Darbeciye yetki yok, TBMM’ye var!
“Anayasa Mahkemesi ne yapacak, cumhuriyet lağvedilip, saltanat ilan edildiğinde de seyir mi edecek? Tabii ki anayasanın başlangıcındaki ‘laik devlet ilkesinin değiştirilemezliği’ kuralı gereği, cumhuriyeti lağveden anayasa değişikliğini iptal edecek. Aynen bu örnekteki gibi, başörtü yasağını da iptal etmesi, Anayasa Mahkemesi’nin yetkisi dahilindedir. Çünkü başörtü yasağını kaldıran anayasa değişikliği, laik devlet ilkesine aykırıdır” deyip, başörtü yasağını üniversiteler için ortadan kaldıran anayasa değişikliğini iptal ettirdiler.
Öyle mi, öyle!..
O zaman soruyorum, Anayasa’nın geçici 15. maddesini, Anayasa Mahkemesi niye iptal etmiyor?
O madde hukuk devleti ilkesine uygun mu?
“Cumhuriyeti lağvetme, saltanatı ilan etme” türünden bir madde değil mi; o “geçici 15. madde”?
Belki daha önce bu maddeyi görmemiş olanlarınız vardır.. Hemen madde metnini aktarayım sizlere:
“Geçici Madde 15–12 Eylül 1980 tarihinden, ilk genel seçimler sonucu toplanacak Türkiye Büyük Millet Meclisinin Başkanlık Divanını oluşturuncaya kadar geçecek süre içinde, yasama ve yürütme yetkilerini Türk milleti adına kullanan, 2356 sayılı Kanunla kurulu Milli Güvenlik Konseyinin, bu Konseyin yönetimi döneminde kurulmuş hükümetlerin, 2485 sayılı Kurucu Meclis Hakkında Kanunla görev ifa eden Danışma Meclisinin her türlü karar ve tasarruflarından dolayı haklarında cezai, mali veya hukuki sorumluluk iddiası ileri sürülemez ve bu maksatla herhangi bir yargı merciine başvurulamaz.”
Madde metni biraz uzun, belki kopmuşsunuzdur.. Ben kısaca özetleyeyim.
12 Eylül’de Evren ve şürekası darbe yapıp yönetime el koydu ya. İşte darbenin ilk gününden, 3 Kasım 1983 seçimlerine kadarki 3 yıllık süreçte darbecilerin çıkardığı tüm kanunlar ve diğer düzenlemeler, yargı incelemesine tabi tutulamıyor. Bugün TBMM’nin 411 milletvekilinin oyu ile çıkardığı anayasa değişikliği iptal ediliyor ama, darbecilerin o dönemde yaptığı hiçbir işlem, hiçbir yargı makamında incelenip, yargılanamıyor!
Madde bunu düzenliyor işte!
“Yuhh be.. Böyle bir madde mi var Anayasa’da” diyeniniz çıkabilir!
Bence de öyle! Gerçekten de 2008 Türkiyesi için “yuh bee” dedirtecek bir madde bu!
Ve bu madde, 25 yıldır Anayasa’da duruyor da, Anayasa Mahkemesi bu maddeyi eline alıp, “Bu da ne böyle? Burası bir hukuk devleti.. Böyle saçmalık olur mu?” demiyor, diyemiyor!
Oysa bu ülkede, hukuk devleti ilkesine inanmış, yetkili makamda iki tane hakim olsa, “Ne saçmalık bu? Ne demekmiş yargılanamamak.. Saltanat mı burası? Biz cumhuriyetle yönetiliyoruz. Bu kural, yok hükmündedir, silin atın o ifadeyi anayasadan” derdi ama, yok işte öyle hakimlerimiz!..
Bırakın kendiliklerinden bunu söylemeyi, Anayasa Mahkemesi’nin önüne bu madde gittiğinde bile, verilmedi bu yönde bir karar!
Peki, o davalarda ne karar verdi Anayasa Mahkemesi?
Yetki yasama meclisindedir..
Görüyor musunuz uyanıklığı..
Başörtü yasağının kaldırılması ile ilgili anayasa değişikliğini iptal ederken, “Yetki yasama meclisindedir” demiyorlar.
“Yetki bizdedir” diyorlar.
Ama sıra darbecilerin kanunlarının yargılanmasına gelince, “Biz ne yapabiliriz ki? Bu maddeyi kaldırmak TBMM’nin işi” diyorlar!
Buna, ‘milletle dalga geçmek’ denmez de, ne denir?
Başörtü yasağı ile ilgili değişikliği, “laik devlet ilkesine aykırıdır” diye iptal etmediniz mi?
Hatta yürürlüğünü bile durdurmadınız mı?
Peki “darbecilerin yargılanmasını, darbecilerin çıkarttığı düzenlemelerin hukuka uygunluğunun denetimini önleyen geçici 15. maddeyi niye iptal etmiyorsunuz?”
Niyeymiş biliyor musunuz?
“Anayasa Mahkemesi’nin, anayasa maddelerini iptal etme yetkisi sınırlı imiş!”
Kahkahalarla güler misiniz, seller dolusu gözyaşıyla ağlar mısınız?
Anayasa maddelerini iptal ettiniz işte.. “Laik devlet ilkesine aykırılık var. Laik devlet ilkesi, değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen maddeler arasındadır” dediniz.
Buyrun, geçici 15. maddeyi de iptal edin o zaman.
Gerekçeniz de benden: “Hukuk devleti ilkesi, değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez nitelikteki anayasanın başlangıç hükümlerindedir. Dolayısı ile, darbecilerin koyduğu kuralların yargı denetimine tabi olmadığını belirten geçici 15. madde, hukuk devleti ilkesine aykırıdır, iptaline!”
Haydi bakalım, deyin de göreyim.
VAKİT
YAZIYA YORUM KAT