1. HABERLER

  2. ETKİNLİK-EYLEM

  3. “Çocuk Eğitiminde Ailenin Yeri ve Önemi”
“Çocuk Eğitiminde Ailenin Yeri ve Önemi”

“Çocuk Eğitiminde Ailenin Yeri ve Önemi”

İlkeli Çocuk ve Gençlik Derneği’nin hazırlamış olduğu bayanlara yönelik aylık Eğitim Seminerleri devam ediyor.

23 Ocak 2016 Cumartesi 21:30A+A-

Bu ayın konuşmacısı İLKDER Haftasonu Çocuk Çalışmaları 1. Sınıf Grubu’nun öğretmeni, aynı zamanda anaokulu öğretmeni olan Ayşe Karacan idi. “Çocuk Eğitiminde Ailenin Yeri ve Önemi” başlıklı  seminer Ayşe Karacan’ın dinleyicilere yönelttiği bir soruyla başladı:

“Günümüz gençliği lüksü seviyor. Davranışları kötü; büyüklerine karşı saygısızlar ve sadece lak lak etmeyi biliyorlar. Büyükleri odaya girdiğinde artık ayağa kalkmıyorlar. Anne-babalarıyla çatışıyor, öğretmenlerine kafa tutuyorlar ve sadece tüketmeyi biliyorlar.” Bu sözler kim tarafından ve ne zaman söylenmiştir?

Soruya karşılık verdiği cevapla izleyenleri şaşırtan Karacan, bu sözlerin Antikçağ’da Sokrates’in söylediğini belirtti. Dönem değişse de sorunların değişmediğini dikkat çeken Karacan; “Eleştirmeyi çok iyi biliyoruz ama düzeltmiyoruz. Düzeltme yolunda çok bir fikrimiz ya da atılımımız yok.” dedi.

Çocuk Eğitimi’nde ailenin önemi üzerinden konuşmasına devam eden Karacan; tüm sorumluluğu anneye yükleyen, babayı dışarıda tutan bakış açısının zaaflarına değindi. Karacan; annelik sorumluluğu diğer rollerle dengelenirse ancak annenin çocuklarına fayda sağlayabileceğini örneklerle açıkladı. Dışarıda aktif, yardımsever, çalışkan evdeki çocuğuna ayıracak vakti olmayan baba profiline dikkat çeken Karacan; “Kendi çocuklarımıza bakmadan, dünyayı kurtarmaya çalışıyoruz.” diyerek her işimizde dengeli olmamız gerektiğinin altını çizdi. Bu noktada ayetlerin sadece erkeklere inmediğini, pek çok ayetin “Ey iman edenler” diye başladığını ve kadınların çocuk bakmak dışında da sorumlulukları olduğunu vurguladı.

Çocuk Eğitimi’nin anne karnında başladığını belirten Karacan; batılı kaynakların çocuk eğitimindeki zaaflarına değindi. Karacan; “İslam’da çocuk yetiştirmek doğal bir süreç. Farklı bir şey yapmaya gerek yok. Kur’an’a göre çocuk yetiştirdikten sonra sorun yok.” dedi. 

Sonrasında çocuk eğitiminde anne-baba örnekliğinin önemine değinen Karacan; “Çocuğumuzun bir davranışı düzeltmesini istiyorsak, ilk önce kendimizde o davranışı düzeltmeliyiz.” dedi. Aşırı korumacı ya da çocuk merkezli yaklaşımın olumsuz sonuçlarıyla sözlerine devam eden Karacan; çocukların zorluğu da, sıkıntıyı da görmelerinin, onları hayata hazırlamakta ne kadar önemli olduğunu vurguladı.

Karacan konuşmasını şu sözlerle tamamladı;

“Çocuklar bize verilmiş emanetlerdir. Vakti geldiğinde bize verilen emaneti teslim edeceğimiz bilinciyle hareket edelim. Allah bize diğer insanlara bu noktada örnek olmayı nasip etsin.”

HABERE YORUM KAT