Dijital toplumda mahremiyetin dönüşümü
Sanal toplum her ne kadar bilgi teknolojilerinin bir sonucu gibi gözükse de ekonomik, politik, kültürel ve sosyal birçok faktörü etkileyen, dolayısıyla biz Müslümanları yakından ilgilendiren bir olgu.
Sinan Ön’ün yazısı:
Günümüz toplumunu bilginin yayılma hızı ve kullanım şekli üzerinden anlamaya çalışanlar, “dijital toplum” kavramını kullanıyorlar. İleri teknolojinin hâkimiyetiyle internet ve mobil cihazların yaşam tarzlarını belirlediği dijital toplumda mekân ve zaman bağlamında sınırlar oldukça esnek; görme ve gösterilme alanı fazlasıyla şeffaftır. Özellikle sosyal medya kullanımında, gündelik yaşam pratiklerine yer vererek var olmaya çalışan bireyler, mahremiyet algısını iğdiş edip erozyona uğratmakta, hızla yozlaştırmaktadırlar.
Mahremiyet; “mahrum”, “hürmet”, “muharrem”, “tahrim” gibi kelimelerle aynı kökten türemiş olan “haram” kelimesinden gelir. “Yasaklamak, men etmek, mahrum etmek, el sürmemek ve herhangi bir şeye dokunmamak” demektir. İslam’da; “haram, haram kılmak ve haram kılınmış” anlamlarını taşır. Ayrıca “Allah’ın yasakladığı, haram kıldığı ve evlenilmesi yasak olan kişileri” tanımlar. Sözlüklerde ise “gizleme, koruma, göstermeme, kişiye özel, bir şeyin gizli yönü, kişinin özel yaşamına ilişkin gizlilik” anlamlarına karşılık gelmektedir.