1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Çocuk eğitimi ve anne babanın konumu
Çocuk eğitimi ve anne babanın konumu

Çocuk eğitimi ve anne babanın konumu

Süleyman Gülek, eğitim döneminin başladığı şu günlerde çocukların aileleriyle iletişimlerinin önemine dikkat çekiyor.

10 Eylül 2024 Salı 13:00A+A-

Süleyman Gülek / Yeni Akit

Eğitimin önemi

Başarılı ve mutlu olmanın yolu eğitimden geçer. Eğitim, insanın her çeşit öğrenme ameliyesini içine alan bir kavramdır. Bireyin bedensel, ruhsal ve sosyal yönleriyle birlikte ele alınmasını gerektiren ve hayat boyu devam eden bir faaliyettir. Eğitimin amacı, iyi insan yetiştirip, yeni nesli hayata ve istikbale hazırlamak olmalıdır. 

Eğitim, insanlara küçük yaştan itibaren, kişiliklerinin gelişip olgunlaşması için gerekli bilgilerin öğretilmesi, yararlı beceriler, iyi alışkanlıklar ve davranışlar kazandırmak amacıyla yapılan çalışmalar bütünüdür. Eğitim okulla başlayıp okulla biten bir etkinlik değildir. Eğitim, insan hayatının tümünü kapsayan bir değişme ve gelişme sürecidir.  Bir çocuk dünyaya geldiği andan itibaren bu sürecin içine girmektedir.

Çocuk eğitiminde ailenin önemi ve sorumlulukları son derece önemlidir. Gerek çocukluğun ilk yılları olan okul öncesi dönemde, gerekse okul yıllarında ailenin vermiş olduğu eğitim veya takındığı tavır çocuğun kişilik gelişimini önemli ölçüde etkilemektedir.

Eğitim, karşılıklı etkileşimdir. Eğitim ve öğretim beşikten mezara kadardır. Bunun için de eğitimi hayatın belli zamanlarına ya da kurumlara özgü düşünmek oldukça yanlıştır. İnsanın eğitime konu olmasında en önemli özellik, onun öğrenebilir olmasıdır. İnsanın öğenmesinde zihin yapısı  (akıl, idrak, duygu) onu diğer canlılardan ayırmaktadır. 

Geniş anlamıyla eğitim ve öğretim bireye, aileden bütün insanlığa ve evrene doğru yayılıp gelişen sevgi ve bilgiyi aktarır. Amaç, seven, sayan, güvenli, bilgili, başarılı, verimli ve doyurucu/mutlu ve huzurlu bir hayat sürecek kişiler yetiştirmektir. Eğitim, olumlu yönde davranış değişikliği kazanma / kazandırma çabasıdır.

Eğitim insanın bütün kuvvet ve kabiliyetini gerek kendi gerekse bütün insanlığın saadete götürecek bir tarzda geliştirmektir. İnsanın madî ve manevî bütün kabiliyetlerini geliştirebilmesi için önce çocuğun yetiştirilmesi faaliyetinde sorumlu olan aile ve cemiyettir; daha sonra ferdin bizzat kendi kendisini yetiştirme sorumluluğu vardır.

Eğitimin önemi konusunda atasözlerimizde de çok güzel örnekler vardır. “Ağaç yaşken eğilir.”  Terbiye ve eğitimin etkili olması için küçük yaşta başlamak gerekir. Çocuklar mutlaka küçük yaşta eğitilmelidirler. Bu yaşlarda işlenmeye, her türlü bilgiyle donatılmaya elverişlidirler. Zaman geçip de büyüdükçe eğitilmeleri zorlaşır.

İslâm eğitimi, insanı bir bütünlük içerisinde eğitmeyi, iyi insan ve iyi Müslüman yetiştirmeyi hedef alır. İslâm eğitimcilerine göre, çocuğun eğitimine çok erken yaşlardan itibaren başlanmalıdır. Başlangıçta beslenme, giyinme, sosyal ilişkiler ve oyun gibi tabii davranışların eğitimine önem verilir. 

Hz. Peygamber (s.a.v.), eğitiminin temeline; “Müjdeleyin, nefret ettirmeyin. Kolaylaştırın, zorlaştırmayın” (Müslim, Cihâd, Hds. 1732) buyurarak sevgi ile iç içe, hoşgörülü birer eğitimci olma düsturunu koymuştur.  

Çocuklarımızı daha küçük yaşlardan itibaren ibadetlere alıştırmalı, zihinlerine ve kalplerine Allah ve peygamber sevgisini yerleştirmeliyiz. Çocukları her türlü kötü alışkanlıktan, zararlı fikir ve akımlardan korumalı,  imanlı ve güzel ahlaklı bir şekilde yetiştirmeliyiz. Çünkü imanlı ve ahlaklı olan kişi, hem kendisine, hem ailesine hem de içinde yaşadığı topluma çok büyük faydalar sağlar. Hz. Peygamber (s.a.v.); “İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır” buyurur. (Tirmizî, Fiten 76) Bu nedenle insanlara maddî ve manevî faydalı olmalı. 

Eğitim ve öğretim; insanı akıl ve gönül bütünlüğü içinde, hem bu dünya hem de ebedî hayat için hazırlama ve yetiştirme sanatıdır. Eğitim; insanı, din ve dünya ile ilgili vazifelerini hakkıyla yapabilecek bir duruma getirmektir. 

Günümüzde çocukların ve gençlerin bilgisayar ve internetle olan ilişkisi, çağımızın gereği olarak kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu sebeple hem kendinizi, hem de çocuğunuzu bilgisayar kullanımı konusunda disipline etmek ve yapılacakları planlamak gerekir. Cansız hiçbir şey kendi başına ne faydalıdır ne de zararlı. Fayda veya zararı sizin onu nasıl kullandığınıza bağlıdır. Bu nedenle internet kullanımına çok dikkat etmeliyiz. Bilgisayar, internet, twitter, instagram, tiktok ve facebook bağımlılığı, televizyon, cep telefonu gibi durumlar, günümüz çocuk ve gençlerin temel sorunları olarak görülmektedir. 

Anne ve babalar bu sorunlara karşı çocuklarını korumak için gereken tedbirleri almalıdır. Zira çocuklar geleceğimizin teminatıdır. Ailede ve okulda çocuğa din ve ahlak eğitimi mutlaka verilmelidir. Çocukların iyi bir şekilde yetişmesi için ailede ve okulda maddî ve manevî ne gerekiyorsa yapılmalıdır.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum