Danimarka Türkiye'yi AB'ye Şikayet Edecek
Danimarka Dışişleri Bakanı Lidegaard, suikast zanlısı Danimarka vatandaşı Hassan'ın Türkiye'de serbest bırakılması konusunu AB'ye taşıyacaklarını bildirdi.
Danimarka Dış İlişkiler Komisyonu, suikast zanlısı Danimarka vatandaşı Basil Hassan'ın Türkiye'de serbest kalmasına verilecek tepkiyi belirlemek üzere ikinci kez Türkiye gündemiyle toplandı.
Parlamentodaki toplantıya Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard, Adalet Bakanı Mette Frederiksen, Savunma Bakanı Nicolai Wammen, Ticaret ve Kalkınma Bakanı Mogen Jensen, Sosyal Demokrat Parti'den Mette Gjerskov, Venstre Partisi'nden Sören Pind, Enhedslisten'den Nikolaj Villumsen, Sosyalist Halk Parti'den eski Dışişleri Bakanı Holger K. Nielsen ve partilerin diğer komisyon üyeleri katıldı.
Dışişleri Bakanı Lidegaard, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, suikast zanlısının serbest kalmasından sonraki gelişmelerden memnuniyetsiz olduklarını dile getirdi.
Toplantıda partilerin, görüşlerini ve atılması istenen adımları ifade ettiğini anlatan Lidegaard, aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi'nin Ankara'dan elçinin çağrılması önerisini, desteklemediğini bildirdi. Ancak 31 Ekim'de AB'nin Genişleme Komisyonu toplantısı olduğunu ve orada Türkiye'deki hukuk sisteminin tartışılacağını belirten Lidegaard, bu konuyu orada anlatacaklarını ve Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki tereddütlerini dile getireceklerini ifade etti.
Lidegaard, yarın görüşmek üzere Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez'i bakanlığa çağırdığını da açıklayarak Büyükelçiye, Danimarka hükümetinin Türkiye'nin dün gönderdiği bilgiyi aldıklarını bildireceklerini ve konunun ciddiyeti ile bazı soruların cevapsız kalmasından duydukları memnuniyetsizliği aktaracaklarını kaydetti.
Adalet Bakanı Frederksen de salı günü Türk mevkidaşına yazı gönderdiğini ve Türkiye'nin bu konuda daha sıkı işbirliği yapması gerektiğini bildirdiğini söyledi.
DF: Türkiye'nin AB müzakereleri askıya alınmalı
Öte yandan parlamentodaki parti sözcüleri konuya olan tepkilerini yansıtırken, aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi (DF) ile sol parti Enhedslisten'ın daha sert ve somut tepki gösterilmesi konusundaki açıklamaları dikkati çekti..
Aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi Başkanı Kristian Thulesen Dahl, Başbakan Helle Thorning-Schmidt'in, Brüksel'de konuyu gündeme getirerek Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerinin askıya alınması gerektiğini söylemesini istedi. Dahl, AB'den uzaklaştığını öne sürdüğü Türkiye'ye karşı adımlar atılması çağrısında bulundu. Başka bir DF milletvekili de Ankara'daki büyükelçi ve Türkiye'de NATO bünyesinde görev yapan Danimarkalı askerlerin çağrılmasını istedi.
Enhedslisten sözcülerinden Nikolaj Villumsen de Danimarka'nın oyalanmaya çalışıldığını ve somut adımlar atılmasını istedi.
Sosyal Demokrat Partili Mette Gjerskov ise Türkiye'ye karşı alınması istenen, "büyükelçinin çağrılması, Türkiye'de NATO bünyesinde görev yapan Danimarka askerlerinin çekilmesi ya da AB ile ilişkiler" konusundaki taleplere katılmadığını söyledi.
Türkiye'nin konunun mahkeme ile ilgili olduğu açıklamasıyla ilgili olarak mahkeme kararlarına saygı duyduklarını belirten Gjerskov, "Türkiye'nin eylemlerinden memnun değiliz. Ancak şimdi işbirliği yapmak istediklerini söylüyorlar, söylenen sözler güzel ancak bu açıklamanın neden başından itibaren yapılmadığını merak ediyoruz. Bundan sonra atılacak adımlara ve zanlının yakalanması çabalarına bakmalıyız" dedi.
AA
HABERE YORUM KAT