Çin’deki Oruç Yasağına Tepki
Dünya Müslüman Alimler Birliği, Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslümanlara karşı uyguladığı oruç yasağına tepki gösterdi.
Dünya Müslüman Alimler Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki oruç yasağına tepki gösterildi, Çin'e Müslümanların hak ve dini inançlarına saygı göstermesi çağrısında bulunuldu.
Çin hükümetinden, Müslümanlar hakkındaki keyfi kararından geri dönmesi istenilirken İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve uluslararası kuruluşlardan da Çin'deki Müslümanları korumak için gerekenlerin yapılması çağrısında bulunuldu.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Özellikle Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslümanlara karşı devamlı uygulanan dini ve etnik zulüm eylemleri, hem uluslararası hem de Çin'in yerel yasalarına aykırıdır. Çin hükümetinin takip ettiği siyaset, kendisinin de onayladığı 1949 yılındaki dördüncü Cenevre Sözleşmesi'ne de aykırıdır. Bu da uluslararası çağdaş kanunların en önemli temellerinden birinin açık ihlali olarak kabul edilir.”
“Memur, öğrenci ve öğretmenlerin oruç tutması yasak”
Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde ramazan ayı boyunca memur, öğrenci ve öğretmenlerin oruç tutmasını yasaklamıştı.
South China Morning Post gazetesinin haberine göre, ülkenin kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki lokantaların açık tutulması yönünde emir verildiği, memur, öğrenci ve öğretmenlerin oruç tutmasının yasak olduğu belirtilmişti.
Sincan Gıda ve İlaç İdaresinin de, yemek hizmeti veren işyerlerinin Ramazan boyunca açık olması gerektiğine ilişkin bildirge yayınlarken, bölgedeki eğitim bürolarının öğrencileri oruç tutmamalarının yanı sıra camilere gitmemeleri ve dini faaliyetlere katılmaması konusunda uyardığı ifade edilmişti..
Çin basınında çıkan bazı haberlerde, Sincan'daki bazı bölgelerde kamu çalışanlarının ailelerinin de oruç tutması ve ramazan ayına has dini faaliyetlere katılmamasının istendiği kaydedilmişti.
Bölgede erkeklerin uzun sakal bırakmaları, camiye giriş ve çıkışların kontrol edilmesinin yanı sıra dini eğitim faaliyetleri de hükümet tarafından sınırlandırılmıştı.
Çin'de geçen yılın başında yürürlüğe giren terörle mücadele yasası kapsamında Sincan Uygur Özerk bölgesi başta olmak üzere birçok bölgede geniş güvenlik önlemleri alınırken, uluslararası gözlemci kuruluş ve yabancı gazeteciler, eyalette "güvenlik gerekçeleri" nedeniyle bağımsız çalışmalarda bulunamıyor.
Çin'deki 56 etnik azınlıktan 10'u Müslüman. Hui (Çinli Müslümanlar), Uygur, Kırgız, Kazak, Tacik, Tatar, Özbek, Salar, Baoan ve Dongşiang etnik azınlıkları, genelde yoğun olarak ülkenin kuzey ve kuzeybatısında yaşıyor.
AA
HABERE YORUM KAT