1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Çocuklarını Okula Göndermeyen Ailenin 5 Çocuğuna Devlet Zorla El Koydu
Çocuklarını Okula Göndermeyen Ailenin 5 Çocuğuna Devlet Zorla El Koydu

Çocuklarını Okula Göndermeyen Ailenin 5 Çocuğuna Devlet Zorla El Koydu

​​​​​​​Hatay’ın Erzin ilçesinde yaşayan Ali Algül, çocuklarının İslami eğitim almaları için Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okula kaydetmemesi üzerine devlet tarafından çocuklarına el konuldu.

19 Nisan 2019 Cuma 00:54A+A-

Hatay’ın Erzin ilçesinde yaşayan Ali Algül, çocuklarının Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okula gitmek yerine İslami eğitim almak istemesi üzerine onları okula kaydettirmedi. Bundan haberdar olan devlet yetkilileri, Ali Algül’ün beş çocuğunu elinden alarak yurda yerleştirdi.

Hatay bölge yetkili organlarına başvuruda bulunan Ali Algül, çocuklarının haksız yere elinden alınmasına itiraz etse de bir sonuç elde edemedi.

Ali Algül sosyal medyada paylaşılan bir videoda çocuklarının İslami eğitimle büyümesini istediği için bu kararı aldığını ve devlet yetkilileri tarafından mağdur edildiğini anlattı:

Dünyada çocuklarını okullara göndermeyip evde eğitim vermek bir çok ülkede bir hak görülüyor. Ev Okulu Derneği’nin sitesinde paylaştığı bilgileri ilginize sunuyoruz:

Norveç:

Norveç’de ev okulu yapmak serbest. Norveç'te de okul zorunluluğu değil ders zorunluluğu var. Yani dersi nerede aldığınıza karışamazlar ve bunun için de başvuru yapmak ya da devlete resmi bir yazı ile bildirmek zorunda değilsiniz. Sadece evde ders alacağınıza dair bir mektup yazmanız yeterli neden böyle bir yolu seçtiğinizi bile belirtmek zorunda değilsiniz. Ailenin pedagojik eğitim alması şart değil eğer dersler çocuk için iyi gidiyor ve çocuk bunu istiyorsa problem olmuyor. Evde eğitim alan çocukların hepsi ileriki yıllarda okula dönmek istediklerinde seviyelerinin ölçülüp okula kabul edilme hakları var.

Norveç’teki eğitim bakanı Kristin Clement hiçbir hükümet ya da yasanın aileleri alternatif eğitim, ev okulu gibi haklarını elinden alamaz, bu insan haklarına aykırı.’ Demiş.

Günümüzde Norveç’te yaklaşık 200 ev okullu aile var.

Avusturya

Avusturya’da da Ev okulu yapmak legal ve her sene çocuklar sınava alınarak test ediliyor. Okul zorunluluğu değil ders zorunluluğu var. Çocuğun okulda verilen derslerle eşdeğerde ders alması gerekiyor.

Avusturya’da da yaklaşık 1000 aile ev okullu.

Danimarka

Danimarka’da okul zorunluluğu 7 yaşında başlıyor. Aile çocuğunun eğitimini okulda mı yoksa evde mi alacağı konusunda karar verebilir.

Danimarka’daki yaklaşık ev okullu aile sayısı 200.

İngiltere

İngiltere’de de okul zorunluluğu 5-16 yas arası. Ev Okuluna izin veriliyor. Aileler okul çağına gelmiş çocuklarını ya okulda ya da eşdeğer bir eğitim şekliyle evde de verebilirler. Eğer evde eğitim işe yaramıyor, çocuğu kötü etkiliyor ise ilgili resmi birimler bilgilendirilmeli.

İngiltere’deki ev okullu aile sayısı yaklaşık 100.000 ile 160.000 arası.

Fransa

Fransa’da 6-16 yas arası okul zorunluluğu var. Evde ders alan ev okulu uygulayan aileler devlet tarafından düzenli olarak ziyaret edilip çocuğun sağlığı ve eğitimde edindiği ilerleme kontrol ediliyor. Eğer çocuk devletin tanıdığı bir uzaktan eğitim sistemine kayıtlı ise bu kontroller yapılmıyor.

Fransa’da da yaklaşık 20.000 çocuk ev okullu.

İrlanda

İrlanda'da okul zorunluluğu 6-16 yaşlarında. Ev okulu sistemi yasal olarak İrlanda anayasası ile garanti edilmiş.

İrlanda'da yaklaşık 300 ile 400 aile ev okullu.

İsviçre

İsviçre’de okul zorunluluğu 7- 16 yaş arasında. Ev okulunun yasal durumu kantondan kantona değişiklik gösteriyor.(İsviçre'de her kanton kendi yasasını yaptığı için). Ev okulu bir çok durumda legal.

Basel kantonunda ev okulu yapmak mümkün ama ya öğretmen bir anne ya da gezici bir aile iseniz kanton sizin durumunuza göre karar veriyor. Ayrıca geçen sene yürürlüğe giren yasa ile yabancı kökenli aileler çocuklarını dil öğrenmeleri için 3 yaşından sonra oyun grubuna göndermek zorunda. Diğer kantonlar için de teker teker soruşturmak gerekiyor. 

İsviçre'de yaklaşık 100 aile ev okullu.

Polonya

Polonya'da okul zorunluluğu 7-18 yaş arası. Polen yasaları ailelerinin çocuklarının gideceği okulu seçme ya da evde ders alma alternatiflerini uygulayabilmelerini garanti ediyor.

