Darbecilere Darbe Üstüne Darbe
Hükümetin, darbecilerin banka hesap hareketlerini incelenmesine izin vermeyen maddenin değiştirilmesi için teklif verdiği ortaya çıktı.
BDDK Başkanı Mukim Öztekin'in, 28 Şubat’çıların banka hesap hareketlerini Meclis'e veremeyeceklerini açıklaması, gözleri TBMM'ye çevirdi.
Öztekin'in gerekçe gösterdiği Bankacılık Kanunu'nda değişiklik gündeme geldi. Hükümetin bankacılık sırlarını düzenleyen ve TBMM'nin bu bilgileri alabilmesine imkan sağlayan bir kanun tasarısını, 21 Ekim 2011 tarihinde Meclis'e sunduğu ortaya çıktı.
BUGÜN gazetesinde yer alan habere göre tasarı yasalaşırsa BDDK'nın bilgileri vermeme gerekçesi ortadan kalkacak. TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesinde kurulan28 Şubat alt komisyonu, dönemin siyasetçi, asker ve bürokratlarının hesap hareketlerini incelemek istedi. Bu konuda BDDK ve TMSF'ye yazı yazan komisyona BDDK'dan olumsuz yanıt geldi.
Gerekçe olarak bankacılık kanununun sırlar bölümünü düzenleyen 73. maddesi gösterildi. Müşteri sırlarının sadece adli mercilere verilebileceği dile getirildi.
TASARI ADALET KOMİSYONU'NDA
BDDK'dan olumsuz cevap alan komisyon, savcılık kanalını kullanmaya hazırlanırken, hükümetin bu konuda düzenleme yapan kanun teklifini 2011 yılında Meclis'e sunduğu ortaya çıktı. Tali komisyon olarak Sanayi ve Ticaret Komisyonu'nda görüşülerek kabul edilen tasarı Adalet Komisyonu gündemine geldi.
Tasarının Meclis'in açılmasıyla yasalaşması bekleniyor. Kanun tasarısının daha önce de 2008 yılında Meclis'e sunulduğu fakat görüşülemediği için hükümsüz sayıldığı anlaşıldı.
GEREKÇE HAKSIZ MAL EDİNMENİN ÖNLENMESİ
Kanunun gerekçesi sermaye ve mali piyasalarda şeffaflığın sağlanması, kayıt dışı ekonominin, haksız mal edinmenin, kara para aklamanın önlenmesi. Kanun, çıkar amaçlı suç örgütleri ve bunların mensuplarının takip edilebilmesine de imkan tanıyor. Tasarı ile ticari sır, banka sırrı ve müşteri sırrının talep edilmesi, verilmesi, kullanılması ve korunmasının tabii olduğu ilkeler belirleniyor. Sırların gizliliği veya verilmesi yasağını kaldıran haller, sırların talep edilmesinin tabi olacağı usul ve esaslar, sırları öğrenen kişilerin yükümlülükleri ve bu yükümlülüklerin ihlali halinde uygulanacak cezaları da düzenleniyor.
5. MADDE ZORUNLULUK GETİRİYOR
Kanunun 5. maddesinde yer alan "Bu kanun kapsamında bulunan sırların sahipleri ve bu sırları ellerinde bulunduranlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne, mahkemelere ve cumhuriyet başsavcılıklarına sır kapsamındaki bilgi ve belgeleri vermekle yükümlüdürler" ifadesi ile TBMM'den bilgi saklanmasının önüne geçiliyor.
HİÇBİR SIR MECLİS’İN ÜSTÜNDE OL AMAZ
Tasarının kabul edildiği Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı şunları söyledi: "Hiçbir sır Türkiye Cumhuriyeti Parlamentosu'nun üzerinde olamaz. Parlamento eliyle kurulmuş bir araştırma komisyonunun istediği bilgilerin sır kapsamında verilmemesi düşünülemez.
Eğer bunlar gerçekten sır özelliği taşıyor ise, komisyon bunu ifşa etmez gerekirse gizli oturumla görüşür. Ama bu bilgilerin komisyondan saklanması doğru değildir. Bizim komisyonda kabul ettiğimiz düzenleme zaten bu sorunu ortadan kaldırıyor.
Meclis'in bu bilgilere ulaşabilmesine yasal olarak yetki getiriyor. Burada amaç kara paranın takibi, darbecilerin finansmanının izinin sürülebilmesidir. Meclis açılınca bu kanunun yasalaşacağını ve bu sorunun ortadan kalkacağını düşünüyorum"
HABERE YORUM KAT