Çocuktaki Ekran Bağımlılığının Kaynağı Ebeveyn mi?
İşten eve gelip televizyon karşına geçen aileler, çocukları için farklı bir tehlikenin kapısını aralıyor. Uzmanlar yeni nesildeki ekran bağımlılığının, anne ve babanın televizyon alışkanlığından kaynaklandığını söylüyor.
Dijital bağımlılık virüs gibi yayılıyor fakat ne ebeveynler ne de çocuklar bu bağımlılığın farkında. Yapılan araştırmalar, ebeveynin eğitim ve gelir seviyesi arttıkça teknolojik bağımlılığının da arttığını ortaya koyuyor. Uzmanlar ise yeni neslin akıllı telefon ve ekran bağımlılığının anne ve babasını sürekli televizyon başında görmesinden kaynaklandığını vurguluyor.
İşte uzmanların çarpıcı yorumları:
Ailelerin Televizyon Alışkanlığı Telefon Bağımlılığını Tetikliyor
Yeşilay 2. Genel Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Dinç:
“Bu neslin, şu anda akıllı telefona bu kadar bağımlı olmasının en büyük sebeplerinden birisi, anne ve babasını televizyon bağımlısı olarak görmesinden kaynaklanıyor. Çocuk hayat kurgusunu ‘Sabah işe gidilir, akşam eve gelinir ve ekranının başına geçilir. Yatana kadar ekran seyredilir.’ olarak biliyor. Bu algıyla birlikte çocuk da televizyon dışındaki telefon ve bilgisayar ekranına yöneliyor. Hayatı zengin ve farklı boyutlarda yaşamayı maalesef bir önceki kuşak ihmal ettiği için bu kuşak onun ceremesini çekiyor. Evin merkezinde herkesin yönünü ona çevirecek şekilde televizyonun yer alması bugünkü neslin akıllı telefon ve diğer bağımlılıklara ulaşmasına sebep oldu.”
İlgisiz Ebeveynler Yüzünden Çocuklar Ekranlarla Arkadaş
Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Tuncay Dilci:
“Aileler eskisi gibi çocuklarıyla ilgilenemiyor, doğal ortamda oyunlar oynanamıyor. Modern hayatın getirdiği yeni kültürel kodlar, çocukların intihara yönelmesine sebep olabiliyor. Bunun nedeni ilgisizlik. Aile ile yeterince bağ kuramayan çocuk kendi dünyasında yalnız kalıyor. Bu yalnızlığı ekran üzerinden başkalarıyla paylaşıyor. Bu çocukları mutsuz, umutsuz ve hareketsiz nesil olarak tanımlayabiliriz. Hareketsizlik onlarda kan dolaşımı sistemi sorunlarına neden olduğu için de ani ölümler meydana gelebiliyor. Çocukları dijital bağımlılıktan kurtarabilmek ya da dijital ortamdan uzaklaştırabilmek için geleneksel aile yapısına yeniden yönelmemiz gerekiyor.”
Teknoloji Pratiğimiz Çok Katmanlı Bir Halk Sorunu
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sadrettin Pençe:
“Araştırmacılar, ebeveyn eğitim düzeyi ve gelir seviyesi arttıkça bağımlılığın arttığı sonucuna erişmişlerdir. Oyun için yapılan harcama ve şiddet içerikli oyunlara duyulan ilgi, bağımlılığı tetiklerken, oyun oynama süreleri kontrol edilmezse bağımlılık riskinin arttığı bildirilmiştir. Ayrıca birey daha az sosyalleştiğinde akıllı telefonuyla daha çok vakit geçirmeye ve bağımlılık geliştirmeye daha uygun hale gelmektedir. Teknoloji bağımlılığı, azalmış sosyal uyum, ilgisizlik, aile içi çatışmalar, sağlık problemleri gibi çok katmanlı bir halk sağlığı sorunu olabileceğinden dolayı, farkındalık ve bilinçli kullanımın teşvik edilmesi gerekmektedir.”
Kaynak: Karar
HABERE YORUM KAT