değerli Müslüman bir Insan Hakları savunucusudur. Gergerlioğlu Müslüman kimliğini açıkca savunur.Dünyadada böyle tanınır.Bir Müslüman olarak senin gurur duyman lazım saygın bir Insan Hakları Savunucumuz var diye.Ayrıca Gergerlioğlu Pkklı falan değil.

    Yanıtla (0) (0)
  • Antikemalist / 02 Ağustos 2021 10:47

    Aile arası husumetten söz ediliyor. Bu ne husumetiymiş ki, ailenin tüm fertleri katledilmiş? Aynen israil gibi!! Sebep husumet ise, neyin husumeti olduğu açıklanmalı? Toprak meselesi mi, kız meselesi mi... nedir konu? Bir meseleyi çözmenin 1. şartı sebebini doğru teşhis etmektir!!! örtbas etmek yeni katliamlara davetiye çıkarır.
    Devlet kurumlarımız cinayet sebebini titiz bir şeklide araştırmalı ve doğru teşhis koymalı.
    ABD'de katledilen siyahi vatandaş için, "konunun etnisite ile ilgisi yok" vs. dense kabul edilir mi, veya neye faydası olur?

    Yanıtla (0) (0)
  • dost / 02 Ağustos 2021 07:51

    Taraflar arasında 2010 yılından beridir husumet olduğunu söylediğiniz halde ve bunu stk'ların da kabul ettiği halde neden ırkçılıkla ilişkilendirilmeye zorlayan bir çaba var anlamıyorum. velev ki adam kendi özelinde ırkçı bile olsa olayın ortaya çıkış şekli bir genelleme yapılamayacak kadar açık. her türk öldürüldüğünde olayın arka planında ırkçılık aramak saçma ise sebebi ortada bir husumetin olduğu bu olayın arkasında da ırkçılık arama o denli saçmadır. öküz altında buzağı aramaya gerek yok.

    Yanıtla (0) (0)
  • Müslüman / 01 Ağustos 2021 22:11

    Önce siz eski başkanınız olan gergeroglunu eleştirin İslami STK lar olarak adı mazlum olan başkanlığıni yapmış biri nasıl olur da pkkhdp dan milletvekili olur onları savunur diye tepki gösterin siyaset yapacak başka yer mi bulamadı bir musly nasıl olur da pkkhdp olur ya husavulunacak biri varsa yasin börü dur kırk yıldır katledilen doğu halkıdır hele bir tepki gösterin eski başkanıniza Diyarbakırlilar olarak hdpkk dan zulüm gören insanlar olarak

    Yanıtla (0) (0)