Dergi
Eskiden “Mecmua” derdik. Şimdi “Dergi” diyorlar. Dün İstanbul Sirkeci Tren Garı’nda (şimdi “İstasyon” diyorlar) TÜRDEB’in “Uluslararası Dergi Fuarı” vardı. 5. Türkiye Dergi Günleri 7-11 Mayıs tarihleri arasında 10.00-21.00 arası açık olacak.
Dergicilik kitapla gazete arası bir iş. Aslında bir mektep.
Fuar için Tren Garı’nın seçilmesi de anlamlı. Bilgi ve hikmete bir yolculuğa çıkıyorsunuz sonuçta.
100 stantta 150 dergi sergileniyor. Daha çok İslami kimlikli dergiler. Nedense fuarda kamu pek yok. Üniversiteler de... Ama yine de yoğun ilgi ve ciddi bir katılım söz konusu.
Okur-editör buluşması yanında dergiciler de bir araya geliyorlar. Söyleşiler yapılıyor. Fuarın ilk gününde “Umran”, onur konuğu olarak “gündem” oldu. İlk günkü konuşmalardan biri de “e-dergi” oldu. E-yayıncılığın geleceğini konuştuk.
Bu vesile ile TÜRDEB Başkanı Muharrem Baykul, Fuar Koordinatörü HAKSÖZ’den Murat Ayarve Proje Danışmanı Asım Gültekin ile bir araya geldik.
Gelecek yıllarda İslam ülkelerinden Avrupa’ya, Balkanlar, Kafkasya, Türk Dünyası, Arap ve Afrika ülkelerinden daha geniş bir katılım olabilir.
Fuara Başakşehir Belediyesi, TCDD, Kültür A.Ş. sponsor olmuş. Aslında İTO ve TOBB da sponsor olabilir. Türk Dünyası Birliği ve TİKA da. Katılımcılara da destek sağlanabilirdi.
Bu fuar kendi türünde dünyada bir ilk. “Hür tefekkürün kaleleri dergilerimiz” sloganı ile fuarın bu seneki ana teması “Gençlik”.
Fuarda düşünce, kültür, ilim, fikir, edebiyat, siyaset, mizah, gençlik ve çocuk dergileri bulunuyor.
Bana kalırsa herkes bir kaç STK’ya üye ve bir kaç dergiye de abone olmalı. Fuara katılanlar hiç görmedikleri, hiç adını duymadıkları dergiler, onların yazar ve yayıncıları ile tanışacaklar. Konya’dan, Ankara’dan, Maraş’tan, başka illerden gelenler var. Tamamen kadınların, gençlerin çıkarttıkları dergiler var. Okuyan-yazan, düşünen, araştıran, kadın-erkek, genç-yaşlı herkesin ziyaret etmesi gereken bir fuar bu.
Evet evet, iş adamları reklam vermek, lokanta, otel sahipleri müşterilerine sunmak üzere abone olmak ya da editörlere talep ve eleştirilerinizi iletmek için bu fuar bir fırsat olabilir.
Bu fuarın geleceğini sadece fuar yöneticileri ya da dergi editörleri değil, sizin ilginiz belirleyecek.
Gelecek yıllarda daha geniş bir katılımla, milletlerarası bir fuar gerçekleştirebilirsek, sadece birbirimizi daha yakından tanımaktan öte, milletlerarası bir ölçekte yayın yapan dergiler için de bir fırsat oluşturulmuş olur. İslam ümmetinin vahdeti için ortak bir anlayış zemini bu şekilde oluşturulabilir belki.
Dergi ve dernek. Fikir ve eylem için bu iki şeye ihtiyacımız var. Sonuçta her şey bir fikirle başlar. Bilgi, faal bir akılla fikrin eyleme dönüşmesi sonucu anlam ve değer kazanır.
Aklımız kadar iman ederiz ve işlerimiz aklımız kadar anlamlı ve değerlidir. Aklın gıdası ise bilgi vehikmettir. Eylemden önce tefekkür gereklidir. Sonra “akılsız başın cezasını ayaklar çeker.”Böyle olmaması için dergiye muhtacız. Gazete, radyo, TV, sosyal medya bize anın gerçeğini haber veriyor. Dergi, gerçekten hakikate giden yolda en önemli araçtır.
Selam ve dua ile.
Yeni Akit
YAZIYA YORUM KAT