Polonya'da yaklaşık 40 aile ev okullu.

Hollanda

Hollanda'da okul zorunluluğu 5-16 yas arası. Hollanda'da ev okulu sistemi yasal olarak tanınmıyor. Ancak bir çok durumda dini nedenlerden dolayı zorunlu eğitimden muaf olmak mümkün.

Hollanda'da yaklaşık 100 aile ev okullu.

Macaristan

Macaristan'da okul zorunluluğu 6-16 yaslarında. Aileler yılda 2 defa sınava girmek ve genel devlet eğitim sistemini takip ettikten sonra evde ders aldırmalarına izin veriliyor. Macaristan'da günümüzde çok az ev okullu var.

Belçika

Belçika'da okul zorunluluğu 6 yasında başlıyor. Belçika'da çocuklar 6 yasından itibaren eğitim görmek zorundalar ama bunun okulda mı evde mi olacağı önemli değil. Bu anlamda ev okuluna izin veriliyor. Sadece aileler ev okulu yapacaklarını eğitim birimlerine bildirmeleri gerekiyor.

İtalya

İtalya'da ev okulu yapmak legal.

Yunanistan

Yunanistan'da ev okulu pek tanınan bir sistem değil, evde eğitimle ilgili herhangi bir şey yasalarında belirtilmemiş. Özel durumlarda evde ders almak mümkün.

Portekiz

Çok yaygınlaşmadığı sürece legal. Yine düzenli aralıklarla sınava girmek gerekiyor.

İspanya

İspanya'da ev okulu legal ve yasayla ailelerin bu hakkı korunuyor.

ABD

Amerika'da evde eğitim yasal. 2007 yılı rakamlarına göre, öğrencilerin % 2,9'u evde eğitim alıyor ve bu sayı giderek artıyor.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

6 Yorum
  • Hak. / 24 Nisan 2019 22:01

    Bu zulmun bitmesi icin CİMER'e yazalim lutfen.Ben yazdim.

    Yanıtla (2) (0)
  • De de / 24 Nisan 2019 21:55

    Bu çocukları koruma adi altinda ali koymak tir çocuğun annesinden uzak kalma durumunda pisgolojik sorun oluşur ve buna sebep olan kişi ve kisiler toplum duzenini bozmak ve insanlari bu yolla terörizme itmek ve teşvik etmek istiyor sen annenin çocuğunu anneden allarak çocuğun duygularini aylesini dunyasini elinden alıyorsun boyle bir kanun yerin dibine batsin

    Yanıtla (3) (0)
  • Mahmut asma / 21 Nisan 2019 16:55

    Kampanya yapmak lazım, örnek : bütün muslumanlar bir haftalığına çocukları okula göndermesin, kampanyanın sloganı : aile duygusu, devletin yasasından önce gelir, aileyide bilgilendirme , ikna etme görevide alimlerimizin işidir, bu olay, bireysel bir olay olarak görülmemeli,

    Yanıtla (4) (0)
  • Anti kemalist / 19 Nisan 2019 23:29

    Kemalist Devlete tehlike oluşturmayacak yaşlılara evde bakım hizmeti teşvik edilirken ,
    ağaç yaşken eğilir düsturuyla kemalist devlet çocukları kemalist tornadan geçirmek için elinden geleni yapıyor.M. kemal Osmanlı devletinde ilkokulu devlet okulunda okumayıp
    Şemsi efendi (Şimon Zwi) nin kurduğu okulda okudu.En önemli okul ilkokul dur.Psikologlar çocukluğa inme gereği duyarlar.Kemalizmin çocukluğu Şemsi Efendi mektebidir.

    Yanıtla (11) (1)
  • aytek / 19 Nisan 2019 08:54

    Bu dava garip geldi,Garip devam edecek ve Garip bitecektir ne mutlu o gariplere. kardeşimizi bu onurlu ve izzetli duruşundan dolayı tebrik ediyorum.

    Yanıtla (18) (0)
  • Fatih / 19 Nisan 2019 02:56

    Çocuklarımız devletin resmi ideolojisini işleyip hipnotize edeceği boş levhalar değildir!
    Kemalist müfredatın müfsid içeriğiyle yavrularımızın beyninin yıkanmasını istememe hakkımız vardır. Resmi ideolojik kalıplarla örülmüş eğitim tezgahında eğitilen çocuklarımız, devletin keyfi sebeplerle el koyacağı eşyalar değildir.
    Müslümanlar çocuklarını kendi inançlarına göre eğitme hakkını isteyebilir. Neticede bu olayda mağdur olan aile büyükleri de çocuklarına her türlü sevgiyi göstermiş, ihtiyaçlarını karşılamış kişilerdir. Sırf Kemalist ideoljik eğitim çarkına dahil olmadıkları için evlatlarından koparılmaları zulümdür. Ahlaksızlıktır. Faşistliktir.
    Ailece rakı sofrasına oturup plajlarda çocuklarıyla denize giren ailelerin çocukları sağlıklı birey oluyor; ama Allah ve resulün çizgilerini gözeterek evlat yetiştiren aile çocuklarına terör kurbanı muamelesi mi yapılıyor?
    Bu hukuksuzluk bir an önce giderilmeli ve bu ahlaksızlığa sebebiyet verenler hakkında gerekli işlemler yapılmalıdır.

    Yanıtla (36) (4)