1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Dağıstanlı Ferit Kurbanov ölüme gönderildi!
Dağıstanlı Ferit Kurbanov ölüme gönderildi!

Dağıstanlı Ferit Kurbanov ölüme gönderildi!

Gürcistan hükümetinin hiçbir delil olmaksızın cinayetle suçladığı ve bir yıl Kandıra Cezaevinde tutulan Dağıstanlı Ferit Kurbanov hukuksuz bir şekilde Gürcistan’a teslim edildi.

13 Eylül 2024 Cuma 19:27A+A-

Ferit Kurbanov Dağıstan kökenli bir Azerbaycan vatandaşı. 2009’dan beri Türkiye’de yaşayan Ferit Kurbanov’un hanımı ve dört çocuğu Türk vatandaşı.2015’te Gürcistan’da Rusya devletine ajanlık yapan Beso Kardiyani adlı bir Gürcü’nün öldürülmesi olayından sonra Gürcistan devletinin hiçbir delil olmaksızın kendisini suçlaması yüzünden Türkiye’de gözaltına alınmış ve bir yıldır cezaevinde tutuluyordu.

Ortaya hiçbir delil koymaksızın Kurbanov’u bu cinayete karışmakla suçlayan Gürcistan’ın Türkiye’den Kurbanov’un iade edilmesini talep etmesi nedeniyle Kurbanov bundan bir yıl önce tutuklanıp hapse konuldu. İade sürecini durdurmak için avukatının Anayasa Mahkemesinde dava açmasına rağmen apar topar bir şekilde yaşam tehlikesinin olduğu Gürcistan’a teslim edildi. Gürcistan’da kendisine yöneltilen suçlamayı kabul ettirmek için çok ağır işkencelere maruz kalacak olması defaatle ifade edilmesine rağmen, bu risk hiç dikkate alınmaksızın Kurbanov’un teslim edilmesi evrensel insan hakları ilkeleriyle açık bir ihlal anlamına geliyor.

Cezaevi koşullarının kötü olmasıyla bilinen ve insan hakları aktivistlerinin, siyasal muhaliflerin kiralık katiller tarafından cezaevlerinde infaz edildiği Gürcistan’da Ferit Kurbanov’un da aynı akıbete uğramasından eşi ve çocukları endişe etmekte.

Maalesef gelinen aşmada yapılabilecek fazla bir şey yok ama Kurbanov’u hukuksuz bir şekilde Gürcistan’a teslim ederek işkence görmesine ve hayati tehlike altına girmesine sebep olan Türkiye devleti en azından Gürcistanlı muhataplarına Kurbanov’un can emniyetini sağlama yönünde baskı oluşturabilirler. Belki bu şekilde Ferit Kurbanov’un uygun koşullarda cezaevinde kalmasını sağlayarak işkence ve can tehlikesinin olduğu bir ülkeye muhalif siyasi bir kişinin teslim edilmesi utancını bir nebze olsun telafi edebilirler.

HABERE YORUM KAT

7 Yorum